Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2018

Βρετανία: Όσοι θέλουν να βλέπουν πορνό θα πρέπει πλέον να αποδείξουν ότι είναι άνω των 18

Ο νέος νόμος για την Ψηφιακή Οικονομία (Digital Economy Act) της Βρετανίας αλλάζει κατά πολύ τον τρόπο που οι Βρετανοί θα βλέπουν πορνογραφικό υλικό από εδώ και στο εξής.

Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους λοιπόν, οι χρήστες του διαδικτύου στη Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι 18 ετών και άνω για να μπουν στα site ερωτικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων tube sites, όπως τα PornHub, YouPorn και RedTube.

Ο μηχανισμός για την ταυτοποίηση της ηλικίας έχει ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην εταιρεία MindGeek η οποία βρίσκεται πίσω από τη λειτουργία αρκετών πορνογραφικών ιστοσελίδων σαν τεχνική υποστήριξη.


Η εταιρεία Mindgeek είναι ένας από τους ισχυρότερους φορείς αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία και αναφέρει πως τα sites της εξυπηρετούν περισσότερους από 100 εκ. επισκέπτες ημερησίως.

Τώρα, λανσάρει το σύστημα AgeID για την επιβεβαίωση της ηλικίας του χρήστη, στην πλατφόρμα του οποίου θα πρέπει να εγγραφούν περίπου 25 εκατομμύρια χρήστες στη Βρετανία.

Το σύστημα ζητά από τον χρήστη να συνδεθεί με μια διεύθυνση email και με ένα password και στη συνέχεια με έναν μηχανισμό αποστολής στοιχείων θα πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι άνω των 18. Η Mindgeek διαβεβαιώνει πως τα στοιχεία του χρήστη θα προστατεύονται ενώ η διαδικασία θα είναι κρυπτογραφημένη για να μην μπορούν να διαρρεύσουν τα προσωπικά δεδομένα. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το Sky News, η Mindgeek έχει γίνει στο παρελθόν στόχος χάκερς με χιλιάδες προσωπικά δεδομένα χρηστών να διαρρέουν στο διαδίκτυο. Γεγονός που προκαλεί πρόσθετη ανησυχία στους Βρετανούς.

Ήδη πάντως υπάρχουν αντιδράσεις καθώς πέραν του φόβου διαρροής προσωπικών δεδομένων, πολλοί σχολιάζουν πως η διαδικασία θα γίνει ιδιαιτέρως χρονοβόρα για έναν χρήστη για να μπορέσει να δει το υλικό που επιθυμεί. Επίσης, ανησυχίες έχουν διατυπωθεί από τους ανεξάρτητους παραγωγούς πορνογραφικού υλικού της Βρετανίας, οι οποίοι καταγγέλλουν πως η MindGeek θα αποκτήσει μονοπώλιο στην αγορά, έχοντας στα "χέρια" της και τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Σημειώνεται πως η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα στον πλανήτη που θα απαιτεί επιβεβαίωση της ηλικίας με προσωπικά στοιχεία του χρήστη για να έχει πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό.  Χρήστος Δεμέτης http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: