Τρίτη, Αυγούστου 28, 2018

BBC: Δεκάχρονα προσφυγόπουλα στη Μόρια προσπαθούν να αυτοκτονήσουν

Υπάρχουν παιδιά ηλικίας μόλις 10 ετών που έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν, σημειώνει το ρεπορτάζ του BBC για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

«Στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο καταγράφεται θανατηφόρα βία, υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής και τώρα, μια φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν», σημειώνει σε δημοσίευμά του το BBC, αποτυπώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στο νησί της Λέσβου.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να δραπετεύσουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα», δηλώνει χαρακτηριστικά η Σάρα Καν από το Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι η βία δεν αφήνει τα παιδιά ούτε να κοιμηθούν.

Η ίδια μοιράζεται τις στιγμές που βιώνει στην καθημερινότητά της στον καταυλισμό, σημειώνοντας ότι εκείνη και η οικογένειά της περιμένουν όλη την ημέρα στην ουρά για φαγητό και όλο το βράδυ είναι σε ετοιμότητα για να «τρέξουν», υπό τον φόβο των διαπληκτισμών που ξεσπούν σε μόνιμη βάση στον καταυλισμό της Μόριας.

Και οι δυσκολίες δεν τελειώνουν εδώ. Ο καταυλισμός φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων (περίπου 8.000 ανθρώπους, την ώρα που προορίζεται για 2.000 ανθρώπους), ενώ σε κάθε τουαλέτα αντιστοιχούν περίπου 70 άνθρωποι. 


«Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη χειρότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά ένας άλλος πρόσφυγας, ο Αλί, που έφτασε στη Μόρια με την οικογένειά του.

Τα παιδιά εμφανίζουν δερματικά προβλήματα λόγω των άσχημων συνθηκών υγιεινής, αλλά και αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να αντιμετωπίσει τα επεισόδια βίας που ξεσπούν στον κατυλισμό. Την ίδια ώρα, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις πληγές που αφήνουν όλα αυτά τα βιώματα στις ψυχές τους. 

Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι υπήρξαν και περιστατικά, κατά τα οποία παιδιά μόλις 10 ετών έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας. 

«Είναι κάτι που βλέπουμε συνεχώς», επισημαίνει ο Λούκα Φοντάνα, ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. «Αν και στέλνουμε αυτά τα παιδιά στην Αθήνα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δεν συμβαίνει. Τα παιδιά είναι ακόμη εδώ», τονίζει.   https://sputniknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: