Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2018

Δυναμικες παρεμβασεις του ΠΑΜΕ αναφορικα με τις αλλαγες στο νομοετικο πλαισιο για τις απεργιες - Η επεμβαση στο Υπ.Εργασιας και την Αχτσιογλου

Με συγκέντρωση στην Ομόνοια και μαχητική πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου απαίτησαν από την υπουργό να πάρει πίσω τη ρύθμιση που χτυπά το απεργιακό δικαίωμα, ξεκίνησε χτες το αγωνιστικό πρόγραμμα Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η χτεσινή μέρα ήταν μόνο η αρχή, τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας: «Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα. Παίρνουμε μέρος στις καθημερινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, έως και τη μέρα που θα φέρουν προς ψήφιση τα νέα μέτρα».


«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την παραγγελία που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προσπαθώντας να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία. Το δικαίωμα στην απεργία είναι μια κατάκτηση για την οποία γενιές και γενιές εργατών έχουν χύσει το αίμα τους. Δεν θα το κάνουμε δώρο στα αφεντικά και στο πολιτικό προσωπικό τους. Το ΠΑΜΕ καλεί σε καθημερινή, μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό. Η κυβέρνηση, που φέρνει ένα νέο πολυνομοσχέδιο - φωτιά τις επόμενες μέρες και θέλει να το περάσει στα μουγκά, να πάρει δυναμική απάντηση. Υλοποιούν κατά γράμμα τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων "δημοσιονομικής προσαρμογής" αλλά και καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των πλειστηριασμών, δουλεύοντας για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.




Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, να γίνουν όλες αυτές οι μέρες, μέρες πανκινητοποίησης ενάντια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, οργανώνουν καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς.
Σήμερα, Τετάρτη, θα γίνουν κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Αύριο, Πέμπτη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την αγωνιστική απεργιακή απάντηση της επόμενης μέρας, με περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Η Παρασκευή 12/1 είναι μέρα απεργίας και συγκεντρώσεων των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων. Το Σάββατο 13/1 και την Κυριακή 14/1 σωματεία και μαζικοί φορείς σχεδιάζουν ενημερωτικές εξορμήσεις, ενώ τη Δευτέρα 15/1, μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Σε συμμετοχή σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, καθώς και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ετοιμάζονται να ψηφίσουν το «νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση»



Eurokinissi

«Την απεργία δεν θα την καταργήσετε ό,τι νόμο κι αν ψηφίσετε»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι εργαζόμενοι από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στην Ομόνοια, η οποία μετατράπηκε σε πλατύ κάλεσμα των Σωματείων και των Ομοσπονδιών για συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες όλων των επόμενων ημερών.
Οταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν να ανοίξουν τα κατεβασμένα ρολά και να συναντήσουν την πολιτική του ηγεσία. Καθώς το αίτημά τους έμεινε χωρίς απάντηση, άνοιξαν οι ίδιοι τις πόρτες.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», απέδωσαν στο υπουργείο την επωνυμία που αρμόζει στα «έργα και τις ημέρες» του: «Υπουργείο ΔΝΤ - ΕΕ - εργοδοσίας».

Παράλληλα, ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψή του με το σύνθημα «Κυβέρνηση - μεγάλο κεφάλαιο - ΕΕ ακούστε το καλά: Κάτω τα ξερά σας από την απεργία. Είναι εργατικό δικαίωμα». Το ίδιο μήνυμα άφησαν γραμμένο και στον τοίχο έξω από το υπουργείο.

Αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, ανεβαίνοντας στο υπουργείο, απαίτησε από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και την αναπληρώτρια υπουργό, Θεανώ Φωτίου, να παρθεί πίσω η απεργοκτόνα ρύθμιση.
«Την παραγγελιά που σας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, να την πάρετε πίσω», τόνισαν χαρακτηριστικά. Σχολίασαν πως τα αφεντικά, ΣΕΒ και εργοδότες, πανηγυρίζουν, καθώς το ίδιο ακριβώς χτύπημα στην απεργία που προετοίμαζε η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με ΕΕ - ΔΝΤ, αλλά δεν κατόρθωσαν τότε να το προωθήσουν, το φέρνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να το ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ, με τους συνδικαλιστές να περιγράφουν δικαιολογημένα την απεργοκτόνα ρύθμιση ως «νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση».
«Είναι ντροπή, έβαλαν έναν νέο άνθρωπο με αποστολή να ξηλώσει το δικαίωμα στην απεργία», τόνισαν οι συνδικαλιστές και υπογράμμισαν ότι για το δικαίωμα στην απεργία έχουν γίνει αγώνες στους οποίους χύθηκε αίμα. Στο αίτημα της αντιπροσωπείας να αποσυρθεί η σχετική ρύθμιση, η υπουργός απάντησε ένα ξερό «όχι», επιλέγοντας να αποχωρήσει από το γραφείο, παρά να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εργασίας, με μια προκλητική ανακοίνωση, έκανε λόγο για «ακατανόητη εισβολή μελών του ΠΑΜΕ», χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την υπεράσπιση της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης ως... «επικοινωνιακό σόου χάριν των καμερών»! Εξίσου προκλητικά, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «σέβεται τους εργαζόμενους» και ότι «η καταστολή οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης δεν ήταν και δεν θα γίνει επιλογή μας». Τα λένε αυτά η κυβέρνηση και το υπουργείο που όχι μόνο ετοιμάζονται να υψώσουν μεγαλύτερα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα, αλλά παράλληλα το τελευταίο διάστημα εντείνουν συνεχώς την κρατική καταστολή, δίνοντας εντολή για αστυνομικό χτύπημα απεργιακών και άλλων λαϊκών κινητοποιήσεων (στα «Market In» στα Γιάννενα, στα Ειρηνοδικεία, στο υπουργείο Παιδείας κ.α.), με συλλήψεις απεργών και συνδικαλιστών, με τα αγροτοδικεία να μοιράζουν καταδίκες σε αγωνιζόμενους αγρότες, με νομοθέτηση νέων κατασταλτικών μέτρων ενάντια σε όσους υπερασπίζονται τη λαϊκή κατοικία!

Θέλουν το «χωροφύλακα» μέσα στα σωματεία

Νωρίτερα, από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αναφέρθηκε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης που βαφτίζει τον περιορισμό στο απεργιακό δικαίωμα «προώθηση της δημοκρατίας» στα συνδικάτα.
«Ας αφήσουν τα παραμύθια περί "δημοκρατίας"», τόνισε και πρόσθεσε πως η βασική τους στόχευση κυβέρνησης και εργοδοτών είναι «να βάλουν το χωροφύλακα μέσα στα συνδικάτα», να ελέγχουν ακόμα πιο ασφυκτικά τη δράση τους, να θέτουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στις απεργιακές και αγωνιστικές τους αποφάσεις.

«Η απεργία της Παρασκευής πρέπει να είναι αντίστοιχη με τις απαιτήσεις της ίδιας της ζωής», κατέληξε και κάλεσε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή που καταλαβαίνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή το όπλο της απεργίας δεν μπορεί να παραδοθεί στην εργοδοσία, να κάνει δική του υπόθεση την επιτυχία της.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά πόλεις
Κινητοποιήσεις και πικετοφορίες ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα και σε μια σειρά ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, αγωνιστικές παρεμβάσεις από τα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα οργανώθηκαν στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο, στη Λαμία, στη Λευκάδα και στη Σάμο (σε Καρλόβασι και Βαθύ), ενώ τη Δευτέρα πικετοφορία πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας. Χτες, ακόμη, ταξικά συνδικάτα οργάνωσαν συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις στη Θήβα, τη Χαλκίδα και την Αρτάκη, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και το Βόλο.   https://www.rizospastis.gr/
Video φωτογραγιες Γιαννης Κεμμος - Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: