Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2017

Ελλαδα 2017: Ελλείψεις σε βασικά ογκολογικά φάρμακα - Και η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ εμπαιζει τους καρκινοπαθεις

Στέρεψαν από βασικά ογκολογικά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και ένα μεγάλο περιφερειακό νοσοκομείο. Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου και το γενικό νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» δεν διαθέτουν οκτώ από τα βασικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» και με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, εκλιπαρεί για την άμεση λύση του προβλήματος. 

«H μεγάλη ελπίδα για τον ογκολογικό ασθενή είναι η θεραπεία του. Η χημειοθεραπεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και αποτελεσματικότερα όπλα στα χέρια της επιστήμης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σήμερα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση και στέρηση από τον ογκολογικό ασθενή της θεραπείας του, είναι απάνθρωπη και απαξιωτική», επισημαίνουν οι γυναίκες στην επιστολή τους. 


Οι ελλείψεις των οκτώ βασικών φαρμάκων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην θεραπεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού, ωστόσο θυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται. Όπως αναφέρουν «με μεγάλη έκπληξη, ομολογουμένως δυσάρεστη, για μια ακόμη φορά πληροφορηθήκαμε, για τις ελλείψεις σε βασικά ογκολογικά από τα ογκολογικά τμήματα των δύο νοσοκομείων αλλά και από τους ογκολογικούς ασθενείς που απευθύνονται σε αυτά». 

Η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που τόσο άδικα και απρόσμενα έπληξε τη χώρα μας και έφερε τους ανθρώπους στα όρια του εαυτού τους, λένε οι γυναίκες, «έχει πρόσωπο, έχει εικόνα, τους πάσχοντες συμπολίτες μας, το πλέον ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας». Και ο καρκίνος, στην Ελλάδα της κρίσης, «θερίζει» και ο υπουργός το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, επισημαίνουν. 

Τα κρούσματα του καρκίνου στη χώρα μας είναι αμέτρητα και σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Οι πάσχοντες συμπολίτες μας, πολλαπλασιάστηκαν σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός εκείνων, που πλέον  αδυνατούν, εξαιτίας των πενιχρών ή και ανύπαρκτων εισοδημάτων τους,  να πραγματοποιήσουν θεραπείες εκτός νοσοκομείου, ιδιωτικά. 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι σήμερα «τα θύματα όχι μόνο μιας αδυσώπητης αρρώστιας που δεν δείχνει κανένα έλεος αλλά και μιας ανάλγητης πολιτείας, που τους αντιμετωπίζει σαν στατιστικά, σαν νούμερα, και τον θάνατό τους ως παράπλευρη απώλεια ενός ακήρυχτου πόλεμου», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι γυναίκες που βίωσαν οι ίδιες την εμπειρία ως πάσχουσες από καρκίνο του μαστού, θυμίζουν στον υπουργό Υγείας, αν και το γνωρίζει όπως σημειώνουν λόγω της ιδιότητάς του, ότι η έγκαιρη λήψη του ογκολογικού φαρμάκου για τον ογκολογικό ασθενή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και του γράφουν πως περιμένουν από εκείνον να προσεγγίσει το πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει, με την δέουσα ευαισθησία, και να δώσει οριστική λύση στην αυτονόητη ανάγκη των ογκολογικών ασθενών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακά τους. 
Ντάνι Βέργου
http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: