Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018

Αντιφάσεις από τον ύποπτο της δολοφονίας της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα

«Την σκότωσα, αλλά δεν τη βίασα», είπε ο ύποπτος που συνελήφθη στη Γερμανία για τη δολοφονία της 30χρονης Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα.

Η ομολογία του 21χρονου Βούλγαρου, που μετά το βίαιο έγκλημα είχε διαφύγει στη Γερμανία, δεν συνάδει με τα ευρήματα των ιατροδικαστών, καθώς η Μαρίνοβα, που έκανε έρευνα για διαφθορά και κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχοντας ενοχλήσει ακόμη και τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ, είχε βρεθεί νεκρή και βιασμένη σε πάρκο της πόλης Ρούσε.

Η βουλγαρική δικαιοσύνη έχει ασκήσει δίωξη εις βάρος του Σεβερίν Κρασιμίροφ, ίχνη από το DNA του οποίου εντοπίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος, για δολοφονία και βιασμό και έχει ζητήσει την έκδοσή του.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της γερμανικής δικαιοσύνης, ο ύποπτος, που δεν αρνείται να εκδοθεί στη Βουλγαρία, υποστηρίζει ότι δεν βίασε τη Βικτόρια Μαρίνοβα και ότι δεν ήθελε να τη σκοτώσει και πως όλα έγιναν ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

Η έκδοσή του έχει προγραμματιστεί να γίνει σε 10 ημέρες.

Στην κατάθεσή του «ομολόγησε (...) ότι διαφώνησε λεκτικά με το θύμα στις 6 Οκτωβρίου του 2018. Βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών και παραδέχθηκε ότι γρονθοκόπησε το θύμα στο πρόσωπο», συνεχίζει η αναφορά των γερμανικών αρχών.

Στη συνέχεια «έριξε σε έναν θάμνο» τη νεαρή γυναίκα, αλλά «δεν ήθελε να σκοτώσει το θύμα και αρνείται ότι το βίασε».

Αν και οι συνθήκες του εγκλήματος εξακολουθούν να μένουν αδιευκρίνιστες, και λόγω της ερευνητικής δουλειάς της Βικτόρια Μαρίνοβα εγείρουν πολλά ερωτήματα, ο Βούλγαρος γενικός εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση δήλωσε την Τετάρτη ότι η υπόθεση που προκρίνουν οι ανακριτές είναι αυτή της «μη προμελετημένης επίθεσης για σεξουαλική κακοποίηση του θύματος».

Ωστόσο, η δολοφονία της Μαρίνοβα, που κηδεύτηκε το πρωί της Παρασκευής, έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης τόσο εντός της Βουλγαρίας όσο και στην Ευρώπη, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες ότι το έγκλημα είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι «μια θαρραλέα δημοσιογράφος έπεσε αγωνιζόμενη για την αλήθεια και κατά της διαφθοράς».

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, που στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στην 111η θέση σε σύνολο 180, και τη χειρότερη στην Ε.Ε., καταδίκασε όσους βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, λέγοντας επίσης ότι «μέσα σε μόνον τρεις ημέρες, διάβασα τερατώδη πράγματα για τη Βουλγαρία».

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, οι εργαζόμενοι στην ερευνητική δημοσιογραφία στη Βουλγαρία υφίστανται «πολλές μορφές πιέσεων και εκφοβισμού», ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με «ολιγάρχες που έχουν μονοπώλιο στα μέσα ενημέρωσης και με αρχές που είναι ύποπτες για διαφθορά και για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα». 
  http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: