Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2018

Καμμένος - Μπαλτάκος: Ακροδεξιοί λαγοί για πάσα χρήση

Τα σταγονίδια της ακροδεξιάς –άσχετα αν οι ίδιοι βαφτίζουν εαυτούς μακεδονομάχους– έκαναν το βήμα και ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέου κόμματος. Το ερώτημα είναι αν αυτοί που φιλοδοξούν να ηγηθούν μιας εθνικιστικής άκρας Δεξιάς –μιας ηπιότερης εκδοχής της Χρυσής Αυγής– θα κατέβουν τελικά στις εκλογές ή απλώς θα λειτουργήσουν ως λαγοί του Κυριάκου Μητσοτάκη και λίγο πριν από τις εκλογές θα αποσυρθούν μετά βαΐων και κλάδων. 

Σε κάθε περίπτωση οι πρωτεργάτες του ακροδεξιού εγχειρήματος αποκαλύφθηκαν και μαζί και αυτοί που κρύβονται πίσω τους, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.


Γιατί τώρα

Οι επικεφαλής του νέου κόμματος, ήτοι Τάκης Μπαλτάκος και Δημήτρης Καμμένος, δεν έκρυψαν ποτέ τις εθνικιστικές-ακροδεξιές θέσεις τους. Ο Μπαλτάκος, πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, διατηρούσε και μπορεί να διατηρεί και σήμερα σχέσεις με στελέχη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα τότε ως στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά δεν δίσταζε να χαρακτηρίζει τις διώξεις των χρυσαυγιτών «πολιτικές». Ο έτερος ακροδεξιός επικεφαλής και πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ έγινε διάσημος όταν παραμονές του δημοψηφίσματος το 2015 παράφρασε το οδυνηρό σύνθημα στην καγκελόπορτα του Αουσβιτς με την άθλια φράση «Μένουμε Ευρώπη». Γι’ αυτούς λοιπόν μιλάμε, που είδαν φως, με το μακεδονικό, και μπήκαν. Ή τουλάχιστον αυτό φιλοδοξούν να κάνουν.

Σύμφωνα με το μανιφέστο τους έκαναν κόμμα για να «αποφευχθεί η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε Σλάβους», αλλά και για να «απομακρυνθεί από την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση γιατί αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Τα ίδια ακριβώς που λέει κι ο Μητσοτάκης.

Στελέχη που έχουν γνώση των όσων λαμβάνουν χώρα στη ΝΔ ισχυρίζονται ότι το νέο ακροδεξιό κόμμα έχει τις ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί, όπως λένε τα ίδια στελέχη, ότι το δίδυμο Μπαλτάκος – Καμμένος μπορεί να αποσπάσει ένα μέρος ψηφοφόρων από τους ΑΝΕΛ και ως εκ τούτου να δυσκολέψει την επανεκλογή τους. Στενός και χρυσοπληρωμένος σύμβουλος του Μητσοτάκη έλεγε σε φίλο του δημοσιογράφο ότι εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο και ο εκ δεξιών αντίπαλός τους (βλ. Πάνος Καμμένος) δεν θα μπει στη Βουλή, τότε τα σχέδιά τους για αυτοδυναμία μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη διαψεύδουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία με τους Μπαλτάκο – Καμμένο. «Το κοινό στο οποίο απευθύνονται λόγω σκοπιανού και δυνητικά μπορεί να ψηφίσει το νέο κόμμα είναι κοινό στο οποίο απευθύνονται και η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρα συνομιλώντας με τους ιδρυτές του νέου κόμματος θα ήταν σαν να στέλνουμε μήνυμα αδυναμίας και θολούρας στους δυνάμει ψηφοφόρους μας» τονίζουν στελέχη που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πέρα από τις διαφορετικές και αντιφατικές εν πολλοίς εκτιμήσεις που κάνουν οι σύμβουλοί του, είναι προφανές ότι δεν θέλει στον δρόμο του κι ένα ακροδεξιό κόμμα με εθνικιστική και ξενοφοβική ατζέντα. Διότι αυτή την ατζέντα έχει υιοθετήσει και ο ίδιος, με αποτέλεσμα εδώ και μερικούς μήνες αφενός να έχει φορέσει τη φουστανέλα του μακεδονομάχου και αφετέρου η πολιτική του για το προσφυγικό και μεταναστευτικό να μην έχει και πολλές διακριτές διαφορές από την αντίστοιχη των Δημήτρη Καμμένου και Τάκη Μπαλτάκου. Αρα στο ίδιο κοινό απευθύνονται κι ας μην το ομολογεί η ηγεσία της ΝΔ.

Η διαπλοκή τρίβει τα χέρια της

Η πανσπερμία δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων που έχει κατακλύσει την πολιτική σκηνή είναι σίγουρο πως δυσχεραίνει την έτσι κι αλλιώς δύσκολη προσπάθεια της ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες. Την ίδια ώρα η διαπλοκή έχει κάθε λόγο να χαίρεται με τα κόμματα που ξεφυτρώνουν δεξιά της ΝΔ και τούτο γιατί έτσι στριμώχνεται και πιέζεται ο Μητσοτάκης ο οποίος κάνει τα πάντα και με όλους τους τρόπους για να γίνει πρωθυπουργός. Ακόμη και αν οι ολιγάρχες και το οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο δεν έχουν καμία σχέση με τα δεξιά και ακροδεξιά γεννητούρια (κομματάκι δύσκολο), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο πρόεδρος της ΝΔ είναι δέσμιος των δεξιών σχημάτων και των ακροδεξιών σταγονιδίων. Κι όσο πιο πολύ προσπαθεί, με την πολιτική του, να έρθει κοντά σε αυτό το ακροδεξιό συνονθύλευμα τόσο απομακρύνεται από τον βασικό στόχο του. Και μπορεί ο Μητσοτάκης και η ομάδα του να μην το καταλαβαίνουν αυτό, αλλά η ΝΔ από τη μεταπολίτευση και μετά όσες φορές κέρδισε την εξουσία τα κατάφερε κάνοντας άνοιγμα στο χώρο του κέντρου και έχοντας ως κορμό την κεντροδεξιά και ουχί τα σταγονίδια της ακροδεξιάς. Ας ρωτήσουν και τον Κώστα Καραμανλή που αν και γνήσιος δεξιός κατάφερε να πιστέψει πως μπορεί να γίνει κεντροδεξιός και κυρίως επί των ημερών του η ΝΔ να γίνει ένα ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα.

ΥΓ. Αλήθεια, ο Κώστας Καραμανλής είναι ικανοποιημένος με τις ακροδεξιές στροφές της ΝΔ και με τα πολιτικά νταραβέρια που φέρεται να έχει η Πειραιώς με όλο αυτόν τον ακροδεξιό εσμό; 

Άρης Επιτροπάκης
http://www.documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: