Τρίτη, Απριλίου 10, 2018

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Uber στη Γαλλία

Η Γαλλία έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά κατά των τοπικών διαχειριστών της εφαρμογής Uber με την κατηγορία της παράνομης διαχείρισης υπηρεσίας ταξί, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βάζοντας άλλο ένα νομικό εμπόδιο στο startup της Silicon Valley.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η υπόθεση αφορούσε τη χρήση από την Uber μη εξουσιοδοτημένων οδηγών στο πλαίσιο της υπηρεσίας UberPOP στη Γαλλία, που έχει έκτοτε ανασταλεί και επομένως δεν θα επηρεάσει τη δραστηριότητα της Uber στη χώρα. 


"Τα κράτη-μέλη μπορούν να απαγορεύουν και να τιμωρούν, βάσει ποινικού δικαίου, την παράνομη άσκηση μεταφορικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της υπηρεσίας UberPOP, χωρίς να έχουν ενημερώσει προηγουμένως την Κομισιόν για το προσχέδιο του νομοσχεδίου", ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Uber είχε υποστηρίξει ότι η Γαλλία θα έπρεπε να έχει διεκδικήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο νόμο των ταξί, που περιλάμβανε μέτρα για τα ταξί και τις εφαρμογές μετακίνησης, μεταξύ των οποίων ένα που υπαγόρευε πως μόνο τα επίσημα ταξί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία γεω-τοποθεσίας που θα εμφανίζει τα διαθέσιμα οχήματα.

Με τη Γαλλία να μην έχει ζητήσει την έγκριση της Κομισιόν, η Uber ισχυρίζεται ότι οι καταγγελίες εναντίον δύο διαχειριστών της εταιρείας στη Γαλλία δεν ευσταθούν.

Η Uber η οποία επιτρέπει στους χρήστες να καλέσουν όχημα μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά τους, έχει αναστατώσει τον κλάδο των ταξί από όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2011, εγείροντας διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με τις τοπικές αρχές.

Προσφάτως υιοθέτησε μια στάση συμφιλίωσης, αναστέλλοντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε ορισμένες πόλεις για να συμμορφωθεί με την τοπική νομοθεσία. 

Αναγκάστηκε επίσης να αποχωρήσει από χώρες όπως η Δανία και η Ουγγαρία.

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η εθνική νομοθεσία που επηρεάζει τις ψηφιακές υπηρεσίες πρέπει να κοινοποιείται εκ των προτέρων στις Βρυξέλλες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν στρεβλώνει την ενιαία αγορά. capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: