Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018

H Γαλλία παραποιεί τα στοιχεία ανήλικων προσφύγων για να τους στέλνει πίσω στην Ιταλία

Με έκκλησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, οι 7 οργανώσεις καταγγέλουν δύο περιπτώσεις στις οποίες οι ημερομηνίες γέννησης φαίνεται πως παραποιήθηκαν στα έγγραφα «απόρριψης εισόδου» και ένα από τα επεισόδια συνέβη τον Μάρτιο όταν εκπρόσωποι φιλανθρωπικής οργάνωσης επιτηρούσαν την κατάσταση στην ιταλική συνοριακή περιοχή Βεντιμίλια.


Η κατάσταση έχει μετατραπεί σε παιχνίδι γάτας-ποντικιού μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας. Σύμφωνα με την Ε.Ε. οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρέπει να προστατεύονται και όσοι αναζητούν άσυλο σε ένα κράτος μέλος έχουν το δικαίωμα να μεταφερθούν σε ένα άλλο όπου έχουν οικογενειακά μέλη. Από αυτήν την πλευρά, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις επικρίνουν και την Ιταλία καθώς αποτυγχάνει στην εφαρμογή κατάλληλων διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης, αφήνοντας πολλά παιδιά εγκαταλελειμμένα και δίχως επιλογή παρά μόνο να δοκιμάσουν το ταξίδι επανένωσης μόνα τους. 
Ο αριθμός μεταναστών που φθάνει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης έχει μειωθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους εννέα μήνες λόγω της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που έχει συναφθεί με τη Λιβύη. Εντούτοις, η Ιταλία εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων μέσω πλοιαρίων στην Ευρώπη: Περίπου 6.894 άτομα έφθασαν στις νότιες ακτές της χώρας από την αρχή του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: