Κορυφώνονται τις επόμενες ώρες οι επαφές στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό ζήτημα. Τόσο από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και από τη συνεδρίαση -εντός της ημέρας- του λεγόμενου Ουάσιγκτον Γκρουπ αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών στα κρίσιμα ανοικτά θέματα όπως είναι αυτό του χρέους, της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος αλλά και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (η οποία με τη σειρά της θα κρίνει και το θέμα του χρέους αλλά και το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης μέτρων και αντίμετρων).
Κατά τις χθεσινές δηλώσεις της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κράτησε όμως κλειστά τα χαρτιά της και για το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και για το θέμα του χρέους. Με την κυρία Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί το Σάββατο και ενώ θα έχει προηγηθεί η σύγκληση του Ουάσιγκτον Γκρουπ. Εκεί αναμένεται να αναζητηθεί σύγκλιση ανάμεσα στη Γερμανία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του να μετατεθεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος για μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητάει αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος, προκειμένου να αποφασίσει «με τους δικούς του όρους», όπως είπε χθες και η κ. Λαγκάρντ, για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ
Εύσημα για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας -η οποία μάλιστα αποτυπώνεται και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου- απένειμε χθες από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα. Από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ δεν έλειψε και η αιχμή προς την ελληνική πλευρά όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί οδηγώντας στη βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων: «Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με τη συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές». Επί των τριών θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα -το πιθανό αίτημα του ΔΝΤ για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και την παρέμβασή του όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους- οι άμεσες και οι έμμεσες αναφορές της κ. Λαγκάρντ είχαν ως εξής:
1 Άμεση αναφορά στο θέμα του αφορολογήτου δεν υπήρξε από την κ. Λαγκάρντ. Από τη μία υποστήριξε ότι από τις θυσίες του ελληνικού λαού αυτά τα 8 χρόνια έχουν παραχθεί σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο, ενώ αποσαφήνισε, όπως προαναφέρθηκε, πως το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα. Από την άλλη, δεν υπήρξε αναφορά σε μέτρα στο σκέλος των εσόδων, ενώ τονίστηκε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί». Μένει να φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν το ΔΝΤ εντάσσει τη μείωση του αφορολόγητου στις «μεταρρυθμίσεις» (σ.σ.: με την έννοια ότι διευρύνεται η φορολογική βάση) ή αν το θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5%.
2 Για το ενδεχόμενο παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους. Όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί το τελευταίο διάστημα, το ΔΝΤ θέλει να «βγαίνουν οι αριθμοί» στο δημοσιονομικό επίπεδο και να χαραχθεί πολιτική που θα μετατρέψει σε βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
3 Για το επίμαχο θέμα του χρέους, η κ. Λαγκάρντ δεν έκανε άμεση αναφορά. Υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να τη βοηθήσει να επανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία». «Αυτό είναι κάτι που θα το κάνουμε σύμφωνα με τις αρχές της πολιτικής μας» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένη ήταν η αναφορά της κυρίας Λαγκάρντ και όσον αφορά στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. «Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση της χώρας. Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν».
Το σενάριο παράτασης του μνημονίου
Απάντηση επί ενός σεναρίου το οποίο είχε διαψευστεί προ ολίγων εβδομάδων και μάλιστα σε πολύ έντονο τόνο από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών -αυτό της παράτασης του ελληνικού μνημονίου για μια περίοδο ολίγων μηνών μετά τον Αύγουστο προκειμένου να υπάρξει χρόνος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων- κλήθηκε να δώσει χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Το σενάριο ανακινήθηκε εκ νέου αυτή τη φορά μέσα από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, με την αναφορά μάλιστα ότι το ζήτημα θα εξεταστεί και στο περιθώριο των επαφών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Ουάσιγκτον. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος μέσα στο καλοκαίρι» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν εργάζεται με βάση πραγματικά γεγονότα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, και σε συνεργασία με τους εταίρους επικεντρώνει την προσοχή της στο να διασφαλίσει με επιτυχία την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι.
Κοινοτικές πηγές αποδίδουν δε τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στην Ελλάδα το οποίο ερωτήθηκε σχετικά από τη «Ν» επισήμανε και το γεγονός ότι η παράταση του ελληνικού μνημονίου έχει μια πρόσθετη δυσκολία, το γεγονός ότι προϋποθέτει την έγκριση από τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την πλευρά των Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και το Εurogroup και ο οποίος δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα είναι η επίτευξη συνολικής απόφασης στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για την ελάφρυνση του χρέους, την έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτήρηση της επόμενης μέρας. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η έγκριση της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στο άτυπο Εurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια και η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.
Οι επαφές Τσακαλώτου
Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ, η οποία εξέπεμψε πολλά μηνύματα αισιοδοξίας σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά η συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε χθες επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών, κλείδωσε για το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ), ενώ ο κ. Τσακαλώτος θα έχει ξεχωριστή συνάντηση και με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Σημαντικό είναι το ότι η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου θα πραγματοποιηθεί μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ουάσιγκτον Γκρουπ, κατά το οποίο αναμένεται να συζητηθεί -κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ- το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει νέα συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί το ταξίδι-αστραπή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με τους:
1. Πιερ Μοσκοβισί, τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε (στις 8:15 ώρα ΗΠΑ)
2. Τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο στις 09:00 τοπική ώρα
3. Τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ και τον
4. Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν και τα υπό ανακοίνωση αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες, και το θέμα των «κόκκινων» δανείων στο οποίο εμμένει η ΕΚΤ, αλλά και το θέμα του «κουμπαρά ασφαλείας» που χτίζεται προκειμένου να βγει η Ελλάδα στις αγορές (σ.σ.: και αυτό διότι έχει τεθεί θέμα κατά πόσον η έλλειψη της προληπτικής γραμμής στήριξης θα οδηγήσει σε άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι σε πρόγραμμα από τον προσεχή Αύγουστο). http://www.naftemporiki.gr/
Κατά τις χθεσινές δηλώσεις της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κράτησε όμως κλειστά τα χαρτιά της και για το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και για το θέμα του χρέους. Με την κυρία Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί το Σάββατο και ενώ θα έχει προηγηθεί η σύγκληση του Ουάσιγκτον Γκρουπ. Εκεί αναμένεται να αναζητηθεί σύγκλιση ανάμεσα στη Γερμανία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του να μετατεθεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος για μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητάει αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος, προκειμένου να αποφασίσει «με τους δικούς του όρους», όπως είπε χθες και η κ. Λαγκάρντ, για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ
Εύσημα για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας -η οποία μάλιστα αποτυπώνεται και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου- απένειμε χθες από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα. Από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ δεν έλειψε και η αιχμή προς την ελληνική πλευρά όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί οδηγώντας στη βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων: «Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με τη συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές». Επί των τριών θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα -το πιθανό αίτημα του ΔΝΤ για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και την παρέμβασή του όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους- οι άμεσες και οι έμμεσες αναφορές της κ. Λαγκάρντ είχαν ως εξής:
1 Άμεση αναφορά στο θέμα του αφορολογήτου δεν υπήρξε από την κ. Λαγκάρντ. Από τη μία υποστήριξε ότι από τις θυσίες του ελληνικού λαού αυτά τα 8 χρόνια έχουν παραχθεί σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο, ενώ αποσαφήνισε, όπως προαναφέρθηκε, πως το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα. Από την άλλη, δεν υπήρξε αναφορά σε μέτρα στο σκέλος των εσόδων, ενώ τονίστηκε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί». Μένει να φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν το ΔΝΤ εντάσσει τη μείωση του αφορολόγητου στις «μεταρρυθμίσεις» (σ.σ.: με την έννοια ότι διευρύνεται η φορολογική βάση) ή αν το θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5%.
2 Για το ενδεχόμενο παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους. Όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί το τελευταίο διάστημα, το ΔΝΤ θέλει να «βγαίνουν οι αριθμοί» στο δημοσιονομικό επίπεδο και να χαραχθεί πολιτική που θα μετατρέψει σε βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
3 Για το επίμαχο θέμα του χρέους, η κ. Λαγκάρντ δεν έκανε άμεση αναφορά. Υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να τη βοηθήσει να επανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία». «Αυτό είναι κάτι που θα το κάνουμε σύμφωνα με τις αρχές της πολιτικής μας» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένη ήταν η αναφορά της κυρίας Λαγκάρντ και όσον αφορά στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. «Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση της χώρας. Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν».
Το σενάριο παράτασης του μνημονίου
Απάντηση επί ενός σεναρίου το οποίο είχε διαψευστεί προ ολίγων εβδομάδων και μάλιστα σε πολύ έντονο τόνο από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών -αυτό της παράτασης του ελληνικού μνημονίου για μια περίοδο ολίγων μηνών μετά τον Αύγουστο προκειμένου να υπάρξει χρόνος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων- κλήθηκε να δώσει χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Το σενάριο ανακινήθηκε εκ νέου αυτή τη φορά μέσα από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, με την αναφορά μάλιστα ότι το ζήτημα θα εξεταστεί και στο περιθώριο των επαφών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Ουάσιγκτον. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος μέσα στο καλοκαίρι» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν εργάζεται με βάση πραγματικά γεγονότα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, και σε συνεργασία με τους εταίρους επικεντρώνει την προσοχή της στο να διασφαλίσει με επιτυχία την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι.
Κοινοτικές πηγές αποδίδουν δε τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στην Ελλάδα το οποίο ερωτήθηκε σχετικά από τη «Ν» επισήμανε και το γεγονός ότι η παράταση του ελληνικού μνημονίου έχει μια πρόσθετη δυσκολία, το γεγονός ότι προϋποθέτει την έγκριση από τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την πλευρά των Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και το Εurogroup και ο οποίος δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα είναι η επίτευξη συνολικής απόφασης στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για την ελάφρυνση του χρέους, την έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτήρηση της επόμενης μέρας. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι η έγκριση της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στο άτυπο Εurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια και η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.
Οι επαφές Τσακαλώτου
Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ, η οποία εξέπεμψε πολλά μηνύματα αισιοδοξίας σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μεγάλο ενδιαφέρον αποκτά η συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε χθες επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών, κλείδωσε για το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ), ενώ ο κ. Τσακαλώτος θα έχει ξεχωριστή συνάντηση και με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Σημαντικό είναι το ότι η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου θα πραγματοποιηθεί μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ουάσιγκτον Γκρουπ, κατά το οποίο αναμένεται να συζητηθεί -κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ- το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει νέα συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί το ταξίδι-αστραπή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με τους:
1. Πιερ Μοσκοβισί, τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε (στις 8:15 ώρα ΗΠΑ)
2. Τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο στις 09:00 τοπική ώρα
3. Τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ και τον
4. Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν και τα υπό ανακοίνωση αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες, και το θέμα των «κόκκινων» δανείων στο οποίο εμμένει η ΕΚΤ, αλλά και το θέμα του «κουμπαρά ασφαλείας» που χτίζεται προκειμένου να βγει η Ελλάδα στις αγορές (σ.σ.: και αυτό διότι έχει τεθεί θέμα κατά πόσον η έλλειψη της προληπτικής γραμμής στήριξης θα οδηγήσει σε άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι σε πρόγραμμα από τον προσεχή Αύγουστο). http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου