Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2018

Και ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων στο σκάνδαλο #Novartis;

Να διερευνηθεί από την Δικαιοσύνη η ανάμιξη επιχειρηματιών του τομέα της εκπαίδευσης στο σκάνδαλο Novartis ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.
Όπως σημειώνει, τον Ιανουάριο του 2017 η Ομοσπονδία είχε αναφέρει «πως μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αττικής που έχει ελεγχθεί κατά καιρούς για παραβιάσεις της εκπαιδευτικής και της εργατικής νομοθεσίας είχε ανάμιξη, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του τύπου με το ζήτημα».



«Όπως και τότε, έτσι και σήμερα με την επαναφορά του ζητήματος στα φώτα της δημοσιότητας, η ΟΙΕΛΕ ζητά από τις αρμόδιες αρχές και τη δικαιοσύνη να ελέγξουν άμεσα οποιαδήποτε ανάμιξη επιχειρηματιών της εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. Είναι εύλογο πως η διερεύνηση του θέματος δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στην εξέταση του ρόλου πολιτικών προσώπων. Θα πρέπει σε βάθος να ελεγχθεί το βρώμικο σύστημα που δρούσε (και εξακολουθεί να δρα) στο χώρο της Υγείας, αλλά και η όποια εμπλοκή ιδιοκτητών φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Η «φιλελευθεροποίηση» της αδειοδότησης άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως είναι αναγκαία η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολείων, δεδομένου ότι «κάποιοι ονειρεύονται μια Παιδεία τύπου UBER».

«Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερος. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν παρέχουν εμπορικό προϊόν, αλλά – κατά το Σύνταγμα – δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Για το λόγο αυτό η αδειοδότηση των ιδιωτικών σχολείων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα όχι μόνο το αμιγές επιχειρηματικό σκέλος, αλλά και την κοινωνική αποστολή των σχολείων.

»Μέχρι το 2012 άδεια για την ίδρυση ιδιωτικού σχολείου μπορούσε να πάρει μόνο μάχιμος εκπαιδευτικός. Η “φιλελευθεροποίηση” της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των ιδιωτικών σχολείων δια χειρός Αρβανιτόπουλου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Με τον Ν. 4093/2012 ο καθένας πλέον, με κάποια τυπικά κωλύματα, μπορεί να ανοίξει ένα σχολείο. Ταυτόχρονα, μειωνόταν αισθητά η παρέμβαση και ο έλεγχος της πολιτείας στην επικαιροποίηση των αδειών και δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να αλλάζουν όνομα στα σχολεία για να μηδενίζουν τα χρέη τους.

»Σήμερα, όπως έχουμε άλλωστε επισημάνει, επικρατεί οξυμένη ανομία στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στις μνημονιακές νομοθετικές αλλαγές που είχαν στόχο τη «χαλάρωση» της κρατικής εποπτείας. Πλέον, όμως ο χώρος αυτός θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις. Δεν μιλούμε μόνο για την εμπλοκή επιχειρηματιών σε σκοτεινές υποθέσεις. Μιλούμε για τον κίνδυνο να εισρεύσει στο χώρο της Παιδείας το τσουνάμι των funds (hedge, ή private equity)που σε άλλες χώρες έχει προκαλέσει διάλυση των εκπαιδευτικών συστημάτων. Επιτήδειοι επιχειρηματίες θα κρύβονται πίσω από ανώνυμα κεφάλαια και θα μετατρέψουν τα ιδιωτικά σχολεία σε «χαμαιλέοντες» που θα αλλάζουν εταιρική ονομασία, θα απολύουν κατά το δοκούν εργαζόμενους, θα φοροδιαφεύγουν χωρίς κανείς να μπορεί να βρει τους υπεύθυνους.

»Ορισμένοι ήδη κινούνται στην κατεύθυνση να μετατρέψουν το χώρο σε ένα εκπαιδευτικό Uber.Για το λόγο αυτό και μπροστά στον κίνδυνο ακραίας εμπορευματοποίησης του εκπαιδευτικού αγαθού που θα προκαλέσει όξυνση των ανισοτήτων, η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Ν. 4093/2012 και αυστηροποίηση του πλαισίου αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολείων».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: