Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2018

Κανένα σχέδιο προστασίας από τις πυρκαγιές

Στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, στην Κινέτα του δήμου Μεγάρων και στη Γλυκιά Ζωή του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ, και τον Αντώνη Χοροζάνη, δημοτικό σύμβουλο Μεγαρέων, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος, και ο Χρήστος Ασημακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων - Περαχώρας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Κινέτας και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, και κατοίκους, ενώ επισήμανε ότι αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η αλληλεγγύη προς τους πληγέντες. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος, 130 - 150 σπίτια στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Πρόσθεσε δε ότι τη Δευτέρα οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τις φλόγες να κατεβαίνουν τις βουνοπλαγιές και στη συνέχεια έτρεξαν να γλιτώσουν προς την παραλία. Αλλά και εκεί η φωτιά έφτασε στην πρώτη παραλία της Κινέτας ξεπερνώντας το «εμπόδιο» της παλιάς και της νέας Εθνικής οδού. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ η φωτιά έκαιγε στα Γεράνεια (Καβελάρι, Αϊ-Λιας, Σώρα, πίσω μέρος πύργου ΟΤΕ) με φορά προς το Λουτράκι, ενώ σε άλλο σημείο του βουνού σημειώνονταν αναζωπυρώσεις.
Οι ανθρώπινες ζωές δεν γυρίζουν πίσω
Συνομιλώντας με τα μέλη του Κόμματος, κάτοικοι της περιοχής περιέγραφαν τον εφιάλτη που έζησαν. «Ευτυχώς βγάλαμε την πύρινη λαίλαπα χωρίς νεκρούς και τραυματίες», λένε, «γιατί οι ανθρώπινες ζωές δεν γυρίζουν πίσω». Ζητούσαν ανθρώπους να βοηθήσουν εθελοντικά όσους δεν μπορούν - κύρια άτομα τρίτης ηλικίας - να συμμαζέψουν τα σπίτια τους, εκεί όπου οι ζημιές δεν ήταν σημαντικές. Ο Γ. Τούσσας τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, πως δεν είναι μοιραίο όποτε βρέχει να πνίγονται ή όποτε πιάνει φωτιά να καίγονται οι άνθρωποι των λαϊκών οικογενειών. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ο λαός να βγάλει συμπεράσματα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που διαλαλεί με φιέστες η κυβέρνηση, η οποία, όμως, έχει τραγικές συνέπειες για το λαό. Εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, κάλεσε τους κατοίκους να συμπορευτούν με το Κόμμα στον αγώνα διεκδίκησης της ίδιας της ζωής τους.
Ακολούθως το κλιμάκιο βρέθηκε στον οικισμό Πανόραμα, όπου κάτοικοι ανέφεραν ότι πολλοί κρουνοί δεν είχαν νερό, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και η περιφέρεια με τον δήμο δεν είχαν γεννήτριες για να χρησιμοποιηθούν για αντλήσεις νερών από τα πηγάδια της περιοχής, ώστε να διευκολυνθεί η πυρόσβεση. Η ανάγκη αυτή επισημάνθηκε και από την Δ. Μανωλάκου, η οποία μιλώντας με κατοίκους ανέφερε ότι «κλιμάκια του Κόμματος βρίσκονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές για να δούμε τις μεγάλες, τραγικές επιπτώσεις από τις μεγάλες φωτιές, τους άδικους και σκληρούς θανάτους οικογενειών, ανθρώπων. Γιατί; Γιατί δεν υπήρχε σχέδιο απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα, για να προστατευτούν ζωές και κατοικίες. Εμείς, το ΚΚΕ, δεν θα μείνουμε μόνο στις περιγραφές. Πιέζουμε και ζητάμε άμεσα όχι μόνο την καταγραφή, όποιος είναι άστεγος αυτή τη στιγμή και έχει καταστραφεί το σπίτι του να φιλοξενηθεί όσο διάστημα χρειάζεται».

Στη συνέχεια το κλιμάκιο πήγε στον οικισμό Γλυκιά Ζωή, που χωρίζεται από τα διυλιστήρια της «Μotor Oil» με ένα δρόμο! Οπως επισήμαναν οι κάτοικοι του οικισμού, από την προχτεσινή πυρκαγιά, από τα 46 σπίτια του οικισμού, τα 14 έχουν υποστεί ζημιές, με τα 7 από αυτά να αποτελούν μόνιμες κατοικίες λαϊκών οικογενειών. Και εδώ την ώρα της περιοδείας του κλιμακίου του Κόμματος το βουνό ανάμεσα στους Αγ. Θεοδώρους και τη «Μοτορ Οϊλ» καιγόταν.
Αμεση καταγραφή και ολοκληρωμένη αποκατάσταση
Στο τέλος της περιοδείας η Δ. Μανωλάκου δήλωσε: «Σε όλες αυτές τις περιοχές που εμείς πήγαμε σήμερα, δεν έχουν φως και νερό για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Ζητάμε να λειτουργήσουν όλες οι κοινωνικές δομές, Κέντρα Υγείας, Πρόνοιας κ.ά., για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, αλλά και προβλήματα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Βεβαίως ζητάμε άμεση καταγραφή, άμεση αποκατάσταση των ζημιών, 100%, ανεξάρτητα αν είναι ενταγμένα σε σχέδια πόλης ή όχι και υποδομές που να εξυπηρετούν τέτοιες κρίσεις. Ομως, αυτό που βλέπουμε - βεβαίως ο χρόνος θα το δείξει - είναι ότι μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Οχι μόνο το σπίτι που έχτισαν με τις οικονομίες μιας ζωής, αλλά ούτε και τις ζωές τους. Οταν στοχεύουν να κάψουν μια συγκεκριμένη περιοχή για να αλλάξει χρήση γης, δεν κάνουν συμβόλαιο ούτε με τη φωτιά αλλά ούτε και το πώς θα επεκταθεί. Η φωτιά καταστρέφει και σκοτώνει. Θα επιμείνουμε και όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί τότε ξεχνάνε, εμείς θα ζητάμε, θα πιέζουμε μέχρι να αποκατασταθούν σχεδόν στο σύνολό τους.




Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν εμπρησμός, αλλά βλέπεις ταυτόχρονα πολλές εστίες την ίδια ώρα. Αν μιλήσετε με τους δασολόγους λένε ότι όταν υπάρχει μια εστία μπορεί να είναι κατά τύχη. Οταν υπάρχουν, όμως, πολλές εστίες τότε μιλάνε με βεβαιότητα για εμπρησμό γιατί δεν είναι μόνο για να κάψουν τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά βάζουν ταυτόχρονα και σε άλλες περιοχές για να διασπαστούν οι δυνάμεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα το θυμούνται και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του και τον ηρωισμό των υπαλλήλων του μόνο όταν ξεσπούν φωτιές. Μετά τους ξεχνούν. Είναι γνωστό ότι οι πυροσβέστες δεν ανήκουν στα βαρέα, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κι όμως το ΠΣ έχει τα περισσότερα θύματα στην ώρα της εργασίας.
Στην Κινέτα η εστία ξεκίνησε εκεί που θέλουν να γίνει εξόρυξη βωξίτη. Ετσι μας είπαν κάτοικοι από την περιοχή. Σε άλλες περιοχές θέλουν να αλλάξουν τις χρήσεις γης. Από δασική να την κάνουν οικοδομική, τουριστική κ.λπ. Οσο η γη είναι εμπόρευμα βάζουν ακόμα και φωτιές καταστρέφοντας ακόμα και ζωές για το κέρδος. Αυτή η πολιτική δεν πάει άλλο, πρέπει να ανατραπεί».  https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: