Κυριακή, Φεβρουαρίου 11, 2018

Εικόνα εγκατάλειψης σε φοιτητικές Εστίες

Το προηγούμενο διάστημα, οικότροφοι φοιτητές από φοιτητικές Εστίες όλης της χώρας βρέθηκαν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι κινητοποιήσεις ανέδειξαν τη χρόνια υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, που φτάνει σήμερα στο σημείο μόλις το 9% των 150.000 φοιτητών που έχουν φύγει από τον τόπο τους να έχει πρόσβαση σε δωμάτιο Εστίας. Επόμενο βήμα μετά τις κινητοποιήσεις ήταν η δημιουργία του Πανελλαδικού Συντονιστικού Συλλόγων Οικότροφων Εστιών, τον περασμένο Νοέμβρη, με τη συμμετοχή δέκα εστιακών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, το οποίο θα ξεδιπλώσει το επόμενο διάστημα τις πρωτοβουλίες του για την κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα.Με αφορμή τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» επισκέφτηκε δύο φοιτητικές Εστίες στην Αθήνα και κατέγραψε τα προβλήματα που έχει φέρει η χρόνια υποχρηματοδότηση, η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την εξασφάλιση των όρων ώστε να σπουδάζουν χωρίς εμπόδια τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.


Σοβαρές φθορές σε ένα γερασμένο κτίριο
Πρώτος μας σταθμός η Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ) στην οδό Πατησίων. Στο 8ώροφο κτίριο, που στεγάζει την προσπάθεια 200 περίπου φοιτητών και σπουδαστών από διάφορα Ιδρύματα να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους, τα προβλήματα χρονίζουν. Ξεχωρίζει εκείνο που αφορά τις χαλασμένες σωληνώσεις, οι οποίες σπάνε κάθε τόσο και τα παιδιά «τρέχουν και δεν φτάνουν», όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η Παναγιώτα, φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Θυμάται όταν πριν από μερικούς μήνες έσπασε μία στήλη και τα νερά πέρασαν από τρεις ορόφους, πλημμυρίζοντας 9 δωμάτια, ενώ το καλοκαίρι νερά από σπασμένο σωλήνα αποχέτευσης είχαν φτάσει μέχρι το ισόγειο. Χωρίς προσπάθεια διακρίνει κανείς στους τοίχους γυμνούς σωλήνες και τα παραπάνω από εμφανή σημάδια της υγρασίας, με σκασίματα και τρύπες. Το πρόβλημα επιτείνει το γεγονός ότι ο διάδρομος είναι ο μοναδικός χώρος όπου μπορούν να απλώσουν τα ρούχα τους, που πλένονται στο ένα πλυντήριο που υπάρχει ανά όροφο για να εξυπηρετήσει 38 δωμάτια, το καθένα από τα οποία έχει εμβαδό 8 τετραγωνικά μέτρα.

Εμφανή και τα σημάδια της υγρασίας σε οροφές και τοίχους στην ΦΕΑ...
Εμφανή και τα σημάδια της υγρασίας σε οροφές και τοίχους στην ΦΕΑ...
Χαλασμένα είναι αυτήν τη στιγμή τα πλυντήρια σε τρεις ορόφους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο όσα απόμειναν να λειτουργούν στους υπόλοιπους. Το πλυντήριο βρίσκεται στο χώρο της κουζίνας, η οποία αποτελείται από ένα νεροχύτη και ένα μικρό ηλεκτρικό κουζινάκι.
Φέτος, οι οικότροφοι είχαν μείνει πέντε μήνες με ένα μόνο ασανσέρ, που είχε απομείνει να εξυπηρετεί 8 ορόφους και το οποίο, όπως ήταν φυσικό, χαλούσε κάθε τόσο εξαιτίας της συνεχούς χρήσης. Το σκηνικό συμπληρώνει η εμφάνιση κατσαρίδων και κοριών κατά καιρούς.

Τα παραπάνω είναι αποτελέσματα αφενός της φυσικής φθοράς ενός γερασμένου κτιρίου και αφετέρου μιας διαχρονικής πολιτικής που δεν θεώρησε και δεν θεωρεί ποτέ προτεραιότητα τη στέγαση των φοιτητών, συσσωρεύοντας βλάβες και προβλήματα. Και πέρα από τις ορατές φθορές, οι οικότροφοι έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από πρόσθετες δυσκολίες. Χρειάστηκε η επίμονη κινητοποίησή τους προς τις διοικήσεις πανεπιστημίων και το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), προκειμένου να αποκατασταθεί η σίτιση, η οποία είχε διακοπεί για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικοτρόφων.

Απέναντι στα καθημερινά ζητήματα και για τη διεκδίκηση του δικαιώματος σε σίτιση - στέγαση, ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Εστίας ανέπτυξε διεκδικητική δράση. «Είναι διαρκώς σε κίνηση», όπως λέει χαρακτηριστικά η Εφη, οικότροφος στην Εστία, μιλώντας για τις παρεμβάσεις προς το υπουργείο, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τα πανεπιστήμια, με πιο πρόσφατη εκείνη για την αποκατάσταση της σίτισης. Οι συνομιλήτριές μας επισημαίνουν πως έχει αποδειχθεί από την εμπειρία ότι η πολιτική που παραδίδει λειτουργίες των Εστιών σε εργολάβους αφήνει τους φοιτητές ξεκρέμαστους όταν δεν εξυπηρετείται το κέρδος.
Οι φοιτητές αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μετά τις κινητοποιήσεις τους. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως προγραμματίζεται μέχρι το Πάσχα η δημοπράτηση της μελέτης για αποκατάσταση των σωληνώσεων νερού, ενώ ακόμα πιο αόριστα τοποθετήθηκε για τη συνολική ανακαίνιση της Εστίας, σημειώνοντας πως θα προγραμματιστεί «μετά τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης και επιθεώρησης των κτιρίων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη». Στο αίτημα των φοιτητών να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη χρηματοδότηση μουσικής ομάδας - καθώς ο σύλλογος αναπτύσσει και πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα - σημειώνει πως «θα εξεταστούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ»...
Απαρχαιωμένα ηλεκτρικά, κατεστραμμένα κουφώματα...
Εμφανείς είναι οι φθορές και στην Εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ, στο Μαρούσι, που ήταν ο δεύτερος σταθμός του ρεπορτάζ μας. Το πρόβλημα είναι έντονο στις οροφές των κοινόχρηστων χώρων και τις τουαλέτες, με αποτέλεσμα «να πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια μας και όποτε βρέχει να στάζουν», όπως μας λένε οικότροφοι σπουδαστές. Σε διάφορα σημεία έχουν πεταχτεί σοβάδες και έχει εμφανιστεί ο οπλισμός, όλος σκουριασμένος. Επισημαίνουν παράλληλα πως ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός είναι τόσο απαρχαιωμένος που σήμερα έχει καταστεί επικίνδυνος, με γυμνά καλώδια και παλιές ασφάλειες στους πίνακες, με αποτέλεσμα να «πέφτει» το ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρο τον όροφο. «Μπορεί σε μια μέρα να "πέσει" είκοσι φορές ο γενικός χωρίς λόγο. Είτε σε δωμάτιο, είτε και σε όροφο, ή ακόμα και σε όλη την Εστία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Διονύσης, ένας από τους 100 περίπου οικότροφους της Εστίας.

Σε πολλά δωμάτια είναι κατεστραμμένα τα κουφώματα και οι μηχανισμοί των παραθύρων, με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν τα παντζούρια και να βρίσκονται μόνιμα στο σκοτάδι, ενώ το χειμώνα το κρύο εισβάλλει από παντού. Το πρόβλημα επιδεινώνει η ανεπαρκής - όπως σημειώνουν οι σπουδαστές - θέρμανση, που δεν φτάνει να ζεσταθεί το δωμάτιο, γι' αυτό και χρησιμοποιούν δικά τους θερμαντικά σώματα.
 Οι σπουδαστές αναφέρονται και στο ζήτημα της σίτισης, που σήμερα γίνεται από εταιρεία τροφοδοσίας. Οπως μας λένε, υπήρξε δέσμευση από πλευράς της σχολής πριν από 1,5 μήνα ότι η σίτιση θα γίνεται από τη σχολή, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει κάτι μέχρι σήμερα. Αυτό προστίθεται στις υποσχέσεις που έχουν ακούσει κατά καιρούς, όπως ότι μέχρι το τέλος του Γενάρη θα έρθουν στεγνωτήρια, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα βαφτούν οι τοίχοι των κοινόχρηστων χώρων, ότι θα φύγουν οι εργολαβίες που έχουν αναλάβει συντήρηση, φύλαξη, σίτιση κ.ο.κ.
Στη βάση των παραπάνω προβλημάτων, ο Σύλλογος αποφάσισε να συμμετάσχει στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των Εστιών. Οπως μας λέει η Βασιλική, σπουδάστρια που διαμένει στην Εστία, «αναπτύχθηκαν μια σειρά δράσεις και κινητοποιήσεις από τότε που είχε κοπεί η σίτιση σε όλες τις Εστίες της Αθήνας, για τα διευρυμένα προβλήματα που έχουν όλες οι Εστίες, εντάσσοντας και τα δικά μας προβλήματα».

Η παραπάνω εικόνα των απαρχαιωμένων και κακοσυντηρημένων υποδομών επαναλαμβάνεται και σε άλλες Εστίες. Η σίτιση διακόπτεται κάθε τόσο, διάφορες υπηρεσίες παραδίδονται σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Μέσα από τους Συλλόγους και το Συντονιστικό τους, οι οικότροφοι φοιτητές και σπουδαστές προβάλλουν το αίτημα για φοιτητική μέριμνα και σπουδές που τους αξίζουν, κόντρα σε κυβερνήσεις, κεφάλαιο, ΕΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες. https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: