Τετάρτη, Αυγούστου 29, 2018

Ενταση στη Σούγια Χανίων για την ελεύθερη κατασκήνωση

Σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε στην περιοχή της Σούγιας, στα νότια του νομού Χανίων, η έφοδος της αστυνομίας και η επιβολή προστίμων σε κατασκηνωτές οι οποίοι λίγη ώρα μετά προχώρησαν σε μαζική πορεία διαμαρτυρίας. Στην περιοχή υποβόσκει αντιπαράθεση με τον σύλλογο επαγγελματιών  ο οποίος από τον περασμένο Μάρτιο έχει προχωρήσει σε καταγγελίες κατά των κατασκηνωτών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της Τρίτης η αστυνομία έκανε έφοδο στις περιοχές όπου στήνουν τις σκηνές τους οι κατασκηνωτές επιβάλλοντας τουλάχιστον δέκα πρόστιμα ύψους 300 ευρώ το καθένα ενώ δεν έλειψαν και οι συλλήψεις αφού τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους μικροποσότητα κάνναβης. 


Λίγη ώρα μετά πραγματοποιήθηκε πορεία στο χωριό της Σούγιας από δεκάδες κατασκηνωτές και αλληλέγγυους ενάντια στην καταστολή και υπέρ του δικαιώματος στην ελεύθερη κατασκήνωση.
Στο πανό που φτιάχτηκε από τους διαδηλωτές αναγραφόταν το παρακάτω μήνυμα:

ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
Τα κέρδη σας δε θα περάσουν από πάνω μας
Να μένουμε κάτω από τα αστέρια είναι δικαίωμά μας 
Στην περιοχή έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση καθώς ο τοπικός σύλλογος επαγγελματιών ήδη από τον περασμένο Μάρτιο έχει στραφεί κατά των κατασκηνωτών με έγγραφη καταγγελία προς την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων την οποία κοινοποίησαν στο Δήμο Καντάνου Σελίνου.

Σε εκείνη την καταγγελία ο Σύλλογος ζητούσε την άμεση εφαρμογή του νόμου για την παράνομη κατασκήνωση για λόγους... προστασίας του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της παραλίας αλλά και για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Στο έγγραφό του ο Σύλλογος ανέφερε πως αποφάσισε να κάνει την καταγγελία αυτή γιατί:

Α) καταπατείται και καταστρέφεται ο αρχαιολογικός χώρος
Β) Μολύνεται και καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον
Γ) Γίνεται οικειοποίηση των καλύτερων σημείων με μόνιμες κατασκευές οι  οποίες στην συνέχεια επί νοικιάζονται.

Ωστόσο, τα μέλη του Συλλόγου τόνιζαν πως δεν θα ήθελαν να στραφούν ενάντια στους πραγματικούς λάτρεις της φύσης (sic).

Πάντως, ως συνήθως, η πραγματική αιτία της αντιπαράθεσης φαίνεται πως είναι η χαμηλή κίνηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής, ειδικά στο τέλος της σεζόν ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο και για καταπατήσεις, παραβάσεις των πολεοδομικών νόμων και των αγορανομικών διατάξεων από τους ίδιους τους επαγγελματίες της περιοχής που συνήθως μένουν στο απυρόβλητο. 
Σε κείμενο που διακινείται στο Indymedia και υπογράφεται από κατασκηνωτές και εργαζόμενους στην περιοχή αναφέρεται: 

ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ.

Σήμερα 28/8 στις 08:30 το πρωί έγινε πέσιμο μπάτσων στην παραλία της Σούγιας Χανίων. Ο συφερτός αυτός, αποτελούμενος από μεικτό κλιμάκιο των Χανίων και του δήμου Καντάνου-Σελίνου, περιελάμβανε εισαγγελέα, οπκίτες, ασφαλίτες, σκυλιά και έκανε έλεγχο σε σκηνές των κατασκηνωτών για ναρκωτικά, ενώ έγραψαν κ κάποιο κόσμο για ελεύθερο κάμπινκ.

Ως άμεση απάντηση ήταν να ειδοποιηθούν οι κατασκηνωτές και ένα μέρος αυτών να κινηθεί στην αρχή του κάμπινκ με σκοπό να αποτρέψει τα πρόστιμα και να εναντιωθεί στην περαιτέρω έλευση των μπάτσων. Οι εργαζόμενοι του Sougia Paradise (ενός από τα μπιτσόμπαρα της παραλίας) εγκατέλειψαν τα εργασιακά τους πόστα για όλη την ημέρα, με σκοπό να ενωθούν με τον κόσμο της παραλίας - που ούτως ή άλλως είναι μέρος τους- αλλά κ για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στα αφεντικά της Σούγιας ότι θα έχουν κ αυτοί κόστος από τις επεμβάσεις των μπάτσων.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πορεία στο χωρίο της Σούγιας, αποτελούμενη από 60 άτομα γνωστοποιώντας την κατάσταση στον κόσμο, αλλά και στοχοποιώντας τα μαγαζιά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα αφεντικά των οποίων έχουν κινητοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό ενάντια στο ελεύθερο κάμπινγκ. Το πρόσχημά τους είναι η υποτιθέμενη καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος από τους κατασκηνωτές.

Είναι τέτοια η υποκρισία και η ξεφτίλα τους όμως, που φαίνεται από το ποιοι έχουν καταπατήσει την παραλία και το φυσικό περιβάλλον και δεν είναι άλλοι από τα μαγαζιά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης χρεώνουν τους κατασκηνωτές ότι μολύνουν το περιβάλλον (που αν υπάρχει κάποιος που καθαρίζει την παραλία από τα σκουπίδια είναι οι ίδιοι οι κατασκηνωτές), ενώ τα λύματα των μαγαζιών τους είτε άμεσα είτε έμμεσα καταλήγουν στη θάλασσα , χωρίς να υπάρχει βιολογικός καθαρισμός.

Είναι τέτοια η υποκρισία και η ξεφτίλα αυτών που μιλάνε για παράνομο κάμπινκ, καθώς είναι οι ίδιοι που δεν παρέχουν στέγη στους εργαζόμενους τους, έχοντας τους ανασφάλιστους, με χαμηλά μεροκάματα χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες, αργίες και δώρα.

Είναι τέτοια η υποκρισία και η ξεφτίλα των αφεντικών που έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στον κόσμο που κατασκηνώνει στη Σούγια, που βγάζουν κέρδη από αυτόν τον κόσμο τα καλοκαίρια.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η συσπείρωση αυτή των αφεντικών αποβλέπει στην αλλαγή της ποιότητας του τουρισμού. Αφενός αναζητούν την ταξική βάση αυτών που μπορούν να μένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, βγάζοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Αφετέρου αναδεικνύεται ο συντηρητισμός τους και η εναντίωσή τους σε οποιαδήποτε ελευθεριακή αντίληψη. Για εμάς που γουστάρουμε λίγες μέρες κοντά στη φύση, για εμάς που η ταξική μας θέση δεν προβλέπει καθόλου διακοπές, είτε περιοριζόμαστε σε λίγες μέρες φτηνών διακοπών στις παραλίες.…

…ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ.

Κάποιοι από τους κατασκηνωτές του ελεύθερου κάμπινγκ – κάποιοι από τους εργαζόμενους της Σούγιας Χανίων.
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης  http://www.efsyn.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: