Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2018

Διαδηλώσεις, με έναν νεκρό, ενάντια σε ακρίβεια και αύξηση φόρων στη Τυνησια

Οι συνεχιζόμενες πολιτικές αφαίμαξης του τυνησιακού λαού από την ντόπια αστική τάξη και τα ξένα μονοπώλια αυξάνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προκαλώντας το τελευταίο 48ωρο νέες διαδηλώσεις, συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς, στη διάρκεια των οποίων αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον ενός νεαρού ατόμου στην πόλη Τουρμπά, που απέχει περίπου 30 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας, Τύνιδα.


Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις, που οργανώθηκαν από μεγάλα συνδικάτα ενάντια στη φτώχεια, στην ακρίβεια και τη νέα αύξηση της φορολογίας, σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας σε τουλάχιστον 10 μεγάλες πόλεις της Τυνησίας. Οπως η πόλη Τάλε (της επαρχίας Κασερίν στην κεντρική Τυνησία, όπου πέρσι είχαν σημειωθεί επεισοδιακές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών με αφορμή την έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας) και το Σίντι Μπου Σάιντ, όπου πριν επτά χρόνια σημειώθηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις, οι οποίες στη συνέχεια χειραγωγήθηκαν στην ενδοαστική διαπάλη που οδήγησε στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», από την οποία επωφελήθηκαν και πάλι τμήματα του κεφαλαίου. Πέρα από το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στην πόλη Τουρμπά, αναφέρθηκαν και οι συλλήψεις περίπου 40 ατόμων, επειδή, όπως ανακοινώθηκε, βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια, αυτοσχέδια όπλα ή προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια.

Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Γιουσέφ Τσαχέντ, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τη λαϊκή οργή για τη φτώχεια, δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας «αντιμετωπίζει δυσκολίες», ότι οι συνθήκες «είναι ιδιαίτερες» και ότι «το 2018 θα είναι η τελευταία χρονιά οικονομικής κακουχίας».

Αφορμή για τις τελευταίες διαδηλώσεις έδωσαν νέα κυβερνητικά μέτρα, που προκάλεσαν αύξηση της φορολογίας και αύξηση του τιμάριθμου σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: