Παρασκευή, Μαρτίου 23, 2018

Τράπεζα Αττικής: Μία μικρή νίκη με φόντο μία μεγάλη αδικία

Εργάζονται στην Τράπεζα Αττικής παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες, μέσω της εταιρείας «JC-HUMAN». Κάποιοι/ες για 5, άλλοι/ες για 6 ή για 7χρόνια, υπογράφοντας διαρκώς συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 2μηνης, 3μηνης ή 6μηνης διάρκειας.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία,  η εργασία για τουλάχιστον τρία χρόνια ή η υπογραφή πάνω από 3 συμβάσεων ορισμένου χρόνου αποτελεί τεκμήριο ότι ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 


Πρόκειται για 8 «εργολαβικούς» εργαζόμενους οι οποίοι, με τη συμβολή του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), στον οποίο απευθύνθηκαν, πέτυχαν πριν λίγες ημέρες την υπογραφή αορίστου χρόνου σύμβασης.

Όπως αναφέρει στο Left.gr  η Μαρία Λάτσα, μέλος του Δ.Σ. του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. η οποία έκανε την επικοινωνία με την «JC-HUMAN»,  η εταιρεία αρχικά είχε αποστείλει σύμβαση ορισμένου χρόνου 3μηνης διάρκειας, η οποία, μάλιστα, λόγω καθυστερημένης αποστολής, είχε ημερομηνία λήξης σε μόλις 20 ημέρες και ζητούσε την άμεση υπογραφή της από τους εργαζόμενους. 

«Ύστερα από τη παρέμβαση του σωματείου μας, η εταιρεία απέστειλε το νέο κείμενο αορίστου χρόνου σύμβασης αποσύροντας την προηγούμενη».

Έτσι, παρά την προσπάθεια εξαπάτησης (;) των εν λόγω εργαζόμενων, αυτοί κέρδισαν το αυτονόητο: μία σύμβαση που να ανταποκρίνεται στην πραγματική τους προσφορά στην τράπεζα Αττικής, η οποία είναι και ο εργοδότης επί της ουσίας. 

Σημειώνουμε ότι, αν καλέσει κάποιος στο τηλέφωνο της εταιρείας (η οποία δεν έχει καν ιστοσελίδα) ή πάει στο κτίριό όπου δηλώνει ως έδρα, στο κέντρο της Αθήνας, πέφτει πάνω σε άλλη εταιρεία παροχής (ασαφών) υπηρεσιών, την «Trenkwalder Job Centres Hellas S.A.». Το γεγονός αυτό αποτελεί δείγμα του αδιαφανούς πλαισίου λειτουργίας των δήθεν εργολαβικών εταιρειών οι οποίες, χωρίς να έχουν καμία σχετική τεχνογνωσία., απλά δανείζουν εργαζόμενους στις τράπεζες (και σε άλλες επιχειρήσεις).

«Η νίκη αυτή μπορεί να φαίνεται μικρή είναι όμως πολύ σημαντική για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που βίωναν το καθεστώς ανασφάλειας και κάθε 2, 3 ή 6 μήνες είχαν την αγωνία αν θα κρατήσουν τη δουλειά τους», υπογραμμίζει η κ. Λάτσα. «Είναι επίσης πολύ σημαντική για μας, γιατί δείχνει ότι με σωστή ενημέρωση με συστηματική και συλλογική δουλειά μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα», συμπληρώνει.«Εικονικές εργολαβίες»: Η μεγάλη εικόνα της εργοδοτικής ασυδοσίας
«Η τράπεζα, όπως σχεδόν όλες οι τράπεζες, κρύβεται πίσω από την εργολαβία με την "JC-HUMAN" ενώ πρόκειται, στην πραγματικότητα, για καθαρό δανεισμό των εργαζομένων αυτών», σημειώνει επίσης η κ. Λάτσα αναδεικνύοντας τη «μεγάλη εικόνα» πίσω από την περίπτωση των 8 αυτών εργαζομένων. 

Στην ουσία μιλάμε για κατ’ επάγγελμα  δανεισμό εργαζομένων, φαινόμενο που συναντάμε κατά κόρον στον τραπεζικό κλάδο, χωρίς όμως την υποχρέωση να τηρούνται οι δύο βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο (ν. 4052/2012) του κατ’ επάγγελμα δανεισμού, δηλαδή: 

η ίση αμοιβή του δανειζόμενου προσωπικού με το τακτικό προσωπικό και 

η υποχρέωση πρόσληψης του εργαζομένου από τον έμμεσο εργοδότη (Τράπεζα ή Ασφαλιστική Εταιρεία) μετά από χρονικό διάστημα 36 μηνών. 

Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως και οι 8 της  «JC-HUMAN» και της τράπεζας Αττικής, υπογράφουν διαρκώς συμβάσεις ορισμένου χρόνου συμβάσεις οι οποίες δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στους εργοδότες, αφού ο εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί οποιαδήποτε στιγμή χωρίς αποζημίωση. 

Επειδή συχνά οι συμβάσεις υπογράφονται με σημαντική καθυστέρηση, προς το τέλος του χρονικού διαστήματος ισχύος τους, δεν παρέχουν καμιά προστασία στον εργαζόμενο και απαλλάσσουν τον εργοδότη από την υποχρέωση της αποζημίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι υπολογίζονται περίπου στο 10% των τακτικών τραπεζοϋπαλλήλων ή των υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίοι αμείβονται με μισθούς κατά 20%, έως 50% αλλά και ακόμα πιο χαμηλά από τους μισθούς του τακτικού προσωπικού για την ίδια θέση, τα ίδια καθήκοντα, ίδια ή και μεγαλύτερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δεν έχουν καμία από τις επιπλέον θεσμικές παροχές της σύμβασης της ΟΤΟΕ (ή της ΟΑΣΕ),  και δεν μπορούν στην πράξη να έχουν καμία εργασιακή και μισθολογική εξέλιξη.

«Πριν υπογράψουν, να προσφεύγουν στο Σωματείο»
Όπως επισημαίνει στο Left.gr η κ. Λάτσα, «από την περίπτωση των 8 αυτών συναδέλφων της τράπεζας Αττικής θα πρέπει να έχει γίνει κατανοητό ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν πρέπει να βάζουν την υπογραφή τους σε κανένα χαρτί που αφορά την εργασιακή μας σχέση πριν ενημερώσουν τον ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ., όπως και δικαιούνται».

«Μέσω του Σωματείου μπορούμε να έχουμε έγκυρη πληροφόρηση για τα δικαιώματά μας, συλλογική και όχι ατομική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας», καταλήγει η ίδια.

Στο ζήτημα των εργολαβικών εταιρειών και του καθεστώτος γαλέρας που επικρατεί στις περισσότερες εξ’ αυτών, θα επανέλθουμε σε αναλυτικότερο ρεπορτάζ. Τάσος Γιαννόπουλος https://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: