Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2018

Χρυση Αυγη: Μαρτυρας για Λαγο και Παναγιωταρος : Ο ένας σε «ρόλο μπράβου», ο άλλος «πιο πονηρός»

Δύο στελέχη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, και συγκεκριμένα τους Λαγό και Παναγιώταρο, «καρφώνει» ο πρώην πυρηνάρχης Νοτίων Προαστίων, ο οποίος κατέθεσε χθες στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου ήταν πυρηνάρχης από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Διορίστηκε, όπως δήλωσε, στη θέση αυτή από τον ιεραρχικά ανώτερό του Παναγιώταρο και κατέθεσε ότι αποχώρησε από τη ναζιστική οργάνωση επειδή διαφώνησε με τον τελευταίο και με τον Λαγό που ήθελαν βία.

Και αν και ο ίδιος εμφανίστηκε αποστασιοποιημένος από την «πολιτική δράση» της οργάνωσης και τις ποινικές ευθύνες που απορρέουν από αυτήν, επιβεβαίωσε μια σειρά από στοιχεία για τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής που έχουν αναδειχθεί ήδη στο δικαστήριο.


Κατ' αρχάς επικεντρώθηκε στα δύο μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Λαγός, Παναγιώταρος), τα οποία όπως φαίνεται και γνώριζε καλύτερα από άλλα, μέσα από την κάθετη ιεραρχική δομή της οργάνωσης.

Είπε ότι ήθελαν βίαιες ενέργειες, ότι ο Λαγός «έπαιζε τον ρόλο του μπράβου» και ότι ο Παναγιώταρος «είναι πιο πονηρός, δεν μπαίνει μπροστά για να μην εκτεθεί».

Είπε ακόμα ότι όλες οι «σκληρές δράσεις» της Τοπικής της Νίκαιας ήταν με απόφαση του Λαγού, ο οποίος ήταν σε επικοινωνία με τον πυρηνάρχη Πατέλη και «δεν υπήρχε περίπτωση να πέταγε κουνούπι και να μην το μάθαινε».

Κατέθεσε επίσης ότι αφότου ο ίδιος αποχώρησε από τη δική του Τοπική (η οποία ήταν υπό την ευθύνη του Παναγιώταρου) «έπεσε πάρα πολύ ξύλο, τη στήνανε μέσα στα στενά και κυνηγούσανε αλλοδαπούς και αριστερούς».

Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες επιθέσεις, όπως σε «μηχανοκίνητη πορεία που έπεσε πολύ ξύλο» στο Ελληνικό, καθώς και στη γνωστή επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» με επικεφαλής τον Λαγό και τον Μίχο.

Μάλιστα για τον Λαγό, που είναι πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της οργάνωσης, επιβεβαίωσε ότι αν έκανε κάποια ενέργεια (εκτός κεντρικής γραμμής) που θα θεωρούνταν πειθαρχικό παράπτωμα, αυτό θα εξεταζόταν μόνον από τον ίδιο τον αρχηγό.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ακόμα τα τάγματα εφόδου, τα οποία αποκάλεσε «φρουρά» των Τοπικών Οργανώσεων και είπε ότι η φρουρά έκανε «εξωτερικές δράσεις».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η έναρξη της δράσης των Τοπικών προηγείται των εγκαινίων τους, ότι τα πενταμελή συμβούλια που τις διοικούν διορίζονται από την ηγεσία και ότι ο ίδιος έδινε αναφορά για τα πάντα.

Κατέθεσε ακόμη ότι υπήρχε κεντρική γραμμή να απαντούν διά της βίας στις «προκλήσεις», οι οποίες όμως μπορούσαν να είναι οτιδήποτε, όπως ένα σύνθημα, και «οτιδήποτε αριστερό ήταν κόκκινο πανί».

Επιβεβαίωσε και ότι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι ο εθνικοσοσιαλισμός -πράγμα το οποίο προκύπτει και από επιστολή που είχε στείλει στον Μιχαλολιάκο- καθώς και ότι «ο εθνικοσοσιαλισμός είναι σύμφυτος με τη βία».

Η δολοφονία Φύσσα
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αν και είπε πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπήρχε εντολή για δολοφονία», υπόθεση που προφανώς σχετίζεται με τη γενικότερη στάση του αποστασιοποίησης από τη βία, τελικά επιβεβαίωσε ότι ήταν οργανωμένη επίθεση κατόπιν εντολής, ότι ο Φύσσας «ήταν κόκκινο πανί ως αριστερός» και ότι «ήταν θέμα χρόνου.

Για μένα άργησε κιόλας να γίνει. Αυτό έχει ξανασυμβεί το 1998, όπου κατηγορήθηκε μόνο ο Περίανδρος».  Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης  http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: