Παρασκευή, Απριλίου 20, 2018

Εταιρεία χρησιμοποιεί το Facebook για να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Terrogence, μια εταιρεία παρακολούθησης που ιδρύθηκε από πρώην αξιωματούχους των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, χρησιμοποίησε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το YouTube, για να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, όπως αναφέρει το Forbes.

Η βάση δεδομένων αποτελεί μέρος της υπηρεσίας αναγνώρισης προσώπου του Terrogence Face-Int. Περιέχει τα πρόσωπα χιλιάδων υπόπτων για τρομοκρατία, που συλλέχθησαν από 35.000 βίντεο και φωτογραφίες.


Η Terrogence, καθώς και η μητρική της εταιρεία, η Verint, παρέχουν τεχνολογίες πληροφοριών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της NSA και του Ναυτικού. Και οι δύο δίνουν στην κυβέρνηση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα τρομοκρατικά όπλα και τις τακτικές, που συγκεντρώνει η εταιρεία μέσω των κοινωνικών δικτύων. Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων.



“Η Terrogence παρακολουθεί ενεργά και συλλέγει ηλεκτρονικά προφίλ και εικόνες προσώπου από τρομοκράτες, εγκληματίες και άλλα άτομα που πιστεύεται ότι αποτελούν απειλή για την αεροπορική ασφάλεια, τη μετανάστευση και την εθνική ασφάλεια”, αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας. “Η βάση δεδομένων Face-Int φιλοξενεί τα προφίλ χιλιάδων υπόπτων που συλλέγονται από ηλεκτρονικές πηγές όπως το YouTube, το Facebook και ανοικτά και κλειστά φόρουμ σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Ένα εταιρικό φυλλάδιο αναφέρει ότι η Terrogence ειδικεύεται στην “δημιουργία εικονικών οντοτήτων σε διαδικτυακούς χώρους, στην νόμιμη πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και στη φυσική δράση, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη, δημιουργώντας διασυνδέσεις και τελικά συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες”. Με άλλα λόγια: σας κατασκοπεύει μέσα από ψεύτικα προφίλ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Verint ξεκίνησε ένα πρόσθετο προϊόν αναγνώρισης προσώπου που ονομάζεται FaceDetect, το οποίο όχι μόνο εντοπίζει άτομα, αλλά επιτρέπει στους χειριστές να προσθέτουν αυτόματα τους υπόπτους στις λίστες παρακολούθησης.



Ωστόσο η έρευνα της Terrogence μπορεί να μην περιορίζεται μόνο σε πληροφορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία – μπορεί να παρακολουθεί και εσάς.

Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε. Μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου θα μπορούσε ασφαλώς να βοηθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κρατήσει τους πολίτες ασφαλείς. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσουν τους υπόπτους, να ανιχνεύσουν τρομοκράτες που έχουν μεταμφιεστεί ή να εντοπίσουν τα αγνοούμενα άτομα πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Παρόλα αυτά, η περίπτωση της Terrogence πρέπει να αποτελέσει μια υπενθύμιση για όλους μας. Μπορεί να έχουμε μάθει για την Cambridge Analytica, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμα οργανισμοί που εκμεταλλεύονται τα δεδομένα του Facebook. Ακόμη και όταν το κοινωνικό δίκτυο ενισχύει τους περιορισμούς του, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί.

.  https://secnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: