Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018

Στόχος η κυβέρνηση να φτάσει έως τον Μάρτιο

Με κινούμενη άμμο μοιάζει πλέον το τοπίο στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά τις παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, έστω και αν το πολιτικό κόστος για την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά δείχνει -τουλάχιστον προσωρινά- να είναι μεγάλο, αφού εμφανίζεται να μην έχει τη δύναμη να ελέγξει τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος εμφανίζεται να ασκεί προσωπική στρατηγική!


Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, φέρεται να εκτιμά πως η σύγκρουση με τον Π. Καμμένο την παρούσα στιγμή θα σηματοδοτήσει πρόωρες κάλπες σε αρνητικό κλίμα για τον ίδιο, αφού δεν θα μπορέσει ούτε καν να ψηφίσει (και πολύ περισσότερο να υλοποιήσει) τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Κατ’ ουσίαν, όπως σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, εκλογές τώρα σημαίνουν πτώση της κυβέρνησης και παράδοση της εξουσίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ θα χαθεί και η ευκαιρία για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον η FYROM κατορθώσει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Επιπλέον, ακόμα και αν το Μαξίμου βρει 6 επιπλέον βουλευτές προκειμένου να διαθέτει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είναι σαφές πως μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί πολιτικά να πάει μακρύτερα από δυο ή τρεις μήνες.

Για τους λόγους αυτούς -και όχι μόνο- ο πρωθυπουργός χαμηλώνει τους τόνους, ελπίζοντας πως και στην ηγεσία των ΑΝΕΛ θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις (αλλά και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης) και ο Πάνος Καμμένος θα τηρήσει τη συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα για συνέχιση της συνεργασίας των δυο κομμάτων έως (τουλάχιστον) τον Μάρτιο.

Τυχόν κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο, από το Κοινοβούλιο της FYROM, ενδέχεται να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στον κοινοβουλευτικό συνασπισμό στην Αθήνα. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο Π. Καμμένος θα περιμένει να έρθει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή ή εάν θα αποχωρήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση, καθώς γνωρίζει ότι στη σχετική ψηφοφορία θα χάσει τρεις βουλευτές -και πιθανόν και κάποια κορυφαία στελέχη.

Κρας τεστ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Πάνου Καμμένου, ωστόσο, αποτελεί και η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα και αύριο, καθώς ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται διατεθειμένος να αντιδράσει δημοσίως στην περίπτωση που δεχθεί επιθέσεις από κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου ή, έστω, από σειρά άλλων στελεχών. Με ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον αναμένεται η εισαγωγική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση, καθώς εν πολλοίς θα διαμορφώσει και το κλίμα. 
Βασίλης Σκουρής
https://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: