Πέμπτη, Απριλίου 26, 2018

ΟΟΣΑ: Βαριά η φορολογία για οικογένειες με παιδιά

Υψηλή φορολογία στην εργασία (παρακράτηση φόρου και ασφαλιστικές εισφορές) που φτάνει το 39% για τις οικογένειες με παιδιά με έναν ή δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα δείχνει έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών στα κράτη μέλη τους.

Ειδικά στα νοικοκυριά με δύο παιδιά και ένα εργαζόμενο η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με συνολική φορολογία στο εισόδημα και την εργασία (ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη - εργαζόμενου) να φτάνει περίπου στα 40 ευρώ για κάθε 100 ευρώ αμοιβής.

Έτσι και το 2017 η κατάταξη της Ελλάδας βρίσκεται ψηλά για όλη την εξεταζόμενη πορεία της έκθεσης (2007 -2017) με κύρια αιτία τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου που ισχύουν στην Ελλάδα.


Στον μέσο όρο όλου του πληθυσμού η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση μεταξύ των 35 κρατών μελών του Οργανισμού με φορολογική επιβάρυνση στην εργασία στο 40,8%. Βρίσκεται κοντά στη μέση με φορολογική επιβάρυνση έναντι 35,9% στο μέσο όρο των κρατών μελών του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της φορολογίας στην εργασία για το 2017 η Ελλάδα αύξησε την φορολογία εργασίας κατά 0,31% λόγω των ασφαλιστικών εισφορών ενώ η γενική τάση στον ΟΟΣΑ ήταν πτωτική (-0,13%).

Στο σχετικό κατάλογο, την πρώτη τριάδα των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της εργασίας καταλαμβάνουν το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%) και η Γαλλία (47,7%).

Στις οικογένειες με παιδιά η εικόνα αλλάζει και η Ελλάδα παίρνει ασημένιο μετάλλιο με επιβάρυνση που φτάνει το 39% και πρώτη την Γαλλία με επιβάρυνση που φτάνει το 39,4%.

Αμέσως μετά την Ελλάδα σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης βρίσκονται σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία (38,4%) και η Σουηδία (38,2%).

Σε μέσα επίπεδα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 26,1%, με τις τρεις καλύτερες επιδόσεις να αφορούν Ελβετία (9,1%), Χιλή (7%) και Νέα Ζηλανδία (6,4%).

Στην ανάλυση των στοιχείων και για τις οικογένειες με παιδιά στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα παραμένει κολλημένη στο 39% αλλά προηγούνται έξι χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία) με επιβαρύνσεις από 39,3% έως και 46,2%.
Τάσος Δασόπουλος
http://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: