Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2018

Πολιτική τυμβωρυχία

Με το Μαξίμου να καταγγέλλει τυμβωρυχία και την ΝΔ να κατηγορεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό για «εξαπάτηση των πολιτών» φουντώνει η πολιτική σύγκρουση για τις ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι - μια σύγκρουση, που αποκτά πλέον στοιχεία υψηλής τοξικότητας και μικροκομματικής καπηλείας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ώρα που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων από τους ιατροδικαστές, η ΝΔ επέλεξε χθες να διακινήσει σενάρια συνωμοσίας περί απόκρυψης του πραγματικού αριθμού των νεκρών και αγνοουμένων. Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι ο επίσημος αριθμός των δηλωθέντων αγνοουμένων είναι 25 - ενώ έως χθες το βράδυ δεν είχαν ταυτοποιηθεί ακόμη 28 σοροί - ήρθε να βάλει τέλος στη συνωμοσιολογία, οι διαρροές όμως που προηγήθηκαν και οι επιθετικές επίσημες ανακοινώσεις της ΝΔ είναι ενδεικτικές του κλίματος που επιχειρείται να δημιουργηθεί.



Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να βάλει στο επίκεντρο των ευθυνών τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας ζήτημα εξαπάτησης και απόκρυψης του μεγέθους της τραγωδίας και της ύπαρξης νεκρών το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι ενώ γνώριζαν πως υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών έστησαν «θλιβερό τηλεοπτικό σόου» με τη γνωστή σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής που μεταδόθηκε σε απ’ ευθείας τηλεοπτική σύνδεση και στην οποία δεν υπήρξε καμία αναφορά σε θύματα, ούτε στην έκταση της τραγωδίας.

Αφετηρία της επίθεσης αυτής αποτέλεσε συνέντευξη του επικεφαλής των ΟΥΚ Δημήτρη Μπαλτάκου στον Σκάι, ο οποίος είπε πως η ομάδα των καταδρομέων που έπλεε προς το Μάτι για να διασώσει εγκλωβισμένους εντόπισε τους πρώτους νεκρούς πριν βραδιάσει. Ο ίδιος είπε ότι ενημέρωσε άμεσα τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και πως η απόφαση να μην υπάρξουν αναφορές σε νεκρούς ήταν πολιτική. Ο κ. Μπαλτάκος, ωστόσο, ανασκεύασε αργότερα τις δηλώσεις του λέγοντας πως οι καταδρομείς εντόπισαν μεν σορούς αλλά δεν ήταν δυνατό να πιστοποιηθεί ότι επρόκειτο όντως για απανθρακωμένους ανθρώπους και οι ίδιοι ζήτησαν από την ηγεσία του Λιμενικού να σταλούν ειδικοί για να υπάρξει επιβεβαίωση. Για «μη ασφαλείς» πληροφορίες για τους πρώτους νεκρούς είχε μιλήσει νωρίτερα και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ οι πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η ενεργοποίηση της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Ο.Α.ΘΥ.Κ.) έγινε το βράδυ της Δευτέρας.

Απαντώντας στις καταγγελίες της ΝΔ το Μαξίμου ανέφερε πως «την ώρα που ακόμη ψάχνουμε τους νεκρούς μας, η ΝΔ με τα ΜΜΕ που την στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε απίστευτη τυμβωρυχία με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος». Δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης», προστίθεται στην ανακοίνωση, «όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις δυο και μισή, αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής».

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η ΝΔ επιχειρεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση σε θέματα πολιτικής ηθικής στοχεύοντας μάλιστα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, και ποντάροντας στο θυμικό και στη συναισθηματική φόρτιση της κοινωνίας μετά την τραγωδία. «Η οποιαδήποτε, ατεκμηρίωτη και αποσπασματική, αναφορά σε θύματα την ώρα που είχαμε εκατοντάδες εγκλωβισμένους και τους συγγενείς τους να αγωνιούν θα ήταν όντως πολιτικά ανήθικη», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Στο Μαξίμου είναι επίσης πεπεισμένοι πως η ΝΔ έχει στήσει διπλό παιχνίδι τακτικής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μένει σκοπίμως εκτός του κάδρου της δημόσιας αντιπαράθεσης «τηρώντας δήθεν θεσμικό προφίλ» και με το σύνολο του υπόλοιπου κομματικού μηχανισμού να υποδαυλίζει την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας. Εξ ου και η ευθεία βολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με την επισήμανση: «Η προσπάθεια της ΝΔ να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας αποτελεί ντροπή που ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της, ο οποίος και την καθοδηγεί από το παρασκήνιο».


https://tvxs.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: