Πέμπτη, Μαΐου 10, 2018

Σαρώνει η διαδικτυακή παρενόχληση και βία

Η ευρεία διάδοση των τεχνολογιών του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων όχι μόνο ενίσχυσαν τις υπάρχουσες μορφές αντρικής βίας, αλλά δημιούργησαν επίσης νέα εργαλεία για την παρενόχληση των γυναικών και κοριτσιών.


Αυτό σημειώνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών (EWL) τονίζοντας πως αυτή «η αύξηση της διαδικτυακής βίας κατά γυναικών και κοριτσιών τούς στερεί την αυτονομία του σώματος και της φωνής τους, με συνακόλουθες σοβαρές κοινωνικές συνέπειες στη ζωή τους και στα οικονομικά τους (όπως επιβάρυνση για νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαδικτυακής προστασίας, απώλεια μισθών κ.λπ.), αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πνευματική και σωματική τους υγεία».

Το φαινόμενο είναι γνωστό αλλά ελάχιστα έχουν ερευνηθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και η πραγματική του έκταση. Καμπάνια του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών ανέλυσε τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στη διαδικτυακή βία κατά γυναικών και κοριτσιών και τα ευρήματά της είναι αποκαλυπτικά:

▪ Παγκοσμίως οι γυναίκες έχουν 27 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γνωρίσουν διαδικτυακή παρενόχληση.

▪ Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, το 73% των γυναικών αναφέρει κάποιο περιστατικό διαδικτυακής κακοποίησης, εκ των οποίων το 18% έχει υποστεί σοβαρή διαδικτυακή βία.

▪ Παρά την ταχύτατη αύξηση του αριθμού των γυναικών που βιώνουν διαδικτυακή παρενόχληση και βία, μόνο το 26% των αρμόδιων αρχών σε 86 χώρες που μετείχαν στην έρευνα έχουν λάβει απαραίτητα μέτρα για να την αντιμετωπίσουν.

▪ Το 93% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνων (π.χ. πορνό εκδίκησης) έχει υποστεί σημαντική συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση.

▪ Ενας στους πέντε εφήβους στην Ευρώπη έχουν γνωρίσει το cyber-bullying: ανάμεσά τους οι έφηβες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο (23,9%) από τους εφήβους (18,5%).

▪ Στην Ευρώπη 9 εκατομμύρια κορίτσια έως και 15 ετών έχουν βιώσει κάποιου είδους κυβερνο-βίας.

▪ Το 2014 το 87% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνων αφορούσαν κορίτσια.  Χριστίνα Πάντζου http://www.efsyn.gr/

1 σχόλιο:

kopria είπε...

αν ενοχλήσεις το συριζα να δεις τι κάνουν οι συριζαιοι... χειρότερα από πασόκους

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=62430631683906638&postID=236001534572744254&page=1&token=1526047058479