Τρίτη, Ιουλίου 31, 2018

Καταγγελία για απειλή απόλυσης εργαζόμενου σε κατάστημα της Goody`s μετά από εργατικό ατύχημα

Ένα ακόμη συμβάν εργοδοτικής αυθαιρεσίας με απειλή απόλυσης και προσπάθεια εκφοβισμού καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη «ΛΑΝΤΖΑ» στον χώρο του επισιτισμού-τουρισμού στην Θεσσαλονίκης.
 Εργαζόμενος ως διανομέας στα Goody's Burger House της Τσιμισκή είχε, σύμφωνα με την καταγγελία, ατύχημα με το εταιρικό μηχανάκι εν ώρα εργασίας πριν περίπου δύο εβδομάδες. Ο εργαζόμενος δεν υπέστη σωματική βλάβη, ωστόσο όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «ΛΑΝΤΖΑ« ακολούθησε αξίωση από πλευράς του εργοδότη να καλυφθούν τα έξοδα για την αποκατάσταση της ζημίας στο μηχανάκι από τον ίδιο τον εργαζόμενο, ύψους περίπου 50 ευρώ. 



Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης για την υπόθεση του εργαζόμενου αυτού, η Γωγώ Κόλλια που είναι μέλος της ΛΑΝΤΖΑ και εργαζόμενη στον χώρο του επισιτισμού μας μεταφέρει την ιστορία έτσι όπως εξελίχθηκε μετά την άρνηση του εργαζόμενου να αποκαταστήσει ο ίδιος μία ζημιά που συνέβη εν ώρα εργασίας. «Η άρνηση του εργαζόμενου να αναλάβει το κόστος της ζημιάς μιας και η σύμβασή του δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο ξεκίνησε μια ιστορία απειλών και συγκεκριμένα απόλυσης. Οι συνάδελφοί του τον στήριξαν απέναντι στην απειλή αυτή και μάλιστα μια εργαζόμενη  δήλωσε πως αν πραγματοποιηθεί αυτή η «παραδειγματική», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο εργοδότης, απόλυση, θα παραιτηθεί και η ίδια από το κατάστημα. Στη συνέχεια ο εργοδότης τού πρότεινε να πληρώσουν το κόστος της ζημιάς εξ ημισείας κάτι που επίσης αρνήθηκε ο εργαζόμενος».

Την επόμενη μέρα ορίστηκε συνάντηση μεταξύ των δύο εργαζόμενων, δικηγόρου του εργαζόμενου, του εργοδότη, του διευθυντή προσωπικού και του προέδρου του οικείου συνδικάτου ΣΕΤΕΠΕ.

Εμμένοντας ο εργοδότης στην υποτιθέμενη υποχρέωση του εργαζόμενου να καταβάλει τα χρήματα αποκατάστασης δημιούργησε ένα νέο πρόσχημα απόλυσης λέγοντας ότι μπορεί να κάνει απολύσεις γιατί δεν είναι αποδοτικός στη δουλειά του (ο εργαζόμενος εργάζεται ήδη δύο χρόνια στο κατάστημα) ή «λόγω περικοπών» 
Όπως αναφέρει η κ. Κόλλια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο διευθυντής προσωπικού εκτός από την στήριξή του στον εργοδότη εξαπέλυσε ύβρεις προς τους εργαζόμενους και το ΣΕΤΕΠΕ, η συνάδελφος του εργαζόμενου πανικοβλήθηκε, ενώ ο διευθυντής «αποπειράθηκε να σκηνοθετήσει σωματική επίθεση».

 Η υπόθεση μεταφέρθηκε στην αστυνομία χωρίς να κατατεθούν μηνύσεις. Η ΛΑΝΤΖΑ αναφέρει στην καταγγελία της ότι ο διευθυντής συνέχισε τις επιθέσεις και το επόμενο διάστημα «προσπαθώντας να χειροδικήσει σε βάρος της παραπάνω συναδέλφου απειλώντας τη πως “δεν έχει δει τίποτα ακόμα”». Προσθέτει μάλιστα ότι η εργοδοσία δεν άργησε να κάνει πράξη αυτή την απειλή, βάζοντας στο στόχαστρο τους εργαζόμενους-μέλη του συνδικάτου στο συγκεκριμένο κατάστημα.
Η απειλή απόλυσης συνεχίζει να παραμένει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Παράλληλα ο εργαζόμενος και το σωματείο επισιτισμού έχει ενημερώσει την Επιθεώρηση Εργασίας για τα όσα έχουν συμβεί.

Για την ΛΑΝΤΖΑ ο λόγος για τον οποίο ο εν λόγω εργαζόμενος βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυση δεν είναι το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς, αλλά η συνδικαλιστική του δράση, ως μέλος του συνδικάτου (ΣΕΤΕΠΕ) και του εργατικού σχήματος ΛΑΝΤΖΑ. Δηλαδή έχει διεκδικήσει την καταβολή δεδουλευμένων, έχει επισημάνει την ανάγκη για αύξηση του εξευτελιστικού ωρομισθίου, και έχει αντισταθεί στις παράλογες απαιτήσεις της εργοδοσίας.

«Δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα, καθώς τέτοιες πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εκβιασμών και τραμπουκισμού είναι γνωστές στον κλάδο του επισιτισμού, σε διάφορες παραλλαγές και εκδοχές. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που η εργοδοσία αξιώνει να αυθαιρετεί, όχι μόνο μη υπογράφοντας κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, αλλά και μη τηρώντας τα εναπομείναντα (ελλείψει ΣΣΕ) νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, ορίζοντας αυθαίρετα τις δικές της απαιτήσεις ως το status quo στον εργατικό μας βίο» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της εκτιμώντας ότι το γαϊτανάκι αυτό θα συνεχιστεί. 

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους του εν λόγω καταστήματος διεκδικεί :
«– Να παρθεί πίσω η απειλή της απόλυσης, είτε το επιχείρημα της εργοδοσίας είναι ο «παραδειγματισμός», είτε οι «περικοπές και η μη αποδοτικότητα του εργαζομένου».
– Να μπει τέλος στο καθεστώς εκφοβισμού των εργαζομένων από τα
στελέχη της επιχείρησης.
– Υπογραφή, με βάση τις ανάγκες μας, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια μας, κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τον κλάδο του επισιτισμού, στο χώρο των αλυσίδων εστίασης, την οποία μεταξύ άλλων και η εταιρεία Goody’s έχει καταγγείλει, αφήνοντας τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στις ορέξεις της». 
Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη - Στο Κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια: