Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2018

Σαντορινιός : «Δεν είχε κανένας πρόθεση να αποκρύψει κάτι»

Απαντήσεις στα ερωτήματα της τραγωδίας έδωσε, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μετέβη στη Ραφήνα για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

«Δεν είχε κανένας πρόθεση να αποκρύψει κάτι. Για ποιο λόγο να το κάνεις όταν ξέρεις ότι θα φανεί;», αναρωτήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός και επέμεινε ότι «δεν ωφελεί σε τίποτα να αποκρύψεις ότι υπάρχουν νεκροί (...) ούτε έχει νόημα το να ψάχνεις να βρεις αν ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για θύματα εκείνη την ώρα».


«Θα υπήρξαν σίγουρα κάποια λάθη», πρόσθεσε ο ίδιος και αναφέρθηκε στις μαρτυρίες κατοίκων που περιγράφουν «ένα φαινόμενο για το οποίο κανένας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Έβλεπαν μακριά τη φωτιά και ξαφνικά βρέθηκε δίπλα τους με τεράστια ταχύτητα».

«Υπήρχαν δυνάμεις στη λεωφόρο Μαραθώνος και δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τη φωτιά, ούτε τα εναέρια μέσα. Και ο τρόπος με τον οποίο κινούνταν και οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στη φωτιά να κρατηθεί», συνέχισε.

Ο υπουργός σημείωσε με έμφαση της ανάγκη αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και το οποίο, όπως περιέγραψε, θα πρέπει να γίνει ένα Σώμα με ίδιες δυνάμεις, που να αξιοποιεί τεχνολογίες που μπορούν να δώσουν προβλέψεις και να έχει χαρακτήρα πρόληψης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις παθογένειες της άναρχης δόμησης στη χώρα μας.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν άδειες στον αιγιαλό, πόρτες, φράκτες με συρματόπλεγμα», είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα «απαντήσει» με συγκεκριμένες δράσεις, όπως με την άρση πολεοδομικών στρεβλώσεων που έχει αναλάβει το υπ. Περιβάλλοντος.

«Σήμερα πρέπει να ξεκινήσουμε με τον έλεγχο όλων των παράνομων αδειών, να πέσουν όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε αιγιαλό και δάσος και πρέπει σ' αυτό να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και η δικαιοσύνη», τόνισε εξηγώντας ότι «έχουμε όλοι ευθύνη ολιγωρίας απέναντι σ' αυτό το φαινόμενο».

Σχολιάζοντας γιατί δεν εκκενώθηκε το Μάτι ο υπουργός εκτίμησε ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο και έβγαιναν όλοι με τα αυτοκίνητα στους δρόμους θα είχαμε περισσότερα θύματα.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν γίνει παραιτήσεις, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι «όλοι έχουμε την ευθύνη, γιατί είμαστε μία ομάδα, μία κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «όταν δίνεται η μάχη όποιος φεύγει είναι δειλός. Δεν μπορεί κάποιος να παραιτηθεί όταν δίνει μάχη. Ο κ. Τόσκας δεν μπορούσε να φύγει τώρα, γιατί θα υπήρχε κενό εξουσίας και θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε».

«Θα αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους και για όλα με ψύχραιμη αποτίμηση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο έργο του Λιμενικού ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως από τις δυνάμεις του Σώματος διασώθηκαν 715 άνθρωποι, χωρίς τραυματισμούς, σε συνθήκες δύσκολες και σε αβαθή νερά.

Από την πρώτη στιγμή το Λιμεναρχείο έστειλε σήμα, επίταξε σκάφη να πάνε προς τα εκεί από Λαύριο, Πειραιά κ.α. Τα μεγάλα πλοία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν και έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε βάρκες μικρές σε χωρητικότητα (...) Στο μέγιστο της κινητοποίησης είχαμε σκάφη από Σύρο και Τήνο με 6 Μποφόρ», εξήγησε μεταξύ άλλων.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις τού επικεφαλής της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, Δημ. Μπαλτάκου, ο κ. Σαντορινιός διευκρίνισε ότι η «Μονάδα εκτελούσε εντολές του θαλάμου επιχειρήσεων και του Λιμενικού Σώματος... Εμείς συνδιαλεγόμαστε με τους επικεφαλής».  http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: