Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2018

"Ντελιβεράδες": Ένα επάγγελμα ανάμεσα στην απάνθρωπη εργασία και τον θάνατο

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 11 το πρωί οι διανομείς φαγητού. Μετά την πορεία θα συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα δεκάδες εργατικά δυστυχήματα και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον κλάδο καθώς και για τα προβλήματα, που παρουσιάζονται για το ζήτημα των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον Επισιτισμό.


Η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος κλαδικού σωματείου στον επισιτισμό, μίλησε στον Νews24/7 στους 88,6. Η ίδια δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια 8 με 10 συνάδελφοί της έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα.


Οι εργαζόμενοι ζητούν να ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που ασφαλίζονται και παίρνουν δώρα και υπερωρίες, να τους παραχωρήσουν οι επιχειρήσεις μηχανάκια και εξοπλισμό, και να ανακληθούν απολύσεις από συγκεκριμένη επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη επειδή οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν να πληρώνονται υπερωρίες, Κυριακές και αργίες.

Χαρακτήρισε άθλια την κατάσταση στο χώρο του επισιτισμού όπου οι διανομείς πληρώνονται 3 με 4 ευρώ την ώρα, δουλεύουν ακόμα και 15 ώρες ενώ ορισμένοι εργοδότες ασφαλίζουν τους υπαλλήλους με 2-3 ένσημα την εβδομάδα. Κάποιοι μάλιστα, όπως είπε, ρωτούν στη συνέντευξη για την πρόσληψη αν ο υπάλληλος είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο σωματείο ή αν είναι αριστερός ή άθεος.

Νεφελούδης: Δεν μπορεί κανείς να καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
"Τέτοια φαινόμενα θα τα τσακίσουμε" είπε στο Νews24/7 στους 88,6 ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

“Δεν μπορεί κανείς να καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια” είπε χαρακτηριστικά.


“Οι ντιλιβεράδες είναι απροστάτευτοι από πάρα πολλές πλευρές”, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι “χρειάζεται ένα πλαίσιο για την εφαρμογή των αυτονόητων κανόνων υγείας και ασφάλειας στην εργασία τους που ισχύει σε όλη την Ευρώπη”.

Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι τόσα χρόνια όλα αυτά γίνονταν με την ανοχή τους.

“Έχουμε δύο κεφάλαια παρέμβασης: το ένα που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας που νομοθετήθηκε από τον ΟΜΕΔ και το άλλο αφορά τα θέματα υγείας και ασφάλειας (κράνη, γιλέκα, μέσα ατομικής προστασίας και μηχανάκια)” είπε ο κ. Νεφελούδης.

Κατήγγειλε επίσης ότι υπάρχουν κλειστές ομάδες στα social media που συζητούν μεταξύ τους και λένε “μην πάρεις τον έναν ή τον άλλον γιατί διεκδικεί τα λεφτά του”.
https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: