Πέμπτη, Μαΐου 10, 2018

Διαπραγματεύσεις εξπρές την ερχόμενη εβδομάδα

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με τις δύο πλευρές να έχουν ήδη ανταλλάξει τα πρώτα κείμενα που θα περιλαμβάνει η νέα τεχνική συμφωνία, ενώ τα υπόλοιπα θα «γράφονται» παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγονται από την επόμενη εβδομάδα στο Χίλτον. Στόχος είναι το τεχνικό μνημόνιο να λάβει στη συνέχεια το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη σύνοδο της 24ης Μαΐου.

Θα έχει προηγηθεί ένα πενθήμερο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο». Η αυλαία των συζητήσεων θα ανοίξει με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία πρωί της Δευτέρας 14 Μαΐου θα έχουν την πρώτη συνάντηση με τα αντίστοιχα ελληνικά.


Από πλευράς θεματολογίας, πρεμιέρα θα γίνει με τα προαπαιτούμενα του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες (ενημέρωση σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, γεωγραφική κατανομή των εγγεγραμμένων συμβολαιογράφων, υπολειπόμενα κενά και εμπόδια του μέτρου).

Το μεσημέρι της ίδια ημέρας οι συζητήσεις θα περάσουν στα «κόκκινα δάνεια» (πλαίσιο πωλήσεων, σχέδια νομοθετικών τροποποιήσεων και άλλες σχεδιαζόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Καθυστέρηση λόγω EWG
Ομως, οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας δεν σταματούν εδώ, αφού το ίδιο βράδυ 2.830 χιλιόμετρα μακριά από το «Χίλτον» θα ξεκινήσει, στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), που είναι και ο λόγος για τον οποίο το κουαρτέτο καθυστέρησε κατά μία ημέρα την έλευσή του στην Αθήνα.

Από την Τρίτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις περνούν στους επικεφαλής, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωσή τους μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων (ενέργεια, εργασιακά, δημοσιονομικά) το Σαββάτο 19 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Με τον αριθμό των βασικών προαπαιτούμενων να έχει μειωθεί κατά 10 - τόσα υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας καθώς δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν, το οποίο θα είναι ασφυκτικό και θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όρους και μεταρρυθμίσεις που θα είναι συνδεδεμένες με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος -οι προϋποθέσεις για τη σύναψη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θεωρούνται ευνοϊκές.

«Βαρόμετρο» θα αποτελέσει η στάση του ΔΝΤ πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, που αποτελεί την ημερομηνία-κλειδί για παγκόσμια συμφωνία (χρέος, μεταμνημονιακό πλαίσιο, 4η αξιολόγηση).

Για την ώρα τα πράγματα για το χρέος δεν βαδίζουν έτσι όπως ακριβώς θα ήθελε η Αθήνα, από τη στιγμή που η Γερμανία έχει «μπλοκάρει» το γαλλικό σχέδιο για τον αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, εγείροντας θέμα για ημιαυτόματο μηχανισμό (τα μέτρα πριν ληφθούν να εξετάζονται πρώτα από το Συμβούλιο του ESM, το οποίο ελέγχεται από τον γερμανικό άξονα).

Σε περίπτωση που οι γερμανικές θέσεις επικρατήσουν, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην έκθεση βιωσιμότητας που θα συντάξει στη συνέχεια το ΔΝΤ, η οποία σε περίπτωση που είναι αρνητική δεν θα μπορεί το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα…  
Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου, Αρτεμις Σπηλιώτη
http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: