Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2018

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς για την μη κάλυψη απο Τσίπρα στον τσακωμό του με Καμμένο - Είχε ζητήσει νωρίτερα τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του Υπ. Άμυνας

Την παραίτησή που υπέβαλε πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς στον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του News 24/7 στους 88,6 και του Βασίλη Σκουρή, ο υπουργός Εξωτερικών εκτεθειμένος από την μη κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα στην κόντρα με τον Πάνο Καμμένο έθεσε στον πρωθυπουργό την παραίτησή του.

 ...........

Μια κρίση άνευ προηγουμένου περνάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πρωταγωνιστές δυο από τους πιο κορυφαίους υπουργούς, το Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο να είναι στο επίκεντρο μιας κόντρας που σίγουρα θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Ήδη από το πρωί το newsit.gr αποκάλυψε ότι ο κ. Κοτζιάς είναι εξοργισμένος και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Αυτό έχει να κάνει με τις εξελίξεις στα Σκόπια που αναμένεται να ψηφίσουν για την συνταγματική αναθεώρηση και να επικυρώσουν έτσι, αν συμβεί αυτό, την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με άλλα λόγια, ενώ ο κ. Κοτζιάς διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι σκέφτεται να παραιτηθεί, περιμένει αναγκαστικά τις εξελίξεις στα Σκόπια αφού η διαδικασία δεν είναι απλά σημαντική αλλά καίριας σημασίας. Να μην ξεχνάμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δημιούργημα του Νίκου Κοτζιά και αν αποχωρούσε αυτή την στιγμή από την κυβέρνηση θα δημιουργούσε πρόβλημα στην Ελλάδα αφού η συμφωνία θα τιναζόταν στον αέρα.

Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Κοτζιάς δεν έχει στείλει ακόμα την παραίτησή του στο Μαξίμου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι θιγμένος προσωπικά από όσα άκουσε από τον Πάνο Καμμένο μέσα στο θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (16/10/2018).

Ο κ. Κοτζιάς θεωρεί σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ότι θίχτηκε η τιμή και η υπόληψή του από αυτά που ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο από τον Πάνο Καμμένο και είχαν να κάνουν με πολύ σοβαρά θέματα όπως η διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του αλλά και για επαφές του υπουργού Εξωτερικών με τον Τζορτζ Σόρος. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μέσα στο υπουργικό ακούστηκαν και άλλες σοβαρές κατηγορίες, όπως ότι χρηματίσθηκαν άνθρωποι στα Σκόπια για να περάσει η συμφωνία.

Εδώ λοιπόν έρχεται η σημερινή κίνηση του Νίκου Κοτζιά που γράφει άλλο ένα κεφάλαιο στον πόλεμο ανάμεσα στον ίδιο και στον Πάνο Καμμένο. Αυτό, ονομάζεται «Πολιτική πρωτοβουλία» Κοτζιά, και συνδέεται άμεσα με το χθεσινό «επεισόδιο» στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ του ιδίου και του Πάνου Καμμένου.

Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Σύμφωνα με αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών ζητά την ψήφιση νόμου με τον οποίο η Βουλή θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων. Σύμφωνα με κύκλους του ιδίου, μέχρι σήμερα περνούν από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νομοθέτησης που προώθησε ο κ.Κοτζιάς στην αρχή του 2017.

Σύμφωνα τις ίδιες πηγές, έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να ισχύει ο ίδιος νόμος (που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών) και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν στους προϋπολογισμούς τους «απόρρητα κονδύλια». Όπως επισημαίνεται, ένα από αυτά τα υπουργεία είναι το υπουργείο Αμυνας. Ο κ.Κοτζιάς φέρεται να επανέφερε αυτή την πρόταση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας την “έκρηξη” του υπουργού Άμυνας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: