Τετάρτη, Μαΐου 23, 2018

#free_irianna: Την Πέμπτη 24 Μαΐου συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο

Στο Εφετείο Αθηνών (οδός Λουκάρεως) συνεχίζεται, σε δεύτερο βαθμό, η δίκη για την υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή (οι οποίοι σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη ο καθένας για «συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»), όπως είναι ευρέως γνωστή, ενώ το κίνημα αλληλεγγύης που βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή συνεχίζει τον αγώνα για την απελευθέρωσή τους. 


Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για την Πέμπτη 24/5 ενώ υπάρχει, όπως πάντα κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Εφετείο της Αθήνας. 

Ισως η σημαντικότερη στιγμή της προηγούμενης συνεδρίασης (την Πέμπτη 10/5), ήταν, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», όταν ο συνήγορος της Ηριάννας προσκόμισε για πρώτη φορά στην έδρα νέο έγγραφο-φωτιά, που αδειάζει την ακολουθούμενη διαδικασία ως «απαράδεκτη», καταλήγοντας εμφατικά ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα το δείγμα DNA να ταυτίζεται με της Ηριάννας».

Το σημαντικότερο είναι ότι η έκθεση δεν υπογράφεται από κάποιον τυχαίο πραγματογνώμονα, αλλά από τον πρώην διευθυντή της ΔΕΕ, δρα Νικόλαο Ταΐρη. Σοκαρισμένη η εισαγγελέας διάβασε αποσπάσματα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «Η δρ Μεθενίτη μεροληπτεί υπέρ της ενοχοποίησης υπόπτου. Εισάγει πρωτόγνωρη τακτική που δεν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα. Αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη, κατακριτέα, ξένη σε κάθε δικαστικό κανόνα...». Η μάρτυρας αρκέστηκε να πει: «Τα λέει αφού είχε φύγει. Είναι πρώην».

«Αυτό που έχει κάνει η ΔΕΕ είναι σαν τον Τεξανό σκοπευτή, που, όπου πηγαίνει, το βέλος του ζωγραφίζει γύρω γύρω έναν στόχο και λέει “πέτυχα διάνα”», σχολίασε συνήγορος υπεράσπισης, φράση που περιέχεται σε έκθεση Ελβετού πραγματογνώμονα.

Το «ζουμί» της υπόθεσης συνόψισε η δικηγόρος Μαρίνα Νταλιάνη:

«Η μάρτυρας είπε ότι δεν έχει ιδέα αν έγινε επιμόλυνση των στοιχείων ή πού βρίσκονταν επί δύο ημέρες. Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται προφανές χωρίς αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να προχωρούμε σε αξιολόγηση των δειγμάτων που σε τόσο αδιευκρίνιστες συνθήκες ελήφθησαν».

Στο τέλος της δίκης η Ηριάννα αποχαιρέτησε χαμογελαστή με ένα σύντομο αλλά ζεστό φιλί τον σύντροφο και τους συγγενείς της και αποχώρησε φρουρούμενη από τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς, όπως και ο Περικλής. Οι επόμενες δικάσιμοι ορίστηκαν στις 24 Μαΐου και 28 Ιουνίου. Το κοινό, που παρέμεινε πολυάριθμο παρά την κοπιαστική διαδικασία, αποχώρησε σε κλίμα αισιοδοξίας, ότι η δικαίωση και η αποφυλάκιση των δύο νέων δεν θα αργήσει.

Όμηροι στον παραλογισμό
Η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής, που είναι κρατούμενοι από τον περασμένο Ιούνιο -καθώς δεν έχει δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους- βρίσκονται υπό την κρίση των δικαστών για την έφεσή τους και ενώ ήδη πολλοί νομικοί έχουν διατυπώσει έντονους προβληματισμούς τόσο για τα στοιχεία βάσει των οποίων οι δύο νέοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό όσο και για την άρνηση της δικαιοσύνης να επιτρέψει την έξοδο τους από την φυλακή.

Όσο το Εφετείο της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη, δημιουργήθηκε ένα ταινιάκι-υπενθύμιση του παραλογισμού σε βάρος της Ηριάννας από φίλες και φίλους της

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: