Τρίτη, Νοεμβρίου 21, 2017

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2018 - Τι προβλέπει

Κατατέθηκε στην Βουλή ο κρατικός Προϋπολογισμός 2018, ο οποίος και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 22 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε το Σώμα ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα αρχίσει την Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, μέσα σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, οπότε ο κρατικός Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία, που παραδοσιακά έχει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.



Ο Νίκος Βούτσης παραλαμβάνοντας το στικάκι του προϋπολογισμού από το αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, είπε: «Εύχομαι ο επόμενος προϋπολογισμός να είναι καλύτερος». Για να προσθέσει με χιούμορ: «Αυτός είναι ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο όπως έλεγε και ο Γκάλης συμφωνούμε».

Ο Γ. Χουλιαράκης, κατέθεσε επίσης τον κρατικό Απολογισμό οικονομικού έτους 2016 και τον Ισολογισμό χρήσης 2016, έκθεση επί των φορολογικών δαπανών, έκθεση των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φορολογικής διοίκησης, τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, δημόσιας περιουσίας και κοινωφελών περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών καθώς και τις δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 58 του ν.4270/2014.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018

Υπερπλεόνασμα και το 2018, της τάξης των 350-500 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ενώ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και η εκτίμηση για την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Συγκεκριμένα, για το 2018 ο προϋπολογισμός προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 3,7% του ΑΕΠ και (το πιθανότερο) 3,8% του ΑΕΠ, έναντι του ήδη υψηλού στόχου του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ. Επομένως, προβλέπεται υπέρβαση του στόχου κατά 0,2%-0,3% του ΑΕΠ (350-500 εκατομμύρια ευρώ).

Για φέτος, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο πριν από μόλις ενάμιση μήνα για 2,2% του ΑΕΠ (ήτοι 350 εκατ. ευρώ περισσότερα) και έναντι στόχου του προγράμματος για 1,75% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι στην εκτίμηση για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ δεν περιλαμβάνεται το κοινωνικό μέρισμα του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ. Επομένως, συνολικά το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος φτάνει στο 3,2% του ΑΕΠ, σημειώνοντας υπέρβαση έναντι του στόχου 1,45% του ΑΕΠ, περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Από την υπέρβαση αυτή, αφού αφαιρεθεί το 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, απομένει 1,2 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι» ρευστότητας ενόψει της εξόδου στις αγορές.

Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2018 ενσωματώνει μέτρα –ήδη θεσμοθετημένα– που θα αποδώσουν συνολικά 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον εξοικονόμηση (με αύξηση εσόδων ή περικοπή δαπανών). Μεταξύ αυτών, η περαιτέρω μείωση του ΕΚΑΣ, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες και η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου. http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: