Τρίτη, Ιουνίου 05, 2018

Σχέδιο αναγκαστικής πώλησης της Folli Follie

Σενάρια για την επόμενη ημέρα της Folli Follie Group επεξεργάζονται οι πιστωτές της, τράπεζες και ομολογιούχοι, καθώς διευρύνεται η πεποίθηση πως η εταιρεία, ανεξαρτήτως της ορθότητας ή μη των οικονομικών της καταστάσεων, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει την κρίση. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως εντός Ιουνίου θα επιχειρηθεί να γίνει συνάντηση της πλειονότητας των ομολογιούχων της εταιρείας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν νομικά. Και αυτό διότι, παρά το γεγονός πως επί του παρόντος οι υποχρεώσεις της εταιρείας φέρονται να εξυπηρετούνται κανονικά, στην αγορά επικρατεί ο φόβος πως είναι θέμα χρόνου τυχόν μηνύσεις από μικρομετόχους και άλλους έχοντες νόμιμο συμφέρον, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να οδηγήσουν σε έρευνα και «πάγωμα» των λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας είτε από τους οικονομικούς εισαγγελείς είτε και από την Αρχή για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.



Τα δύο σενάρια

Ετσι εξετάζονται δύο βασικά σενάρια: Είτε να σπάσει υπό την πίεση των πιστωτών η Folli Follie σε «καλή» και «κακή» εταιρεία, με τη δεύτερη να αφορά την Ασία, όπου και εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αβεβαιότητες σε σχέση με την πραγματική της εμπορική δραστηριότητα και την ορθότητα των οικονομικών της στοιχείων. Είτε να προκύψει μια νέα εταιρεία που θα κρατήσει όλες τις συμμετοχές και άλλη μία που θα έχει την εμπορική δραστηριότητα της Folli Follie. Και στα δύο σενάρια βασικοί μέτοχοι εκτιμάται πως θα είναι οι πιστωτές, τράπεζες και ομολογιούχοι. Αυτονόητα οι μέτοχοι, βασικοί και μικρομέτοχοι, θα δουν τα μερίδιά τους να εξαφανίζονται ή να απομειώνονται δραστικά, εξηγούν στην «Κ» νομικοί κύκλοι που ειδικεύονται στο πτωχευτικό δίκαιο.

Οι συγκλίνουσες απόψεις της αγοράς πάντως είναι πως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα θα επιχειρηθεί να αλλάξει χέρια η εταιρεία και ενδεχομένως να οδηγηθεί και σε αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων. Τα σενάρια και οι σχετικές επιλογές αναμένεται να συζητηθούν από το υπό διαμόρφωση club των ομολογιούχων, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει κατά προσέγγιση «περισσότερο από το 60% του κεφαλαίου τους, αφού τα χρεόγραφα τελούν υπό διαπραγμάτευση με βαθιά discount και επιτόκια χρεοκοπίας», όπως υπογραμμίζουν στην «Κ» διαχειριστές κεφαλαίων. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η υπόθεση της Folli Follie αποτελεί από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές καταρρεύσεις στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, λόγω της ταχύτητάς της, αλλά και μνημείο αποτυχίας εταιρικής διακυβέρνησης», σημειώνει χρηματιστηριακός αναλυτής μεγάλης ελληνικής τράπεζας, η οποία σταμάτησε την κάλυψή της Folli Follie προ διετίας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλει τη διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου από την Ernst & Young και την προηγούμενη εβδομάδα ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χ.Α., εξαιτίας της αδυναμίας της εταιρείας, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να προσκομίσει κρίσιμα στοιχεία που της ζητήθηκαν.

Σιγή ιχθύος

Την ίδια ώρα πάντως, ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στην Αθήνα, αν και εμφανίζεται καθησυχαστικός στις συναντήσεις του με τους πιστωτές και τα εποπτικά όργανα, δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει ούτε τη δική τους εμπιστοσύνη ούτε αυτή της ευρύτερης αγοράς. Η «Κ» επικοινώνησε με το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και με το τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του ομίλου, αλλά, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις περί της θετικής πρόθεσής του, δεν κατέστη δυνατή η λήψη οιασδήποτε απάντησής του επί του θέματος.
«Χρειάζονται έργα και όχι λόγια», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ» τραπεζικές πηγές που παράλληλα υποβαθμίζουν τον κίνδυνο που φέρονται να διατρέχουν, σημειώνοντας πως έχει δρομολογηθεί, με τη συναίνεση της FF Group, η λήψη πρόσθετων εξασφαλίσεων.

Ενεχυρίαση συμμετοχών

Ειδικότερα, έχει δρομολογηθεί η ενεχυρίαση του 40% που κατέχει η Folli Follie στην «Αττικά Πολυκαταστήματα», ενώ συζητείται και η ενεχυρίαση τυχόν ακινήτων ελεύθερων βαρών, αλλά και του ποσοστού που η εταιρεία κατέχει στην ελβετική εισηγμένη Dufry και το οποίο δεν είναι ήδη ενεχυριασμένο σε ομολογιακούς τίτλους ή άλλες υποχρεώσεις. Αξίζει ίσως να σημειωθεί πως, στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2017 της Folli Follie, η αξία της επένδυσης στην Dufry που είναι διαθέσιμη προς πώληση αποτιμάται στα 152,5 εκατ. ευρώ και όχι στα 250 εκατ., όσο δηλαδή αξίζει το 4% το οποίο λέγεται πως έχει. Επιπλέον στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2017 της Dufry το ποσοστό που ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από τον κ. Τζ. Κουτσολιούτσο αναφέρεται πως είναι 3,36%. Μέρος της συμμετοχής αυτής φέρεται να αποτελεί ήδη εξασφάλιση για ένα από τα ομολογιακά δάνεια της Folli Follie, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές στην αγορά πως το ελεύθερο ποσοστό στην Dufry δεν ξεπερνά το 2%.

Αλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου είναι τα κεντρικά γραφεία στον Αγιο Στέφανο Αττικής, τα δύο εκπτωτικά πολυκαταστήματα με την επωνυμία Factory Outlet στην οδό Πειραιώς και στο εμπορικό πάρκο του «Ελ. Βενιζέλος» και η συμμετοχή στην «Αττικά Πολυκαταστήματα». Ομως η συμμετοχή αυτή ήδη απομειώθηκε από περίπου 46% σε λιγότερο από 40%, καθώς οι μέτοχοι της άλλης βασικής μετόχου της «Αττικά Πολυκαταστήματα», της Retail Ventures –Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης, και Αλ. Σγουμπόπουλος– μετέτρεψαν προ δεκαημέρου το ομολογιακό δάνειο της εταιρείας συμμετοχών σε μετοχές ανεβάζοντας το ποσοστό τους άνω του 51%, σε μια προφανώς συμβολική κίνηση απεμπλοκής της «Αττικά Πολυκαταστήματα» από την υπόθεση τη Folli. Συμβολική, διότι ουδέποτε η «Αττικά Πολυκαταστήματα» ή η διοίκησή της ελεγχόταν από τον όμιλο Κουτσολιούτσου, παρά το γεγονός πως η Folli Follie ενοποιούσε το 100% της εταιρείας. Πρακτική που χαρακτηρίζεται νόμιμη από νομικούς κύκλους στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ», αλλά η οποία προφανώς εξιδανίκευε την αληθινή εικόνα του ισολογισμού της Folli. Η «Αττικά Πολυκαταστήματα» έχει ασήμαντο δανεισμό, κύκλο εργασιών της τάξης των 180 εκατ. και ταμείο στα επίπεδα των 50 εκατ. Σημειώνεται πως η Retail Ventures έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης σε περίπτωση εκποίησης του ποσοστού της Folli (ή οποιουδήποτε μετόχου ήθελε προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση).

Οι μέτοχοι ετοιμάζουν μηνύσεις

Η έγκληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα κατατεθεί πιθανότητα σύμφωνα με τον Ν. 1969/1991 αρ. 76 παρ. 8, το οποίο αναφέρει ότι: «Μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντές και υπάλληλοι νομικών προσώπων, χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι και χρηματιστές που εν γνώσει τους υποβάλλουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή παραλείπουν την υποβολή στοιχείων ή παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή δημοσιεύουν ψευδή ή ανακριβή οικονομικά στοιχεία για την επιχείρηση τους τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι πενήντα εκατομμύρια δραχμές».

Μερίδα μετόχων σχεδιάζει επίσης να περιλάβει στις προσφυγές της και θέματα αρχών χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής της εταιρείας και μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. είναι ο κ. Ζαχαρίας Μαντζαβίνος, πεθερός του διευθύνοντος συμβούλου.
Ανεξαρτήτως ορθότητας ή μη των οικονομικών καταστάσεων, η διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε στις 4 Μαΐου και η οποία οδήγησε σε πτώση της αξίας των μετοχών της τάξης του 70% έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων μετόχων που ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνύσεις και αγωγές επικαλούμενοι κακοδιαχείριση. Τις επιλογές τους εξετάζουν ομοίως και ξένοι θεσμικοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Fidelity, Vanguard, Norges και BlackRock.

Επίσης η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών, που έχει προγραμματίσει συνάντηση αύριο με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ζήτημα, καλεί όλους τους μετόχους και τους ομολογιούχους να της αναφέρουν τη ζημία που έχουν υποστεί και αν επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στις υπό εξέλιξη κοινές δικαστικές ενέργειες.

Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποφασίσει την κατάθεση έγκλησης - μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για «μη παροχή αιτούμενων στοιχείων» και «παρεμπόδιση ελέγχου» μετά την «αδυναμία της εισηγμένης εταιρείας να παράσχει στοιχεία που αφορούν τις οικονομικές της καταστάσεις».

Η μη προσκόμιση στοιχείων αφορά μεταξύ άλλων το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου, με την εταιρεία να εμφανίζει στις λογιστικές καταστάσεις του 2017 ταμειακά διαθέσιμα 446 εκατ. ευρώ, αλλά να μην έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Φέρεται μάλιστα να είχε μέχρι προχθές εμφανίσει παραστατικά μόνον για τα 90 εκατ. εξ αυτών, με τα 50 εκατ. από τα 90 να είναι το ταμείο της «Αττικά Πολυκαταστήματα», την οποία όμως δεν ελέγχει…
Τα χρέη του ομίλου

Το συνολικό άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στη FF Group υπολογίζεται πως είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 613 εκατ. του δανεισμού της. Αλλα 380 εκατ. είναι τα δύο ομολογιακά δάνεια της εταιρείας που βρίσκονται στα χέρια ξένων και Ελλήνων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, ενώ επιπλέον 79 εκατ. αποτελούν κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια. Ακόμα 80 εκατ. φέρεται να οφείλονται σε κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια και 21 εκατ. σε χρηματοδοτικές μισθώσεις, κάποιες ελληνικών επίσης τραπεζών. Ο όμιλος έχει επίσης δύο ομολογιακά δάνεια. Το πρώτο 249,5 εκατ. και ονομαστικής απόδοσης 1,75% λήξης Ιουλίου 2019, την Παρασκευή διαπραγματευόταν στο 40-45% (τιμή αγοραστών-τιμή πωλητών) της ονομαστικής του αξίας διαμορφώνοντας την απόδοσή του –το θεωρητικό επιτόκιο δανεισμού δηλαδή– άνω του 120%. Το δεύτερο, ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων και ονομαστικής απόδοσης 3,25% λήξης Νοεμβρίου του 2021, διαπραγματευόταν επίσης στο 40-45% της αξίας του, με την απόδοσή του πάνω από το 35%. «Οι αποδόσεις αυτές αποτελούν ασφαλώς απόδειξη πως η αγορά θεωρεί τη Folli Follie τελειωμένη υπόθεση και προσκαλούν επενδυτές που ειδικεύονται σε τέτοια απαξιωμένα χρεόγραφα με στόχο τη ρευστοποίηση της εταιρείας υπό καθεστώς αναγκαστικών μέτρων», εκτιμά asset manager του Λονδίνου με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ».

Ενα μήνα μετά, η διοίκηση του ομίλου δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις

Από το ξέσπασμα της κρίσης εμπιστοσύνης στη Folli Follie την Παρασκευή 4 Μαΐου –οπότε και ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρεται να αναχώρησε από την Αθήνα για το Χονγκ Κονγκ– μέχρι και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που επέστρεψε, δηλαδή επί είκοσι ημέρες, καμία πειστική απάντηση δεν δόθηκε σχετικά με τις κατηγορίες που προσάπτονται στην εταιρεία. Στην Ασία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν μόνον ο διευθύνων σύμβουλος αλλά και ο πρόεδρος, και πατέρας του, κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος, όπως και η μητέρα του, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η κοινή παρουσία τους εκεί συνδυάστηκε, κατά ορισμένες πληροφορίες, με την προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών αλλά και τη διακρίβωση της πραγματικής εικόνας των δραστηριοτήτων στην Ασία. Και αυτό διότι η οικογένεια φέρεται να είχε τρόπον τινά «μοιράσει» τη διοίκηση σε ευρωπαϊκό και ασιατικό τμήμα, με τον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να έχει αναλάβει το ευρωπαϊκό και τον κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο το ασιατικό.

Η ανάγκη ενδελεχούς πληροφόρησης του διευθύνοντος από τον πρόεδρο αναφέρεται ως ο λόγος της παραμονής εκεί επί 20 ημέρες. Ακόμα και έτσι, βέβαια, επαρκείς εξηγήσεις δεν έχουν ακόμα παρασχεθεί στην αγορά για το τι γίνεται ακριβώς στην Ασία, όπου ο όμιλος λέει πως κάνει το 78% των πωλήσεών του και το hedge fund που άνοιξε την υπόθεση ισχυρίζεται πως αυτό είναι επιεικώς αμφισβητήσιμο.

Κατά τη διάρκεια της ταυτόχρονης παραμονής τους στο Χονγκ Κονγκ λέγεται επίσης πως έγιναν αλλεπάλληλες επαφές με τη Fosun, η οποία και αύξησε τις πρώτες μέρες τη συμμετοχή της από το 13% περίπου στο 16%. Ομως σύμφωνα με διαρροές του κινεζικού ομίλου, εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονταν αυτές τις μέρες στην Αθήνα για την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η εμπιστοσύνη επλήγη μετά την αδυναμία της πλευράς Κουτσολιούτσου να παράσχει επαρκείς διευκρινίσεις. Επίσης, άλλες πληροφορίες θέλουν να επιχειρήθηκε να βρεθεί μοντέλο για την υπαγωγή του ομίλου σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, που όμως δεν «περπάτησε» αφού δεν στάθηκε δυνατό να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη στήριξη των πιστωτών που προβλέπεται, ούτε και στρατηγικού επενδυτή.

Παράλληλα, φέρεται να έγινε γνωστό πως κατά το προηγούμενο διάστημα η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε επιχειρήσει να διερευνήσει τις αγορές για πιθανό αγοραστή της συμμετοχής της στην Folli Follie, όπως άλλωστε είχε προ ετών κάνει και με τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών που πέρασαν στην Dufry. Ομως η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής, ενώ η σχέση με τη Fosun έχει διαταραχτεί. Για την ώρα δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επί των όσων συμβαίνουν η ελβετική Dufry, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και μάλιστα έμμισθα. Με βάση την ετήσια έκθεση χρήσης 2017, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Folli Follie διαμορφώθηκαν σε 1,419 δισεκατ. ευρώ από 1,337 δισεκατ. το 2016, σημειώνοντας αύξηση 6.1%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων διαμορφώθηκαν σε 294,9 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 215,4 εκατ. από 222,5 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας μείωση 3,2%.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: