Κυριακή, Ιουνίου 17, 2018

Αθλιες συνθήκες στο Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομειου Μυτιλήνης

Σ' ένα διώροφο ετοιμόρροπο κτίριο, με εμφανή τα προβλήματα από τον καταστροφικό σεισμό που έγινε πέρσι στο νησί, με ανύπαρκτα ακόμη και τα στοιχειώδη (π.χ. τουαλέτα για το προσωπικό) στεγάζεται το Ψυχιατρικό Τμήμα (ΨΤ) του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, στο ΨΤ - ο οποίος δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί την αθλιότητα - οι εργαζόμενοι του διατύπωσαν το αυτονόητο αίτημα να μεταστεγαστεί το ΨΤ σε σύγχρονο και ασφαλές κτίριο για τους ίδιους, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οπως λένε οι ίδιοι, παρότι ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση «παρέμβαση», κανένας σχεδιασμός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.


Την ίδια στιγμή, ελάχιστο προσωπικό και από περιορισμένες ειδικότητες εργάζεται στο ΨΤ σ' ένα ιδιαίτερα σύνθετο και δύσκολο περιβάλλον.

Οι συνθήκες νοσηλείας των ψυχικά ασθενών καταπατούν κάθε έννοια θεραπευτικής προσέγγισης. Οι νοσηλευόμενοι βρίσκονται στον δεύτερο όροφο. Δεν υπάρχει ντουβάρι χωρίς ρωγμές. Το «προαύλιο» είναι ένα καγκελόφραχτο μπαλκόνι στο οποίο ίσα που χωρούν 3 καρέκλες. Δεν υπάρχει τραπεζαρία για να σιτίζονται οι ασθενείς, δεν γίνονται εργοθεραπείες. Ακόμη και το πάτωμα είναι τρύπιο.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η προσέλευση και στο συγκεκριμένο Τμήμα έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ λειτουργεί με το 50% των οργανικών θέσεων. Ακόμη και οι πετσοκομμένες οργανικές θέσεις προβλέπουν 4 ψυχιάτρους. Σήμερα υπάρχει μια μόνιμη ψυχίατρος και πρόσφατα τοποθετήθηκε και μια επικουρική, που κάνουν τουλάχιστον από 8 εφημερίες το μήνα. Τα υπόλοιπα βράδια, τα εισαγγελικά περιστατικά παραπέμπονται στα Επείγοντα κι εξετάζονται συνήθως από... παθολόγους ή άλλη ειδικότητα. Την ίδια ώρα, κάθε βράδυ έρχονται περιστατικά από τους καταυλισμούς των προσφύγων είτε με κρίσεις πανικού είτε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως απόπειρες αυτοκτονίας.  Από τα 11 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού μόνο ένα έχει ψυχιατρική εξειδίκευση. Οι περισσότεροι συμβασιούχοι, ανάμεσά τους επιπλοποιοί, γεωπόνοι κ.ά., εργαζόμενοι που δούλεψαν ως συμβασιούχοι σχολικοί φύλακες, απολύθηκαν, είναι τρίτεκνοι και προσλήφθηκαν ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό μέχρι να απολυθούν και πάλι...
«Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε. Οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό. Να ξέρεις ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν θα έρθει ένα περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας είναι ότι θα πρέπει να του βγάλεις τα κορδόνια, τη ζώνη. Να υπάρχουν μόνιμα στο Τμήμα διερμηνείς, στη βάρδια να υπάρχουν τουλάχιστον 2 άτομα, απαραίτητα ο ένας να είναι άνδρας, καθώς απαιτείται μυική δύναμη», μας λέει η Ε.

Την ίδια ώρα, στο νησί δεν υπάρχει ούτε μια δομή Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και οι ασθενείς «πάντα επιστρέφουν σε χειρότερη κατάσταση», αφήνοντας έντονα το αποτύπωμα της ψευδεπίγραφης «αποασυλοποίησης»...

https://www.rizospastis.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: