Απόπειρα πραξικοπηματικής καταπάτησης των νόμων μέσα από τους κόλπους της ίδιας της Δικαιοσύνης με απώτερο σκοπό το κουκούλωμα του σκανδάλου της Novartis.
Μια ομάδα δικαστών, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews πρωτοστατούν πρωτοκλασάτα μέλη του ΔΣ της ίδιας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μεθοδεύει την αφαίρεση της δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartiis από τους φυσικούς της δικαστές που είναι οι εισαγγελείς και ανακριτές κατά της διαφθοράς όπως ορίζει ο νόμος 4022/2011.
Ένας νόμος που φτιάχτηκε προκειμένου οι ειδικώς ορισμένοι για την καταπολέμηςη της διαφθοράς εισαγγελείς
και ανακριτές κατά της διαφθοράς να χειρίζονται απρόσκοπτα όλα τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι...
Κι όμως αυτή τη στιγμή ,ακριβώς όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με την υπόθεση Βγενόπουλου, κάποιοι ,λίγοι ευτυχώς, δικαστές, που όμως επιχειρούν να βάλουν στο παιχνίδι κι άλλους συναδέλφους τους, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα συγκέντρωσης υπογραφών προκειμένου να συγκαλέσουν Ολομέλεια Εφετών για την αφαίρεση από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς του σκέλους του σκανδάλου το οποίο έχει ήδη διαβιβαστεί σε αυτήν από την Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς ,Ελένη Τουλουπάλη.
Πρόκειται για το κομμάτι που έφυγε από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς μετά την ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis ,στην Ελλάδα, Κων/νου Φρουζή. Για το υπόλοιπο κομμάτι η προκαταρκτική εξέταση που αγγίζει και πολιτικούς καθώς διερευνά τυχόν διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) είναι ακόμα ανοιχτή.
Ο σκοπός , όπως και στην υπόθεση Βγενόπουλου, είναι και εδώ προφανής...Θέλουν με την δήθεν επίκληση της σπουδαιότητας της υπόθεσης να ζητήσουν ενεργοποίηση του άρθρου 29 του ΚΠΔ για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή, που θα φροντίσουν να είναι της επιρροής τους, ώστε ο χειρισμός της υπόθεσης να φύγει συνολικά από τα χέρια τόσο της επικίνδυνης γι αυτούς Ελένης Τουλουπάκη, όσο και από την εξίσου μη διαχειρίσιμη ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.
Μόνο που για τη συγκεκριμένη υπόθεση,όπως και όλες τις παρόμοιες που αφορούν σε διαφθορά πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διερεύνηση τους είναι η Εισαγγελία κατά της διαφθοράς όσο και οι ανακριτές κατά της διαφθοράς που έχουν οριστεί βάσει νόμου ειδικά γι αυτές τις "ειδικές αποστολές" .
Ευτυχώς μέχρι στιγμής η πρωτοφανής αυτή κίνηση δεν φαίνεται να έχει βρεί αποδέκτες σε ικανό αριθμό δικαστών ενώ και κάποιοι από αυτούς τους λίγους που έχουν βάλει την υπογραφή τους δηλώνουν τώρα την αντίθεση τους.
Το ίδιο είχε μεθοδευτεί και στο σκάνδαλο της Λαϊκής Τράπεζας με πρωταγωνιστή τον αποθανόντα Ανδρέα Βγανόπουλο και παρά την σαφέστατη και κατηγορηματική τότε σχετική γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, προϊσταμένου των Εισαγγελιών Διαφθοράς και των Οικονομικών Εισαγγελέων. Με διάταξή του το 2015 (1360/22-4-2015) που δεν επιδέχετο παρερμηνειών ο κ. Παντελής είχε αποφανθεί πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη Διαφθορά. Ακόμη και δίωξη για υπόθεση Διαφθοράς από άλλο Εισαγγελέα, είναι παράνομη.
Η ΙΔΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αε θυμηθούμε όμως τί είχε γίνει με το σκάνδαλο Βγενόπουλου και τις μεθοδεύσεις, όπως γίνεται και σήμερα, για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο από την Γεωργία Τσατάνη. Κάτι που τελικά αποφεύχθηκε εξαιτίας και της δημοσιογραφικές έρευνας με αποτέλεσμα η υπόθεση να ανοίξει εκ νέου,να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις και η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη να τιμωρηθεί πειθαρχικά...Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα της πειθαρχικής δίωξης ήταν πρωτοφανές το γεγονός της αφαίρεσης της δικογραφίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Το Κουτί της Πανδώρας είχε αποκαλύψει όλο το παρασκήνιο και τις τεράστιες διαστάσεις του που κάθε άλλο παρά τιμή περιποιούσαν σε κάποιους δικαστές.
Ακολουθεί το σχετικό τότε ρεπορταζ:
Στις 18 Οκτωβρίου 2010, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Βατοπέδι, καταθέτει στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Καλαμίδα, αναφορά με παράλληλα συμπεράσματα από την έρευνα για το Βατοπέδι. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, έπρεπε να ερευνηθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος μέσω της Τράπεζας Marfin-Λαϊκή , συμφερόντων του, δανειοδοτεί είτε επιχειρήσεις δικών του συμφερόντων, είτε άλλες οι οποίες στη συνέχεια κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην επίσης δικών του συμφερόντων MIG. Οι εγγυήσεις γι’ αυτές τις περίεργες δανειοδοτήσεις είναι οι ίδιες οι μετοχές της MIG ή των επιχειρήσεων των οποίων αγοράζονται οι μετοχές. Όταν οι μετοχές αυτές πέφτουν και απαξιώνονται η Τράπεζα δεν φροντίζει να πάρει άλλες εγγυήσεις. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, έπρεπε να ερευνηθεί η στάση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον πλημμελή τους έλεγχο στην υπόθεση. Η αναφορά τελειώνει με την πρόβλεψη πως οι δανειοδοτήσεις δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για την Τράπεζα και την Κυπριακή οικονομία (η Marfin-Λαϊκή ήταν Κυπριακή Τράπεζα).
- Στις 12 Ιουλίου 2012, ο αντεισαγγελέας Εφετών Γιάννης Μωραϊτάκης ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης, βγάζει διάταξη αρχειοθέτησης. Βασικός μάρτυρας απαλλαγής του Βγενόπουλου, είναι ο Γιώργος Προβόπουλος, του οποίου η ευθύνη γι΄ αυτά τα δάνεια έπρεπε να ερευνηθεί. Ο αντεισαγγελέας «πατάει» πάνω του και βάζει την υπόθεση στο αρχείο, παρότι υπάρχουν δύο εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για αυτά τα δάνεια. Ο αντεισαγγελέας δεν ερευνά κανένα δάνειο. Λίγους μήνες μετά, η Λαϊκή Τράπεζα την οποία ο Προβόπουλος περιέγραφε ως υγιή καταρρέει μαζί με την Κυπριακή Οικονομία.
- Στην Κύπρο, η Βουλή και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αποδίδουν στο Βγενόπουλο την κατάρρευση της Οικονομίας (ζημιά από 2,5 έως 15 δις στο πιο ακραίο σενάριο). Η MIG του Βγενόπουλου καταθέτει μήνυση κατ’ αγνώστων για την κατάρρευση της Κυπριακής Οικονομίας. Πρακτικά, ο Βγενόπουλος μηνύει τον εαυτό του. Σκοπός είναι να απαλλαγεί στην Ελλάδα μέσα από μια διαδικασία fast truck και να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να μην «ξαναδικαστεί» στην Κύπρο. Στις 27 Οκτωβρίου 2014, για να αποτρέψω αυτή τη διαδικασία, καταθέτω αναφορά στον Άρειο Πάγο, προσκομίζοντας στοιχεία που έχουν προκύψει από τις κυπριακές Αρχές και ζητάω να ξανανοίξει η υπόθεση. Πραγματικά η Εισαγγελία Διαφθοράς ξεκινάει έρευνα με τους Εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο.
- Στις αρχές Νοεμβρίου 2014, ο Εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής Γιάννης Αγγελής, επισκέπτεται την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για να παραδώσει στοιχεία για την υπόθεση Βγενόπουλου, τα οποία είχαν προκύψει από τις συναντήσεις του με Κύπριους Ανακριτές. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη αρνείται να τα παραλάβει.
- Μετά την άρνηση της Κουτζαμάνη, στις 13 Νοεμβρίου 2014, ο Εισαγγελέας Αγγελής κάνει μια υπηρεσιακή αναφορά με όλα αυτά τα στοιχεία και την στέλνει στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Ζητά να ερευνηθεί ο Βγενόπουλος (σύμφωνα με τα στοιχεία που παραδίδουν οι Κύπριοι) για τη δωροδοκία του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου, προκειμένου να αγοράσει χωρίς τη νόμιμη έρευνα τη Λαϊκή, για διακίνηση μαύρου χρήματος και για περίεργα δάνεια. Στις 16 Δεκεμβρίου 2014, η Προϊσταμένη της Διαφθοράς κυρία Ράικου, αντί να κάνει την έρευνα ως έχουσα την αρμοδιότητα, τη στέλνει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το επιχείρημα πως αφού πρόκειται για αναφορά ανώτατου δικαστή πρέπει να εξεταστεί από ανώτερο από αυτόν. Το επιχείρημα δεν στέκει νομικά γιατί πρόκειται για υπηρεσιακή αναφορά την οποία έπρεπε να εξετάσει η Εισαγγελία Διαφθοράς λόγω αρμοδιότητας. Η αναφορά τελικώς δίνεται στην Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι ανώτερη του Αγγελή αλλά ομοιόβαθμη.
- Στις 24 Ιουλίου 2015, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης αρχειοθετεί μήνυση Βγενόπουλου κατά του Κύπριου δικηγόρου Γλυκή, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεσή του. Παρά την αρχειοθέτηση 25 σελίδων, η Εισαγγελία Εφετών ασκεί δίωξη κατά του δικηγόρου και φυσικά, υπέρ του Βγενόπουλου.
- Τον Αύγουστο 2015 η προανάκριση για ένα τμήμα των δανείων της Λαϊκής ολοκληρώνεται και καλούνται ο Βγενόπουλος και κάποιοι δανειολήπτες να καταθέσουν. Η υπόθεση δηλαδή είναι στο στάδιο της δίωξης.
- Στις 7 Σεπτεμβρίου 2015, ανακριτές από την Κύπρο φτάνουν στην Αθήνα για να ανακρίνουν τον Βγενόπουλο και συνεργάτες του ως κατηγορούμενους για την υπόθεση χειραγώγησης μετοχών. Οι δικηγόροι του Βγενόπουλου τους ενημερώνουν πως έχουν καταφύγει στο Συμβούλιο Εφετών για να μην δοθεί δικαστική συνδρομή. Αποκαλύπτεται πως η Εισαγγελία Εφετών, ενώ το αίτημα Βγενόπουλου έπρεπε να εξεταστεί από τον Εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής ως τυπικό αίτημα που αφορά διακοινοτικές σχέσεις, το παραπέμπει πρωτοφανώς σε Συμβούλιο.
- Στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, δύο μέρες πριν τις εκλογές, η Εισαγγελέας Τσατάνη ζητά από την Εισαγγελία Διαφθοράς, να της στείλουν τη βασική δικογραφία Βγενόπουλου για να τη συσχετίσει με τη δική της που αφορούσε την αναφορά Αγγελή. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται δικαστικό πραξικόπημα, αφού αφαιρείται μια δικογραφία ενώ έχει περαιωθεί. Επιπλέον, η κατοχή της δικογραφίας από την Τσατάνη, όπως και αυτή της αναφοράς Αγγελή είναι παράνομη αφού ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, ο οποίος προΐσταται των Εισαγγελιών Διαφθοράς και των Οικονομικών Εισαγγελέων, με διάταξή του το 2015 (1360/22-4-2015) είχε αποφανθεί πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη Διαφθορά. Ακόμη και δίωξη για υπόθεση Διαφθοράς από άλλο Εισαγγελέα, είναι παράνομη.
- Στις 3 Φεβρουαρίου 2016 το Συμβούλιο Εφετών με καθυστέρηση 6 μηνών, απορρίπτει το αίτημα Βγενόπουλου και δίνει την άδεια στους κύπριους ανακριτές να ανακρίνουν το Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του.
- Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 η Εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη με διάταξή της 800 και πλέον σελίδων, αρχειοθετεί τη δικογραφία για το Βγενόπουλο. Δηλαδή, σε 4 μήνες, διαβάζει δεκάδες χιλιάδες σελίδων δικόγραφα, εκθέσεις, παίρνει καταθέσεις και γράφει 800 σελίδες. Το κυριότερο, παραβλέπει τις υπάρχουσες εκθέσεις της ΤτΕ και της Κύπρου και βάζει γνωστό και αμφιλεγόμενο πραγματογνώμονα να βγάλει πόρισμα.
Την ίδια μέρα, οι Κύπριοι ανακριτές ξαναφτάνουν στην Αθήνα για να ανακρίνουν τον Βγενόπουλο αλλά μαθαίνουν από τον ίδιο πως θα υπάρχει η «αθώωσή» του από Τσατάνη. Ενημερώνουν την Κύπρο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου αλλά και ο γενικός Εισαγγελέας, στέλνουν επιστολές προς τον Υπουργό Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, με τις οποίες διαμαρτύρονται για την εξέλιξη αλλά και το γεγονός πως ο Βγενόπουλος ήξερε για τη διάταξη Τσατάνη πριν βγει. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διατάζει πειθαρχική έρευνα για την Τσατάνη.
- Την ίδια μέρα η Γεωργία Τσατάνη διαβιβάζει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά της με την οποία παραδέχεται επαφή της με τον Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και καταγγέλλει πιέσεις από τον υπουργό «για να επιστρέψει τη δικογραφία στη Διαφθορά». Η αναφορά γίνεται πρωτοσέλιδο στο ΒΗΜΑ ως «εκβιασμός από Υπουργό», αλλά κανένας δεν ψέγει την Τσατάνη η οποία συναντά τον Υπουργό για υπόθεση που χειρίζεται. Κανένας επίσης δεν αναφέρεται στο ψέμα της Τσατάνη ότι συνάντησε τον Υπουργό μέσα Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τη δήλωσή του «περί δικαστικού πραξικοπήματος», αφού η δήλωση αυτή είχε γίνει 15 μέρες μετά.
- Την 1η Μαρτίου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Παρασκευαΐδης, κάνει αίτηση αναίρεσης στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να ανακριθεί ο Βγενόπουλος από τους Κύπριους. Ένας αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου την ώρα που όλα δείχνουν πως κάτι τρέχει και ο Βγενόπουλος δηλώνει αθώος (άρα γιατί να μην καταθέσει σε Κύπριους) παίρνει μία ακόμη περίεργη πρωτοβουλία.
Λίγες πάντως ημέρες μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου από την Εισαγγελέα Εφετών, η εντολή της τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου,Βασιλικής Θάνου, να ερευνηθεί πειθαρχικά η Γεωργία Τσατάνη, «ξεσυρτάρωσε" τη δικογραφία εις βάρος του επιχειρηματία.
Οι διώξεις ασκήθηκαν και η εισαγγελεάς εφετών κ.Τςατάνη τιμωρήθηκε με ποινή στέρησης μισθού 60 ημερών καθώς το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε πως οι χειρισμοί της στην υπόθεση δεν συνάδουν με τα καθήκοντα της εισαγγελικής λειτουργού.
http://www.documentonews.gr/
Μια ομάδα δικαστών, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews πρωτοστατούν πρωτοκλασάτα μέλη του ΔΣ της ίδιας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μεθοδεύει την αφαίρεση της δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartiis από τους φυσικούς της δικαστές που είναι οι εισαγγελείς και ανακριτές κατά της διαφθοράς όπως ορίζει ο νόμος 4022/2011.
Ένας νόμος που φτιάχτηκε προκειμένου οι ειδικώς ορισμένοι για την καταπολέμηςη της διαφθοράς εισαγγελείς
και ανακριτές κατά της διαφθοράς να χειρίζονται απρόσκοπτα όλα τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι...
Κι όμως αυτή τη στιγμή ,ακριβώς όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με την υπόθεση Βγενόπουλου, κάποιοι ,λίγοι ευτυχώς, δικαστές, που όμως επιχειρούν να βάλουν στο παιχνίδι κι άλλους συναδέλφους τους, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα συγκέντρωσης υπογραφών προκειμένου να συγκαλέσουν Ολομέλεια Εφετών για την αφαίρεση από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς του σκέλους του σκανδάλου το οποίο έχει ήδη διαβιβαστεί σε αυτήν από την Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς ,Ελένη Τουλουπάλη.
Πρόκειται για το κομμάτι που έφυγε από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς μετά την ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis ,στην Ελλάδα, Κων/νου Φρουζή. Για το υπόλοιπο κομμάτι η προκαταρκτική εξέταση που αγγίζει και πολιτικούς καθώς διερευνά τυχόν διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) είναι ακόμα ανοιχτή.
Ο σκοπός , όπως και στην υπόθεση Βγενόπουλου, είναι και εδώ προφανής...Θέλουν με την δήθεν επίκληση της σπουδαιότητας της υπόθεσης να ζητήσουν ενεργοποίηση του άρθρου 29 του ΚΠΔ για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή, που θα φροντίσουν να είναι της επιρροής τους, ώστε ο χειρισμός της υπόθεσης να φύγει συνολικά από τα χέρια τόσο της επικίνδυνης γι αυτούς Ελένης Τουλουπάκη, όσο και από την εξίσου μη διαχειρίσιμη ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.
Μόνο που για τη συγκεκριμένη υπόθεση,όπως και όλες τις παρόμοιες που αφορούν σε διαφθορά πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διερεύνηση τους είναι η Εισαγγελία κατά της διαφθοράς όσο και οι ανακριτές κατά της διαφθοράς που έχουν οριστεί βάσει νόμου ειδικά γι αυτές τις "ειδικές αποστολές" .
Ευτυχώς μέχρι στιγμής η πρωτοφανής αυτή κίνηση δεν φαίνεται να έχει βρεί αποδέκτες σε ικανό αριθμό δικαστών ενώ και κάποιοι από αυτούς τους λίγους που έχουν βάλει την υπογραφή τους δηλώνουν τώρα την αντίθεση τους.
Το ίδιο είχε μεθοδευτεί και στο σκάνδαλο της Λαϊκής Τράπεζας με πρωταγωνιστή τον αποθανόντα Ανδρέα Βγανόπουλο και παρά την σαφέστατη και κατηγορηματική τότε σχετική γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, προϊσταμένου των Εισαγγελιών Διαφθοράς και των Οικονομικών Εισαγγελέων. Με διάταξή του το 2015 (1360/22-4-2015) που δεν επιδέχετο παρερμηνειών ο κ. Παντελής είχε αποφανθεί πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη Διαφθορά. Ακόμη και δίωξη για υπόθεση Διαφθοράς από άλλο Εισαγγελέα, είναι παράνομη.
Η ΙΔΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αε θυμηθούμε όμως τί είχε γίνει με το σκάνδαλο Βγενόπουλου και τις μεθοδεύσεις, όπως γίνεται και σήμερα, για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο από την Γεωργία Τσατάνη. Κάτι που τελικά αποφεύχθηκε εξαιτίας και της δημοσιογραφικές έρευνας με αποτέλεσμα η υπόθεση να ανοίξει εκ νέου,να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις και η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη να τιμωρηθεί πειθαρχικά...Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα της πειθαρχικής δίωξης ήταν πρωτοφανές το γεγονός της αφαίρεσης της δικογραφίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Το Κουτί της Πανδώρας είχε αποκαλύψει όλο το παρασκήνιο και τις τεράστιες διαστάσεις του που κάθε άλλο παρά τιμή περιποιούσαν σε κάποιους δικαστές.
Ακολουθεί το σχετικό τότε ρεπορταζ:
Στις 18 Οκτωβρίου 2010, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Βατοπέδι, καταθέτει στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Καλαμίδα, αναφορά με παράλληλα συμπεράσματα από την έρευνα για το Βατοπέδι. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, έπρεπε να ερευνηθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος μέσω της Τράπεζας Marfin-Λαϊκή , συμφερόντων του, δανειοδοτεί είτε επιχειρήσεις δικών του συμφερόντων, είτε άλλες οι οποίες στη συνέχεια κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην επίσης δικών του συμφερόντων MIG. Οι εγγυήσεις γι’ αυτές τις περίεργες δανειοδοτήσεις είναι οι ίδιες οι μετοχές της MIG ή των επιχειρήσεων των οποίων αγοράζονται οι μετοχές. Όταν οι μετοχές αυτές πέφτουν και απαξιώνονται η Τράπεζα δεν φροντίζει να πάρει άλλες εγγυήσεις. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, έπρεπε να ερευνηθεί η στάση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον πλημμελή τους έλεγχο στην υπόθεση. Η αναφορά τελειώνει με την πρόβλεψη πως οι δανειοδοτήσεις δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για την Τράπεζα και την Κυπριακή οικονομία (η Marfin-Λαϊκή ήταν Κυπριακή Τράπεζα).
- Στις 12 Ιουλίου 2012, ο αντεισαγγελέας Εφετών Γιάννης Μωραϊτάκης ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης, βγάζει διάταξη αρχειοθέτησης. Βασικός μάρτυρας απαλλαγής του Βγενόπουλου, είναι ο Γιώργος Προβόπουλος, του οποίου η ευθύνη γι΄ αυτά τα δάνεια έπρεπε να ερευνηθεί. Ο αντεισαγγελέας «πατάει» πάνω του και βάζει την υπόθεση στο αρχείο, παρότι υπάρχουν δύο εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για αυτά τα δάνεια. Ο αντεισαγγελέας δεν ερευνά κανένα δάνειο. Λίγους μήνες μετά, η Λαϊκή Τράπεζα την οποία ο Προβόπουλος περιέγραφε ως υγιή καταρρέει μαζί με την Κυπριακή Οικονομία.
- Στην Κύπρο, η Βουλή και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αποδίδουν στο Βγενόπουλο την κατάρρευση της Οικονομίας (ζημιά από 2,5 έως 15 δις στο πιο ακραίο σενάριο). Η MIG του Βγενόπουλου καταθέτει μήνυση κατ’ αγνώστων για την κατάρρευση της Κυπριακής Οικονομίας. Πρακτικά, ο Βγενόπουλος μηνύει τον εαυτό του. Σκοπός είναι να απαλλαγεί στην Ελλάδα μέσα από μια διαδικασία fast truck και να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να μην «ξαναδικαστεί» στην Κύπρο. Στις 27 Οκτωβρίου 2014, για να αποτρέψω αυτή τη διαδικασία, καταθέτω αναφορά στον Άρειο Πάγο, προσκομίζοντας στοιχεία που έχουν προκύψει από τις κυπριακές Αρχές και ζητάω να ξανανοίξει η υπόθεση. Πραγματικά η Εισαγγελία Διαφθοράς ξεκινάει έρευνα με τους Εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο.
- Στις αρχές Νοεμβρίου 2014, ο Εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής Γιάννης Αγγελής, επισκέπτεται την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για να παραδώσει στοιχεία για την υπόθεση Βγενόπουλου, τα οποία είχαν προκύψει από τις συναντήσεις του με Κύπριους Ανακριτές. Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη αρνείται να τα παραλάβει.
- Μετά την άρνηση της Κουτζαμάνη, στις 13 Νοεμβρίου 2014, ο Εισαγγελέας Αγγελής κάνει μια υπηρεσιακή αναφορά με όλα αυτά τα στοιχεία και την στέλνει στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Ζητά να ερευνηθεί ο Βγενόπουλος (σύμφωνα με τα στοιχεία που παραδίδουν οι Κύπριοι) για τη δωροδοκία του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου, προκειμένου να αγοράσει χωρίς τη νόμιμη έρευνα τη Λαϊκή, για διακίνηση μαύρου χρήματος και για περίεργα δάνεια. Στις 16 Δεκεμβρίου 2014, η Προϊσταμένη της Διαφθοράς κυρία Ράικου, αντί να κάνει την έρευνα ως έχουσα την αρμοδιότητα, τη στέλνει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το επιχείρημα πως αφού πρόκειται για αναφορά ανώτατου δικαστή πρέπει να εξεταστεί από ανώτερο από αυτόν. Το επιχείρημα δεν στέκει νομικά γιατί πρόκειται για υπηρεσιακή αναφορά την οποία έπρεπε να εξετάσει η Εισαγγελία Διαφθοράς λόγω αρμοδιότητας. Η αναφορά τελικώς δίνεται στην Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι ανώτερη του Αγγελή αλλά ομοιόβαθμη.
- Στις 24 Ιουλίου 2015, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης αρχειοθετεί μήνυση Βγενόπουλου κατά του Κύπριου δικηγόρου Γλυκή, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεσή του. Παρά την αρχειοθέτηση 25 σελίδων, η Εισαγγελία Εφετών ασκεί δίωξη κατά του δικηγόρου και φυσικά, υπέρ του Βγενόπουλου.
- Τον Αύγουστο 2015 η προανάκριση για ένα τμήμα των δανείων της Λαϊκής ολοκληρώνεται και καλούνται ο Βγενόπουλος και κάποιοι δανειολήπτες να καταθέσουν. Η υπόθεση δηλαδή είναι στο στάδιο της δίωξης.
- Στις 7 Σεπτεμβρίου 2015, ανακριτές από την Κύπρο φτάνουν στην Αθήνα για να ανακρίνουν τον Βγενόπουλο και συνεργάτες του ως κατηγορούμενους για την υπόθεση χειραγώγησης μετοχών. Οι δικηγόροι του Βγενόπουλου τους ενημερώνουν πως έχουν καταφύγει στο Συμβούλιο Εφετών για να μην δοθεί δικαστική συνδρομή. Αποκαλύπτεται πως η Εισαγγελία Εφετών, ενώ το αίτημα Βγενόπουλου έπρεπε να εξεταστεί από τον Εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής ως τυπικό αίτημα που αφορά διακοινοτικές σχέσεις, το παραπέμπει πρωτοφανώς σε Συμβούλιο.
- Στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, δύο μέρες πριν τις εκλογές, η Εισαγγελέας Τσατάνη ζητά από την Εισαγγελία Διαφθοράς, να της στείλουν τη βασική δικογραφία Βγενόπουλου για να τη συσχετίσει με τη δική της που αφορούσε την αναφορά Αγγελή. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται δικαστικό πραξικόπημα, αφού αφαιρείται μια δικογραφία ενώ έχει περαιωθεί. Επιπλέον, η κατοχή της δικογραφίας από την Τσατάνη, όπως και αυτή της αναφοράς Αγγελή είναι παράνομη αφού ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, ο οποίος προΐσταται των Εισαγγελιών Διαφθοράς και των Οικονομικών Εισαγγελέων, με διάταξή του το 2015 (1360/22-4-2015) είχε αποφανθεί πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη Διαφθορά. Ακόμη και δίωξη για υπόθεση Διαφθοράς από άλλο Εισαγγελέα, είναι παράνομη.
- Στις 3 Φεβρουαρίου 2016 το Συμβούλιο Εφετών με καθυστέρηση 6 μηνών, απορρίπτει το αίτημα Βγενόπουλου και δίνει την άδεια στους κύπριους ανακριτές να ανακρίνουν το Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του.
- Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 η Εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη με διάταξή της 800 και πλέον σελίδων, αρχειοθετεί τη δικογραφία για το Βγενόπουλο. Δηλαδή, σε 4 μήνες, διαβάζει δεκάδες χιλιάδες σελίδων δικόγραφα, εκθέσεις, παίρνει καταθέσεις και γράφει 800 σελίδες. Το κυριότερο, παραβλέπει τις υπάρχουσες εκθέσεις της ΤτΕ και της Κύπρου και βάζει γνωστό και αμφιλεγόμενο πραγματογνώμονα να βγάλει πόρισμα.
Την ίδια μέρα, οι Κύπριοι ανακριτές ξαναφτάνουν στην Αθήνα για να ανακρίνουν τον Βγενόπουλο αλλά μαθαίνουν από τον ίδιο πως θα υπάρχει η «αθώωσή» του από Τσατάνη. Ενημερώνουν την Κύπρο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου αλλά και ο γενικός Εισαγγελέας, στέλνουν επιστολές προς τον Υπουργό Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, με τις οποίες διαμαρτύρονται για την εξέλιξη αλλά και το γεγονός πως ο Βγενόπουλος ήξερε για τη διάταξη Τσατάνη πριν βγει. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διατάζει πειθαρχική έρευνα για την Τσατάνη.
- Την ίδια μέρα η Γεωργία Τσατάνη διαβιβάζει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά της με την οποία παραδέχεται επαφή της με τον Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και καταγγέλλει πιέσεις από τον υπουργό «για να επιστρέψει τη δικογραφία στη Διαφθορά». Η αναφορά γίνεται πρωτοσέλιδο στο ΒΗΜΑ ως «εκβιασμός από Υπουργό», αλλά κανένας δεν ψέγει την Τσατάνη η οποία συναντά τον Υπουργό για υπόθεση που χειρίζεται. Κανένας επίσης δεν αναφέρεται στο ψέμα της Τσατάνη ότι συνάντησε τον Υπουργό μέσα Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τη δήλωσή του «περί δικαστικού πραξικοπήματος», αφού η δήλωση αυτή είχε γίνει 15 μέρες μετά.
- Την 1η Μαρτίου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Παρασκευαΐδης, κάνει αίτηση αναίρεσης στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να ανακριθεί ο Βγενόπουλος από τους Κύπριους. Ένας αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου την ώρα που όλα δείχνουν πως κάτι τρέχει και ο Βγενόπουλος δηλώνει αθώος (άρα γιατί να μην καταθέσει σε Κύπριους) παίρνει μία ακόμη περίεργη πρωτοβουλία.
Λίγες πάντως ημέρες μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου από την Εισαγγελέα Εφετών, η εντολή της τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου,Βασιλικής Θάνου, να ερευνηθεί πειθαρχικά η Γεωργία Τσατάνη, «ξεσυρτάρωσε" τη δικογραφία εις βάρος του επιχειρηματία.
Οι διώξεις ασκήθηκαν και η εισαγγελεάς εφετών κ.Τςατάνη τιμωρήθηκε με ποινή στέρησης μισθού 60 ημερών καθώς το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε πως οι χειρισμοί της στην υπόθεση δεν συνάδουν με τα καθήκοντα της εισαγγελικής λειτουργού.
http://www.documentonews.gr/
1 σχόλιο:
ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ (ΚΑΙ ΞΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΑΗΔΙΑ) ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΤΣΑΤΑΝΗ.
ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ "ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ" ΧΑΔΙ (ΤΡΙΜΗΝΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ).
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ Η "ΚΥΡΙΑ" ΤΣΑΤΑΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΚΑΥΜΑΝ ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΧΑΡΗ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ' ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ".
Η "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΣΚΑΒΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ.
Δημοσίευση σχολίου