Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2017

Αδιάλλακτη η διοίκηση της Eurobank για τις 9 εργολαβικές καθαρίστριες στην Eurolife

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, έξω από το κεντρικό κτίριο της Eurobank, στο Μποδοσάκειο Μέγαρο, καθώς η διοίκηση της Τράπεζας, αξιοποιώντας το εργολαβικό καθεστώς, απειλεί εκ νέου με μειώσεις μισθών τις καθαρίστριες που το 2015 είχαν αγωνιστεί ξανά ενάντια στη λεηλασία του μισθού τους
Με παράφραση του τίτλου της γνωστής ταινίας του Εμίρ Κουστουρίτσα μοιάζει η προσπάθεια του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους προκειμένου να πάρει απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις 9 εργολαβικές καθαρίστριες στην Eurolife (η οποία παλαιότερα ανήκε στη Eurobank, πριν εξαγοραστούν και οι δύο από την Fairfax) οι οποίες κινδυνεύουν με (νέες) μειώσεις, έως και 40% του μισθού τους.


«Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank λείπει για δουλειές», είναι η μόνιμη απάντηση που παίρννει η γραμματέας του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ., Βασιλική Χριστοπούλου, όταν επιχειρεί να μιλήσει με τη διοίκηση της Eurobank η οποία είχε και πριν 2 χρόνια διαπραγματευτεί με τις ίδιες καθαρίστριες προωθώντας εξοντωτικές μειώσεις που τελικά αποτράπηκαν. 

Την ίδια απάντηση έλαβαν οι καθαρίστριες και την Παρασκευή 1/12, μία ημέρα μετά τη λήξη της σύμβασης της Eurobank με την εργολαβική εταιρεία «Globe Williams», στην οποία υπάγονται.

Το μεσημέρι της ίδια ημέρας, με τη στήριξη του (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) και άλλων αλληλέγγυων (μεταξύ αυτών και μέλη των Reworkers) βρέθηκαν για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα έξω από το κεντρικό κτίριο της Eurobank, στο κέντρο της Αθήνας (στο Μποδοσάκειο Μέγαρο). 
Οι διαμαρτυρίες τους, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενοχλήσει την διοίκηση και σίγουρα αποδεικνύουν αυτό που και την προηγούμενη φορά (8/11) είχαν δηλώσει οι καθαρίστριες στο Left.gr: «δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη θέση μας για αξιοπρεπή εργασία, όποιος κι αν είναι ο νέος εργολάβος».
Εν αναμονή της νέας σύμβασης της διοίκησης της Eurobank  με την ίδια ή άλλη εργολαβική εταιρεία, οι καθαρίστριες είχαν προειδοποιηθεί για μεγάλες μειώσεις, αντίστοιχες με εκείνες που είχαν αποτρέψει με τον πολύμηνο αγώνα τους (μέρος του οποίου αποτέλεσαν και τρεις συμφιλιωτικές συναντήσεις στο υπουργείο και την Επιθεώρηση Εργασίας), πριν περίπου 2 χρόνια.

Εκείνη την περίοδο, οι καθαρίστριες κατάφεραν να αναστείλουν την μείωση του μισθού τους κατά 55% και για 2 χρόνια εξασφάλισαν αξιοπρεπείς μισθούς και θέσεις εργασίας, όταν η «Globe Williams» διαδέχθηκε την «La Βolaget», η οποία είχε τότε προαναγγείλει τις μεγάλες μειώσεις.

«Η (επικείμενη) περικοπή είναι ασφαλώς ένα αμελητέο ποσό για τον ισολογισμό της τράπεζας η οποία μετά την ανακεφαλαιοποίησή της με χρήματα των φορολογουμένων έχει επιστρέψει στην κερδοφορία: το 2016 τα κέρδη της έφτασαν τα 230 εκατομμύρια ευρώ ενώ θετική είναι η πορεία της και το 2017», θυμίζει  στο Left.gr η Βασιλική Χριστοπούλου που ούτε την Παρασκευή πήρε επίσημη απάντηση για το μέλλον των 9 καθαριστριών.
Η περικοπή αυτή δεν θα έχει καμία επίδραση στα οικονομικά δεδομένα της Eurobank,τα οποία εμφανίζονται βελτιωμένα χάρη και στη δουλειά των εργαζόμενων σε έναν τομέα (αυτόν των τραπεζών) που, όπως έχει αποδειχθεί κατά τους πρόσφατους ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε., δεν φημίζεται για τον σεβασμό στην εργατική νομοθεσία.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η εργοδοσία με την επικείμενη μείωση είναι, όπως λένε οι εργαζόμενες, «να συνηθίσουμε λόγω κεκτημένης ταχύτητας το γεγονός ότι ο εργοδότης θα μειώνει το μισθό όταν και όσο το επιθυμεί», όπως προσπάθησε να κάνει και το 2015.

Μόνο σίγουρο είναι, ότι αυτές που «μιλούν για ανθρώπινες ζωές και όχι για κέρδη και ζημιές», όπως φώναξαν ξανά την Παρασκευή, θα επιμείνουν μέχρι να πετύχουν, για μία ακόμα φορά, το αυτονότητο. left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: