Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2018

'Επίσημη πρώτη' σήμερα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

«Αυλαία» σήμερα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς , με το σύστημα να είναι «γεμάτο» από προγραμματισμένες εντολές που εκκρεμούν από το 2017!

Στόχος των τραπεζών είναι να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς και να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τις καθυστερήσεις (άλλες λόγω τεχνικών δυσκολιών και θεσμικών κενών και άλλες λόγω αποχής των συμβολαιογράφων) ώστε εντός του έτους, να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο που δεν υπολείπεται των 6.000 υποθέσεων για φέτος , αλλά και που δύσκολα θα υπερβεί τις 8.000.


Αν και επιμέρους ο κάθε συστημικός όμιλος έχει θέσει ανά τρίμηνο ακόμη πιο αισιόδοξους στόχους, εκτιμάται ότι σε κάθε περίπτωση η φετινή χρονιά, η πρώτη που ουσιαστικά ξεκλειδώνουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων λόγω μη εξυπηρέτησης τραπεζικών χρεών, θα είναι συγκριτικά, χαμηλότερου...κυβισμού σε σχέση με την προσεχή τριετία, όπου αναμένεται εκτίναξη πλειστηριασμών.

Οι «παραγελίες» πλειστηριασμών που κρέμονται ήδη στην ηλεκτρονική πλατφμόρμα και ξεκινούν επισήμως σήμερα, αφορούν υποθέσεις...περσινές! Είτε είναι περιπτώσεις φυσικών πλειστηριασμών που είχαν εξαγγελθεί το 2017 και δεν πρόλαβαν να γίνουν στα ειρηνοδικεία, είτε πλειστηριασμοί που έχουν επανακηρυχθεί, για δεύτερη ή τρίτη φορά, διότι είχαν αποβεί άκαρποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το news247.gr , κατά μέσο όρο, οι προσδοκώμενοι στόχοι ανά τρίμηνο, και για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους είναι οι εξής:

Για το Πρώτο Τρίμηνο: περίπου 500 πλειστηριασμοί

Για το Δεύτερο Τρίμηνο: 1000- 1500 πλειστηριασμοί

Για το Τρίτο Τρίμηνο:2.000 – 2.500 πλειστηριασμοί

Για το Τέταρτο Τρίμηνο: 2.500 – 3.000 πλειστηριασμοί

Αρα, συνολικά, η αγορά εκτιμά ότι οι πλειστηριασμοί που θα λάβουν «σάρκα και οστά» εντός του 2018 θα κυμαίνονται μεταξύ 6.000- 7.500, που πολύ πιθανόν να φτάσουν και τους 8.000, όπως προβλέπει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που έχει γνώση των δεδομένων όλων των τραπεζών.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτές τις προβλέψεις, σχολιάζει ο ίδιος τραπεζικός παράγοντας, είναι ότι τα δύο τρίτα των πλειστηριασμών θα γίνουν ουσιαστικά στο δεύτερο εξάμηνο και αυτό, κυρίως λόγω των διατάξεων του Νόμου, που υποχρεώνει την τράπεζα να περιμένει 7 μήνες μέχρι να πλειστηριάσει το ακίνητο , από τη στιγμή της ειδοποίησης (δίνοντας ευχέρεια χρόνου στον δανειολήπτη να το ρυθμίσει) ή έστω 2 μήνες ( αν πρόκειται για άγονους πλειστηριασμούς που έχουν επανακηρυχθεί).

Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς και δεδομένου ότι Ιανουάριο και Φεβρουάριο σημειώθηκαν οι αποχές των συμβολαιογράφων, συν το ένα δίμηνο τουλάχιστον που απαιτείται για κάποιες υποθέσεις (όπως προαναφέρθηκε), δυνητικά θα μιλάμε για πλειστηριασμούς μετά τον Μάιο, οπότε η πλειοψηφία θα διεξαχθεί αναγκαστικά το δεύτερο εξάμηνο.

Οσον αφορά τους συμβολαιογράφους της Περιφέρειας κάποιοι εκ των οποίων ακόμη απέχουν, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι σταδιακά, όλο και περισσότεροι εντάσσονται στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και λογικά, μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ισχύει και θα λειτουργεί η πλατφόρμα πανελλαδικά.

Τι συμβαίνει με την πρώτη κατοικία
Η πρώτη κατοικία προστατεύεται και είναι εξασφαλισμένη αλλά όχι για τους....κατά συνείδηση, στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η πρώτη κατοικία προστατεύεται από όσους έχουν κάνει αίτηση και έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη ( και αυτό μέχρι 31/12/2018).

Προστατεύεται ως πρώτη και μόνη. Που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει δηλώσει ένα σπίτι, ως πρώτη κατοικία και έχει στο Ε9 του άλλα 10 ακίνητα, προφανώς δεν τίθεται θέμα πρώτης , προστατευόμενης κατοικίας, αφού και στα δικαστήρια, μπορεί να αποδειχθεί ότι θα μπορούσε να πουλήσει κάποια ακίνητα ο δανειολήπτης, για να αποπληρώσει το δάνειό του.

Οι τράπεζες επιμένουν ότι σε περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική οικονομική ανάγκη μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών, θα είναι πολύ προσεκτικές στη διενέργεια πλειστηριασμών.  Όμως, οι εποχές σίγουρα άλλαξαν από τότε που η πρώτη κατοικία, δεν θα θιγόταν καθόλου... Λιλλη Σπυροπουλου
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: