Κυριακή, Αυγούστου 26, 2018

Οι 714 μνημονιακοί νόμοι που μένουν

Με τίτλο «Το Μνημόνιο.... φεύγει, 714 Μνημονιακοί Νόμοι μένουν», η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) επιχειρεί να θέσει σε άλλη βάση τη συζήτηση για το πέρας των μνημονίων.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, θα πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της υπογραφείσης δανειακής σύμβασης (που παραμένει σε ισχύ μέχρι την αποπληρωμή των υπέρογκων δανείων) και του μνημονίου συνεννόησης (το οποίο είναι το τρίτο στη σειρά και το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου).

Συνολικά, επί μνημονίων, δηλαδή από το 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έβαζε τη χώρα στην ατραπό των μνημονίων, έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα 714 μνημονιακοί νόμοι, 60.000 μνημονιακές διατάξεις και έχουν εκδοθεί 300.000 υπουργικές αποφάσεις προς υλοποίηση των ψηφισμένων νόμων.


«Ολο αυτό το θεσμικό οπλοστάσιο παραμένει ανέπαφο μετά την ημερολογιακή λήξη της δανειακής σύμβασης και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει απαγορεύσει στις επόμενες κυβερνήσεις να το ακυρώσουν ή να το αναστείλουν, συνολικά ή τμηματικά, μέσω των νόμων 4472/17 & 4775/17», παρατηρεί η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Υπέρ των δανειστών
Η διοίκηση της Ενωσης κάνει λόγο για ένα θεσμικό οπλοστάσιο υπέρ των δανειστών, το οποίο διατρέχει όλους τους τομείς της εθνικής ζωής, της πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής ετερονομίας.

Πάντως γίνεται λόγος για το τερατώδες, όπως χαρακτηρίζεται, πλεόνασμα, το οποίο θεσμοποιήθηκε αν και προσκρούει σε κάθε οικονομική λογική και ιστορική αξιολόγηση των οικονομιών των εθνών, ενώ δεσμεύει τη χώρα να τρέχει μία αύξηση ΑΕΠ πάνω από 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

Ετσι, «με τη φορολογικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και την επιβάρυνση με αβάσταχτη φορολογία των ιδιωτικών περιουσιών, καταστρέφεται ο μικροϊδιοκτητικός τρόπος παραγωγής, διαλύεται η οικογενειακή εστία (με το κύμα των αποποιήσεων των κληρονομιών κ.λπ.) και κάθε μελλοντική κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να εντάξει τους παραγωγικούς πόρους σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αφού ξένες δυνάμεις πλέον ελέγχουν τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, ξένες οικονομίες νέμονται την εργασία των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που μεταναστεύουν, ξένες τράπεζες εκμεταλλεύονται τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων, αφού δεν υπάρχει εθνική αποταμίευση και όλα τα μεγέθη της οικονομίας υπόκεινται σε τριμηνιαία ενισχυμένη εποπτεία (συχνότερη δηλαδή των αξιολογήσεων)» παρατηρεί η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ, αυτό που θα έχουν να αντιμετωπίσουν από τούδε και στο εξής οι Ελληνες πολίτες είναι:

● Πλειστηριασμοί ιδιωτικών περιουσιών, σπιτιών, αγρών, επιχειρήσεων (υπάρχει δέσμευση να υπερβαίνουν τις 140.000 επί μία τριετία).

● Τα παραγωγικά μέσα να αλλάζουν χέρια κατά τις βουλήσεις των ξένων funds που διοικούν πλέον τις τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες από το Δημόσιο τράπεζες.

● Στα εργασιακά, θα βρίσκονται υπό διαρκή αποσυγκρότηση, με γενίκευση της εργασιακής ευελιξίας και την ανάδειξη της νέας γενιάς των φτωχών εργαζομένων, που αμείβονται πλέον με το κόστος του καθημερινού τους φαγητού.

● Το δημογραφικό πρόβλημα θα οξύνεται, οι Ελληνες θα νιώθουν ξένοι στη χώρα τους και τα εθνικά θέματα θα επιλύονται το ένα μετά το άλλο εις βάρος των εθνικών δικαίων.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η χώρα και ο λαός παγιδεύτηκαν από το θεσμικό μνημονιακό πλαίσιο που δεν μπορεί να αλλάξει στις βασικές του ρυθμίσεις χωρίς τη συναίνεση των δανειστών ή με μονομερείς ενέργειες αμφισβήτησής του από μια παλλαϊκή κυβέρνηση που σήμερα φαντάζει ως χίμαιρα» καταλήγει στα συμπεράσματά της η ΕΝΥΠΕΚΚ. 
Τζώρτζης Ρούσσος  
http://www.efsyn.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: