Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2018

Γεννιούνται για να υποφέρουν: Βιομηχανία πειραμάτων σε σκυλιά στις ΗΠΑ

Τα πειράματα σε ζώα συνεχώς αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι περίπου 61.000 σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν στις Η.Π.Α. για πειράματα μόνο το 2016 ενώ ο συνολικός αριθμός των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μεγαλύτερος από 820.000.
Ενδεικτικά, πριν λίγες μέρες, η εταιρία Rejuvenate Bio του φημισμένου συνθετικού βιολόγου Τζορτζ Τσερτς που ασχολείται με την βιο-αναγέννηση  με στόχο να αυξήσει τη διάρκεια ζωής ανέφερε ότι τα πειράματα με σκύλους προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Συγκεκριμένα και σύμφωνα επίσης με την επιθεώρηση Technology Review του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το γνωστό MIT) αποκαλύπτεται ότι τα πειράματα γίνονται σε σκύλους Μπιγκλ (Beagle).



Σύμφωνα με τον Τσερτς ακόμη και αν τελικά αποδειχθεί ότι η μέθοδος αντιγήρανσης που αναπτύσσουν δεν λειτουργήσει στον άνθρωπο φαίνεται ότι λειτουργεί στους σκύλους και άρα μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά και όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα. Έγινε μάλιστα γνωστό ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν έρθει σε επαφή με τη Rejuvenate Bio για την ανάπτυξη σκύλων που θα έχουν ιδιαίτερες ικανότητες οι οποίες θα βοηθούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Και γενικότερα όμως. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΗΕ και η Animal Aid σχετικά με τον αριθμό των ζώων που πεθαίνουν ως πειράματα για την εξέλιξη της ιατρικής και της κοσμετολογίας. Σε Ευρώπη και Αμερική, κάθε μέρα ποντίκια, αρουραίου, μπαμπουίνοι, πίθηκοι, κουνέλια, χοίροι, ακόμα και οι πιστοί φίλοι του ανθρώπου γάτες και σκύλοι, θυσιάζονται για να δοκιμαστούν πάνω τους η  τοξικότητα αλλά και η  επίδραση φαρμάκων και χημικών ουσιών στο πλαίσιο μελέτης και ανάλυσης μοντέλων αντιμετώπισης ασθενειών για τον άνθρωπο, αλλά και για τον εμπλουτισμό των μέσων καλλωπισμού.

Τα ζώα που καταλήγουν πειραματόζωα υποφέρουν μέχρι το τέλος. Τα περισσότερα από αυτά ακινητοποιούνται για να γίνουν πάνω τους τεστ τοξικότητας διαφόρων ουσιών, κυρίως στα μάτια ή το δέρμα. Ο πόνος μέχρι τον θάνατο είναι αβάσταχτος ενώ το ζώο μπορεί να παραμένει ζωντανό για ολόκληρες εβδομάδες,  ενώ έχει χάσει το φως του ή παρουσιάζει αιμορραγίες από τα μάτια και το στόμα.

Άλλες περιπτώσεις, αφορούν στα λεγόμενα τεστ της θανατηφόρας δόσης κατά τα οποία χορηγούνται στα ζώα ποσότητες ουσιών με στόχο να δουν οι ερευνητές ποια θα  μπορούσε να αποβεί μοιραία για τον οργανισμό τους, και κατ΄επέκταση και για την ανθρώπινη ζωή. Τα περισσότερα από τα ζώα πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ενώ όσα καταφέρουν να βγουν ζωντανά από τη διαδικασία, θανατώνονται στη συνέχεια. Ο Glenn Greenwald που πραγματοποίησε μια εμπεριστατωμένη έρευνα (Bred to Suffer) για τη «βάρβαρη βιομηχανία πειραμάτων σε σκυλιά στις ΗΠΑ» μιλώντας στο Democracy now, επισημαίνει καταρχήν ότι είναι νόμιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες να διεξάγουν επιστημονικά πειράματα σε σκύλους. Αλλά όχι μόνο είναι νόμιμο, είναι και διάχυτο. Μάλιστα οι χιλιάδες σκύλοι υποβάλλονται σε κάθε είδους πειράματα, όχι μόνο σε ιατρικά όπου οι παθογόνοι παράγοντες εγχέονται στο σώμα τους, αλλά και σε πειραματισμούς χάριν εμπορικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα για απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων.

Σύμφωνα με την έρευνα του Glenn Greenwald, «ακόμη και οι ερευνητές λένε ότι τα περισσότερα από αυτά τα πειράματα παράγουν λίγη αξία, επειδή η φυσιολογία των σκύλων είναι τόσο διαφορετική από αυτή των ανθρώπων ενώ υπάρχουν πολύ καλύτερες μέθοδοι που παρέχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες. Αλλά υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες που αναπαράγει σκύλους με μοναδικό σκοπό να χρησιμεύσουν ως αντικείμενα πειραματισμού. Διατηρούνται σε μικρά κλουβιά και πειραματίζονται με τους πιο τρομακτικούς τρόπους. Και μετά απλά σκοτώνονται. Είναι απίστευτα ανήθικο να δημιουργείς ζωή με μόνο λόγο να πειραματιστείς με αυτήν. Μάλιστα, όπως όλοι γνωρίζουν τα σκυλιά, έχουν και αυτά συναισθηματική πολυπλοκότητα και φυσικά νιώθουν πόνο».

Το Ridglan Farms, ένα μεγάλο αγρόκτημα στο Ουισκόνσιν, κάνει χρυσές δουλειές γιατί οι χιλιάδες σκύλοι, που εκτρέφει αποκλειστικά για εμπορικό κέρδος, προτιμώνται από εταιρείες σε όλο τον κόσμο επειδή έχουν εκτραφεί για να είναι υπάκουοι και να εμπιστεύονται τους ανθρώπους, παρά τα βάσανα που υπομένουν. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ συχνά φιλόζωοι διαμαρτύρονται για τα φεστιβάλ κρέατος σκυλιών στην Κίνα και τη Νότια Κορέα και εξοργίζονται για όποια κακοποίηση συμβαίνει μακριά τους, την ίδια στιγμή που στη χώρα τους υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που υποβάλλει χιλιάδες σκυλιά κάθε χρόνο σε μεθόδους που είναι εξίσου φρικτές όσον αφορά τον πόνο και τη δυστυχία που υπομένουν.

Το αποκορύφωμα της υποκρισίας βρίσκει το νόημά του στον Αμερικανό υπουργό Γεωργίας, Sonny Perdue. Ο ίδιος προέρχεται από τη βιομηχανία αυτή. Διαθέτει αγροκτήματα. Κερδοσκοπούσε από την αγροτική επιχείρησή του και στη συνέχεια έγινε ευνοημένος, «χορηγημένος» υποψήφιος της βιομηχανίας αυτής. Και αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε. Έτσι δείχνει λογικό κι επόμενο ακόμη και οι ελάχιστες απαιτήσεις για τα πειραματόζωα σκυλιά να μην εφαρμόζονται και βέβαια να μην υπάρχει κανένα κίνητρο για τις εταιρείες να συμμορφώνονται με τον νόμο, διότι ακόμη και όταν τον παραβιάζουν σκοπίμως και συστηματικά, σπάνια, για την ακρίβεια ποτέ δεν επιβάλλονται πρόστιμα.

Και όπως και πολλά άλλα πράγματα, η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη υπό τη διοίκηση του Τραμπ. Ακτιβιστές της PETA (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) κατάφεραν να εισχωρήσουν στην Liberty Research Incorporated, ένα εργαστήριο που χορηγείται από φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες καλλυντικών, κυβερνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε σκύλους και γάτες και κατέγραψαν με κρυφές κάμερες τα βασανιστήρια. Η έρευνά τους συμπυκνώθηκε σε ένα αποκαλυπτικό και πράγματι σοκαριστικό βίντεο. Μέσα στο κομψό σύμπλεγμα κτιρίων, τα ζώα αντιμετωπίζονται σαν άψυχα εργαστηριακά εργαλεία και αναγκάζονται να υποφέρουν. Στους πελάτες της Liberty περιλαμβάνονται οι Merial, Bayer, Merck, USDA, Michigan State University και τα πανεπιστήμια του Πίτσμπουργκ, της Φλόριντα μεταξύ άλλων. Μαριανθη Πελεβανη 
https://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: