Κυριακή, Ιουνίου 24, 2018

Εκλογές στην Τουρκία: Νεκρός πολιτευτής της Ακσενέρ, βία και αυξημένη συμμετοχή

Με τεράστια συμμετοχή στα μεγάλα αστικά κέντρα και προπύργια του Κεμαλισμού, αθρόα περιστατικά νοθείας, εκφοβισμού και νεκρούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, ολοκληρώθηκε σήμερα στις 5μ.μ. η κρίσιμη διπλή εκλογική αναμέτρηση στη γείτονα χώρα.
Πενήντα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι άσκησαν με ή χωρίς εμπόδια το εκλογικό τους δικαίωμα σε 180.000 εκλογικά κέντρα της επικράτειας.


Από αυτούς, δυο έχασαν τη ζωή τους πάνω σε καυγά σε εκλογικό κέντρο στο Ερζουρούμ.

Η διένεξη ξέσπασε όταν εμφανίστηκε μια ομάδα με υποψήφιο βουλευτή του ΑΚP, επιμένοντας να ψηφίσουν, χωρίς αποτέλεσμα όμως, καθώς αντέδρασαν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι. Το κλίμα στράβωσε αμέσως και κάποιοι άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να χαθούν οι δυο ανθρώπινες ζωές ανάμεσά τους και αυτή του αξιωματούχου του Iyi Parti της Ακσενέρ, Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ.Οι εντάσεις είχαν ξεκινήσει από νωρίς, όταν 30 παρατηρητές στην κουρδική περιοχή Σανλιούρφα εκδιώχθηκαν από τα εκλογικά κέντρα και ένας βουλευτής του ΑΚP ψήφισε, παρόλες τις αντιδράσεις, με περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια.

Στο twitter κυκλοφόρησαν και βίντεο από τη νοτιοανατολική Ανατολία όπου σφραγίζονται και ρίχνονται στις κάλπες μαζικά ψηφοδέλτια υπέρ του ΑΚP και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αστυνομία εντόπισε στο Σουρούτς και άτομα που μετέφεραν σάκους γεμάτους με σφραγισμένους ψήφους. Ο εκπρόσωπος του CHP Μπουλέν Τετσζάν κατήγγειλε πολλές παραβιάσεις της νομιμότητας, μεταξύ των οποίων και τον εκφοβισμό πολιτών και παρατηρητών, στο Τουσρούκ της Ούρφα από ανθρώπους που οπλοφορούσαν.

Στην ευρύτερη περιοχή 350.000 ψηφοφόροι πληροφορήθηκαν ξαφνικά ότι δεν μπορούν για "λόγους ασφαλείας" να ψηφίσουν στα εκλογικά τους κέντρα και ότι έπρεπε να μεταβούν αλλού.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν αντιδράσεις για όλα αυτά τα περιστατικά από το CHP, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Ιντζέ, σε περίπτωση νοθείας, και το Iyi Parti, μετά το φόνο του πολιτευτή του. Τα πρώτα πάντως αποτελέσματα που δίνει το πρακτορείο Anadolu και εμφανίζουν νικητή τον Ερντογάν από τον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές, είναι απολύτως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση.
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: