Πέμπτη, Μαρτίου 22, 2018

Μαρία Γεφίμοβα: Η πληροφοριοδότρια που τη βάφτισαν πράκτορα!

«Φοβάμαι πολύ για τη ζωή μου. Δεν φοβάμαι τόσο μια άδικη δίκη», είπε χθες η Ρωσίδα πληροφοριοδότρια Μαρία Γεφίμοβα στον συνήγορό της μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, δύο μέρες μετά την οικειοθελή παράδοσή της στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Συντάγματος.

Ελάχιστοι γνωρίζουν όσα αυτή για το διεθνές σκάνδαλο της τράπεζας Pilatus, στο οποίο εμπλέκεται το πρωθυπουργικό ζεύγος της Μάλτας και το οποίο αποκάλυψε μέσω των Panama Papers η δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Γκαλίθια.

Πώς μια βασική μάρτυρας κατηγορίας, ευρισκόμενη η ίδια στον σκληρό πυρήνα των ανθρώπων που είχαν πρόσβαση στο σύνολο των ηλεκτρονικών αρχείων της τράπεζας ως ιδιαιτέρα του οικονομικού διευθυντή, βρίσκεται σήμερα διωκόμενη από τις μαλτέζικες αρχές, αποτελεί το κρίσιμο ερώτημα σε μια υπόθεση που ξεπερνάει τα στενά όρια της μικρής μεσογειακής χώρας.


Στη διάθεση της «Εφ.Συν.» βρίσκονται πληροφορίες που φωτίζουν ορισμένες πτυχές.

Την ημέρα της παράδοσης της Γεφίμοβα στην Ελλάδα, κατά σύμπτωση συλλαμβάνεται στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ το καταζητούμενο πρώην αφεντικό της και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Pilatus, ο 38χρονος Αλί Σαντρ Χασεμινιτζάντ, Ιρανός με διαβατήριο Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

Γόνος γνωστού Ιρανού επιχειρηματία, ο Σαντρ βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI κατηγορούμενος ότι διοχέτευσε με παράνομες συναλλαγές 115 εκατ. δολάρια σε Ιρανούς μέσω (και) του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σαντρ μετέφερε τα χρήματα μέσω Ελβετίας, Τουρκίας, Βρετανικών Παρθένων Νήσων, με προορισμό μεν το Ιράν αλλά με σκοπό την πληρωμή ενός τεράστιου οικοδομικού έργου στη Βενεζουέλα.

Ο Σαντρ, όμως, δεν εμπλέκεται μόνο σε αυτήν την υπόθεση. Οι αποκαλύψεις των Panama Papers και της Γκαλίθια συνδέουν τον Σαντρ και την τράπεζα με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες ισχυρών ανθρώπων στη Μάλτα και στο Αζερμπαϊτζάν. Η Pilatus διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας εταιρείας που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

H οικογένεια Αλίεφ
Η Egrant φέρεται να έλαβε χρήματα από την οικογένεια του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ. Αυτήν την υπόθεση τη γνωρίζει πολύ καλά η Γεφίμοβα, η οποία λειτούργησε ως πληροφοριοδότης της δημοσιογράφου Δάφνης Γκαλίθια.

Στην πραγματικότητα, η τελευταία είχε αποκαλυπτικά έγγραφα από άλλη πηγή και προσέγγισε τη Γεφίμοβα για να διασταυρώσει τις πληροφορίες. Οπως και έγινε.

Στη συνέχεια, η Γκαλίθια κατέθεσε τα ενοχοποιητικά έγγραφα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου, πληροφοριοδότρια και δημοσιογράφος σταδιακά γίνονται φίλες, η Γκαλίθια καλεί τη Γεφίμοβα στον γάμο του γιου της. Η Γεφίμοβα, το όνομα της οποίας έχει ήδη διαρρεύσει στη Μάλτα μια και βρίσκεται σε αντιδικία με την τράπεζά της, καθώς το αφεντικό της δεν της καταβάλλει μισθούς τριών μηνών, στοχοποιείται παράλληλα και από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μουσκάτ. Ο τελευταίος λέει για τη Γεφίμοβα: «Εχουμε πληροφορίες ότι είναι πράκτορας»!

Η ρωσική πρεσβεία στη Μάλτα φέρεται να την προειδοποιεί: «Μην πας στον γάμο, μην μπλέκεσαι με την Γκαλίθια, κινδυνεύεις, έχουμε πληροφορίες ότι μπορεί να σε δηλητηριάσουν».

Η Γεφίμοβα αγνοεί τις συστάσεις. Παράλληλα, εντείνεται η διαμάχη της με την τράπεζα Pilatus. Η Ρωσίδα ιδιαιτέρα του διευθυντή ζητά τα δεδουλευμένα και καταγγέλλει μέσα στο καλοκαίρι του 2017 την τράπεζα, η οποία αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγαίνει να υποβάλει μήνυση στο αστυνομικό τμήμα, όπου –σύμφωνα με τους συγγενείς της– «την αρπάζουν και τη βάζουν για λίγες ώρες σε ένα κελί, χωρίς δικηγόρο και αρχικά χωρίς μεταφραστή».

Στη συνέχεια προκαλείται αντιδικία με συγκεκριμένους προανακριτικούς υπαλλήλους στο τμήμα, με αποτέλεσμα να κατατεθεί αντιμήνυση από την Αστυνομία της Μάλτας, η οποία την κατηγορεί για δυσφήμηση.

Ταυτόχρονα η τράπεζα την κατηγορεί για υπεξαίρεση μικρού χρηματικού ποσού. Σύμφωνα με την ίδια, επρόκειτο για κάποια ταξιδιωτικά εισιτήρια για επαγγελματικό ταξίδι στη Γερμανία, όπου είχε πάει με συναδέλφους και την οικογένειά της.

Στις αρχές του φθινοπώρου 2017, αντιλαμβανόμενη μια οργανωμένη εκστρατεία συκοφάντησής της η 35χρονη Γεφίμοβα αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Μάλτα.

Μετεγκαθίσταται στην Κρήτη μαζί με τον Ελληνα άντρα της και τα δύο ανήλικα παιδιά της. Λίγες εβδομάδες αργότερα μαθαίνει για την άγρια δολοφονία της Γκαλίθια με εκρηκτικό μηχανισμό.

Η τελευταία είχε προλάβει να καταθέσει ως μάρτυρας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, συσταθείσα για τη διερεύνηση υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος, φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Οι ευρωβουλευτές
Σε κοινή δήλωσή τους 36 ευρωβουλευτές (μεταξύ των οποίων ο Στ. Κούλογλου, που έχει ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση) ζήτησαν χθες να διασφαλιστεί ότι η Γεφίμοβα δεν θα εκδοθεί στη Μάλτα, ότι θα της προσφερθεί άσυλο και προστασία στην ίδια και στην οικογένειά της. Παράλληλα, συμπληρώνουν πως η σύλληψη του προέδρου της Pilatus αποτελεί επιπλέον απόδειξη της σύνδεσης της τράπεζας με εγκληματικές δραστηριότητες.

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι γιοι της δολοφονηθείσας Γκαλίθια, κατόπιν της παράδοσης της Γεφίμοβα στις ελληνικές αρχές αλλά και της σύλληψης του Αλί Σαντρ από το FBI.

«Οι θεσμοί της Ευρώπης και της Μάλτας απέτυχαν να προστατεύσουν τη μητέρα μας. Τώρα θα πρέπει να προστατεύσουν τις πηγές της με το ίδιο σθένος με το οποίο θα έπρεπε να έχουν προστατεύσει τη ζωή της. Η Μαρία Γεφίμοβα αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους. Την ίδια ώρα που η αστυνομία της Μάλτας καταδίωκε αυτή την πηγή με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εξασφάλισε με ψευδείς κατηγορίες για υπεξαίρεση μερικών εκατοντάδων ευρώ, ο πρώην εργοδότης της αντιμετώπιζε κατηγορίες για ξέπλυμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μακάρι η μητέρα μας να ήταν ζωντανή ώστε να μπορούσε να το δει να συμβαίνει» καταλήγουν.  Κώστας Ζαφειρόπουλος
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: