Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2018

Novartis_Gate: Ο σκοτεινός ρόλος των διαφημιστικών - φάντασμα

Ενα κουβάρι εταιρειών δημόσιων σχέσεων, εκδοτικών και διαφημιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες όμως δεν διέθεταν διαδικτυακό τόπο ούτε για τη δική τους προβολή αλλά –σε ορισμένες περιπτώσεις– ούτε καν φυσική έδρα και οι οποίες λειτουργούσαν ως «πλυντήριο» για το μαύρο χρήμα της Novartis ξετυλίγεται μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων και τα έγγραφα του FBI.Oπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην κατάθεση ενός εκ των μαρτύρων: «Τα χρήματα αυτά, αφού διανέμονταν στα διάφορα brands (προϊοντικά τμήματα) της εταιρείας προκειμένου να προωθηθούν εν συνεχεία στους δωροδοκούμενους κρατικούς αξιωματούχους, καταβάλλονταν ως αμοιβή σε εταιρείες διαφημιστικές, επικοινωνίας, εκδοτικές, συμβουλευτικές ένεκα παροχής υπηρεσιών, οι οποίες κατά ποσοστό περίπου 95% δεν παρέχονταν πραγματικά (εικονικότητα)».









Στη συνέχεια ο ίδιος μάρτυρας απαριθμεί ενδεικτικά τις εξής εταιρείες: α) ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, β) ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, γ) ΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ δ) ΔΕΣΥΠΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ε) PIXEL PLANT EPE ΝΙΚ ΔΕΣΥΠΡΗΣ, στ) ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ζ) ΝΕΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, η) PRODIR SA.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο εν λόγω προστατευόμενος μάρτυρας, «οι ανωτέρω εταιρείες επέστρεφαν τα χρήματα στον κ. Φρουζή, ο οποίος, αφού παρακρατούσε το δικό του “μερίδιο”, στη συνεχεία κατέβαλλε μεγάλα χρηματικά ποσά ως δωροδοκία σε κρατικούς αξιωματούχους»

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας αναζητήσαμε τις εν λόγω εταιρείες και για την πλειονότητα εξ αυτών διαπιστώθηκε πως αποτελούν επιχειρήσεις-φαντάσματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας με την επωνυμία ΔΕΣΥΠΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ για την οποία δεν εντοπίστηκε κανένας επαγγελματικός ιστότοπος, ούτε καν καταχώρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Για την εταιρεία με την επωνυμία ΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ, δε, η μοναδική αναφορά που εντοπίστηκε ήταν η παρουσία της στη λίστα με τις εταιρείες που έλαβαν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ (συνολικά 215.394,75 ευρώ για υπηρεσίες επικοινωνίας) σε ρεπορτάζ του Hot Doc τον Μάιο του 2016.

Υπάρχουν όμως κι άλλες εταιρείες που φέρεται να εμπλέκονται στο ξέπλυμα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και σε δωροδοκίες. Στα έγγραφα του FBI αλλά και στις πολυσέλιδες καταθέσεις αναφέρονται μεταξύ άλλων η PRESTIGE, η MSPS, η PUBLICLIS, η ETHOS, η Πιτσιλίδης ΑΕ, η Zenith, η ΠΑΝΜΑΡ.

Πιο συγκεκριμένα, σε μαρτυρία γίνεται λόγος για την εταιρεία PRESTIGE με αντικείμενο τις δημόσιες σχέσεις και τη διαφήμιση που συστάθηκε «κατόπιν εντολής της Novartis Ελλάς» και η οποία έλαβε από τη Novartis Ελλάς «έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ» με στόχο μεταξύ άλλων να… χτίσει στα ΜΜΕ τη θετική εικόνα του Ανδ. Λοβέρδου και του Κων. Φρουζή.

Οπως σημειώνεται: «Η PRESTIGE ανήκε στην ουσία στους δημοσιογράφους Χασαπόπουλο και Φυντανίδου».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης ένας εκ των προστευόμενων μαρτύρων αποκάλυψε πως «το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Γριβέας υπήρξε μαζί με τον Χρήστο Ράπτη μέτοχος της ενημερωτικής ιστοσελίδας i-efimerida. Επιπλέον ο Γριβέας ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας διοργάνωσης συνεδρίων C&C International, εργαζόμενη της οποίας υπήρξε και η Λίνα Στουρνάρα, η εταιρεία της οποίας (Mindwork) ανέλαβε μετά τη δίωξη του Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα τις διοργανώσεις των συνεδρίων της ΕΣΔΥ. Το ζεύγος Γριβέα είναι υπόδικο για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατηγορούμενοι ότι διοχέτευαν εταιρικά δάνεια σε προσωπικούς λογαριασμούς. Φέρεται να έλαβαν μέσω της C&C δάνειο από το ΤΤ δεκαεπτά εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα δεκαπέντε δαπανήθηκαν για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών που είχαν όμως αρνητική θέση.

Κομβικό ρόλο στο ξέπλυμα χρήματος για τη Novartis μέσω των διαφημιστικών εταιρειών φαίνεται να έπαιζε, όπως προκύπτει από τα έγγραφα το FBI, o Μανώλης Βουλκίδης μαζί με τον γιο του Θεόδωρο. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα έγγραφα: «Ιδιοκτήτης της NEW MEDICAL DEVELOPMENT ήταν ο Μανώλης Βουλκίδης. Ο Βουλκίδης ήταν το κεντρικό σημείο επαφής για το ξέπλυμα χρήματος για λειτουργίες της αγοράς. Η προηγούμενη εταιρεία του Βουλκίδη ήταν η MEDICAL DEVELOPMENT η οποία χρεοκόπησε. Μετά την πτώχευση της MEDICAL DEVELOPMENT ιδρύθηκε η NEW MEDICAL DEVELOPMENT από τον γιο του Βουλκίδη Θεόδωρο Βουλκίδη». Στη συνέχεια επισημαίνεται πως «ο Βουλκίδης ήταν η βασική εταιρεία που ξέπλενε χρήματα για το τμήμα πρόσβασης αγοράς της Novartis. Ο Βουλκίδης είχε μια μικρή εταιρεία και παρείχε απατηλές υπηρεσίες ή παρήγε (εξέδιδε) αυξημένα τιμολόγια για τη Novartis».

Σε άλλο σημείο των ερευνών του FBI σημειώνεται ξεκάθαρα: «Μια κοινή πρακτική για τους γιατρούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και αρθρογράφους για τη δωροδοκία τους ήταν να επιλέγουν μικρής αξίας εταιρείες ως πωλητές για ξέπλυμα χρήματος. Οι εταιρείες δημόσιων εκδηλώσεων και σχέσεων ήταν το κυρίως χρησιμοποιούμενο όχημα για τις δωροδοκίες. Ιδιαίτερη μνεία στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων γίνεται για την εταιρεία διοργάνωσης εταιρειών Mindwork Business Solutions, της Λίνας Νικολοπούλου- Στουρνάρα, η οποία σύμφωνα με τις καταθέσεις χρησιμοποιούνταν ως όχημα για την προσέγγιση –και μέσω δωροδοκιών– γιατρών και κρατικών αξιωματούχων.
Βασίλης Ανδριανόπουλος - Λαμπρινή Παπαδοπούλου
http://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: