Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2018

Τι αναφέρουν οι μάρτυρες για τις μίζες της Novartis σε Σαμαρά και Άδωνι

Διακίνηση εκατομμυρίων, σε έναν πρωτοφανή χορό μαύρου πολιτικού χρήματος, αποκαλύπτεται στην δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτόν τον “χορό” φέρονται να είχαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης κατά την θητεία του στο υπουργείο Υγείας.

Αμφότεροι εμφανίζονται να δωροδοκούνται με ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία έφθαναν με “βαλιτσάκια” είτε στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε στο υπουργείο Υγείας.

Ο Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα πάντοτε με την δικογραφία, φέρεται να είχε προσωπικές επαφές ως πρωθυπουργός με τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή και να έλαβε μεγάλα ποσά για να ευνοήσει την φαρμακευτική εταιρία.


Σε απόσπασμα κατάθεσης πρσοτατευόμενου μάρτυρα αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Το harvard project ήταν ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε και έτρεξε το έτος 2013. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε υπάρχουσες νέες θεραπείες στην εποχή της λιτότητας. Μέσω αυτού του προγράμματος, η ΝΟΒΑΡΤΙΣ αποσκοπούσε να αναβαθμίσει τον ηγεμονικό της ρόλο στον χώρο των φαρμακευτικών εταιριών στην Ελλάδα, δίνοντας χρηματικά ποσά ως δώρα στους τότε (2013) υπουργούς Υγείας και Οικονομικών. Περί τα μέσα του 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής συναντήθηκε, στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσονάιτ, τύπου τρόλει, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά”.

Κατά τον προστατευόμενο μάρτυρα, η παράδοση των χρημάτων μεθοδεύτηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ο “κομιστής” να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο που γίνεται σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου από την πλαϊνή πόρτα. Συγκεκριμένα, όπως καταθέτει, ζητήθηκε να δοθεί άδεια ώστε να περάσει η μαύρη BMW του κ. Φρουζή από την κεντρική πύλη του Μαξίμου, έτσι ώστε να μην καταγραφεί η παρουσία του.

Σύμφωνα επίσης με καταθέσεις που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, ο  Κωνσταντίνος Φρουζής είχε επαφές και με συμβούλους και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του τότε πρωθυπουργού. Οπως αναφέρεται, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε συναντηθεί με τον Δηγμήτρη Πτωχό, συνεργάτη του Σαμαρά σε θέματα διαδικτύου και επικοινωνίας, με τον γνωστό (και από τις λίστες Lagard και Panama Papers) οικονομικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, καθώς επίσης και με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Ο Αδωνις

Ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται να δωροδοκείτο κατά την θητεία του ως υπουργός Υγείας (2013-2014), είτε με βαλίτσες που έφθαναν στο γραφείο του, είτε μέσω συνεργατών του.

Σε ενδεικτικό απόσπασμα από μαρτυρική κατάθεση αναφέρεται: “Ο κ. Γεωργιάδης, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη ΝΟΒΑΡΤΙΣ ποσού 65.000.000 ευρώ, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρίες για την ίδια αιτία... Γνωριζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή ποσό γύρω στα 2.000.000 ευρώ, το οποίο και έλαβε αμέσως μετά την καταβολή των 65.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα πήρε, όπως σας έχω αναφέρει, με βαλιτσάκι στο υπουργικό του γραφείο”.

Η δικογραφία περιλαμβάνει επίσης καταθέσεις που εμφανίζουν τον τότε υπουργό Υγείας να έχει λάβει και άλλα, μικρότερα ποσά, από την Novartis. Κατονομάζεται μάλιστα συνεργάτιδα του Αδωνι Γεωργιάδη, η οποία φέρεται να παρέλβαε χρήματα σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις, μέσα σε κίτρινους φακέλους. Η μία συνάντηση φέρεται να έγινε στο ξενοδοχείο Ledra Marriot και οι άλλες δύο στο γραφείο του υπουργού Υγείας.

Σε άλλη κατάθεση αναφέρεται πως τα χρήματα που δίνονταν στον Αδωνι Γεωργιάδη “ξεπλένονταν” μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του νυν αντιπροέδρου της ΝΔ – δηλαδή, είτε μέσα από τις εκδοτικές του επιχειρήσεις, είτε μέσα από το σύστημα τηλεπωλήσεων. tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: