Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2018

Στα χέρια των εισαγγελέων τα ονόματα των νεκρών από το Μάτι

Στα χέρια των εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου και Βαρβάρας Γνεσουλη που διενεργούν την προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου έφτασε ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων.

Ως εκ τούτου, αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων να ξεκινήσει η λήψη καταθέσεων από συγγενείς τους οι οποίες θα δοθούν μετά από εισαγγελική παραγγελία στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα .

Την ίδια ώρα ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η εξέταση των βασικών μαρτύρων από όλους τους φορείς που ενεπλάκησαν στην φωτιά.


Παράλληλα, έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να αποστέλλουν στους εισαγγελικούς λειτουργούς έγγραφα, επικοινωνίες καθώς και τα αποτελέσματα της αυτοψίας της Πυροσβεστικής τα οποία θα παραδοθούν στον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει η Εισαγγελία για να συντάξει το δικό του πόρισμα.

Συγγενείς των θυμάτων ζητούν τα σήματα της Πυροσβεσιτκής

Δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων κατέθεσε αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί να του παραδοθούν αντίγραφα των αποσπασμάτων που «έγραψε» το «μαύρο κουτί» του Συντονιστικού της πυροσβεστικής, καθώς και άλλα κρίσιμα έγγραφα και στοιχεία.

Μεταξύ αυτών ζητείται και το ψηφιακό στίγμα-το ιστορικό κίνησης των υπηρεσιακών οχημάτων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, για να διαπιστωθεί αν τελικά αρχηγός και υπαρχηγοί βρέθηκαν, και ποια ακριβώς ώρα, στο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην ανατολική Αττική, για να συντονίσουν επιτόπου την κατάσβεση.

Μεταξύ άλλων ζητείται και ενημέρωση και για το εάν, πριν την εκδήλωση της φωτιάς, από το πρωί της 23ης Ιουλίου, πετούσε προληπτικά στην Αττική εναέριο μέσο της πυροσβεστικής, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του Σώματος, σε περιπτώσεις σήματος για πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), όπως εν προκειμένω ήταν γνωστό από την παραμονή.

Αιτήσεις για εφάπαξ βοήθεια έως τις 30 Οκτωβρίου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αλφαβητικής υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 στην Περιφέρεια Αττικής.

Για τους πληγέντες οι οποίοι δεν πρόλαβαν ή δεν θα μπόρεσαν να καταθέσουν την αίτησή τους, η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, καθημερινά από 8:00-20:00, ανεξάρτητα της περιοχής κατοικίας του πληγέντος.

3.130 αιτήσεις μέχρι τη Τρίτη, 7/8

Στις τρεις χιλιάδες εκατόν τριάντα (3.130) έφτασαν οι αιτήσεις πυρόπληκτων που υποβλήθηκαν κατά τις οκτώ πρώτες ημέρες της σχετικής διαδικασίας για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.

Η διαδικασία αιτήσεων συνεχίστηκε και χθες (Τρίτη 7 Ιουνίου) κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα. Από τις 3.130 αιτήσεις, οι 1.157 κατατέθηκαν στον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 1.136 στον δήμο Μαραθώνα, οι 524 στον δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 313 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έλεγχοι στα «κόκκινα» κτίρια

Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που χαρακτηρίζονται ως επικινδύνως ετοιμόρροπα, θα ενημερώνονται για τον οριστικό χαρακτηρισμό του κτιρίου τους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δηλώνουν αν επιθυμούν να προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο στην κατεδάφισή του, αδαπάνως για τους ίδιους. 
http://www.documentonews.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: