Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018

Το κρίσιμο δίμηνο για την κυβέρνηση

Οι δύο παράλληλες διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης – σε Αθήνα και Σκόπια – και οι δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου είναι εκείνες που θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών, καθώς και τους όρους με τους οποίους θα φθάσουν στις κάλπες κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Στο Μαξίμου ο σχεδιασμός για το επόμενο τρίμηνο, από τώρα έως και τον Ιανουάριο, περιλαμβάνει την μεγάλη “αντεπίθεση” σε όλα τα μέτωπα – από την οικονομία και τις υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς έως την επισφράγηση της λύσης του Μακεδονικού.



Στο ιδανικό σενάριο αυτού του σχεδιασμού έως το τέλος του έτους και παράλληλα με την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων θα έχουν ψηφιστεί, σταδιακά και με ξεχωριστά νομοσχέδια, όλες οι θετικές οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Παράλληλα θα τρέχει η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τvxs.gr θα ανοίξει επισήμως στην Βουλή την επόμενη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου. Στόχος του Μαξίμου είναι η δεύτερη, και τελευταία ψηφοφορία που θα καθορίσει τις αναθεωρητέες διατάξεις να γίνει εντός του Ιανουαρίου και “οπωσδήποτε να προηγηθεί της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών”, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Εως τότε, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής στην πΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεφ επαναβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα το χρονοδιάγραμμα που δείχνει ότι η υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών θα κλείσει στα Σκόπια στις αρχές του Ιανουαρίου και αμέσως μετά ξεκινά το κρίσιμο δίμηνο για την ελληνική κυβέρνηση.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην Βουλή τον Μάρτιο – μήνα κατά τον οποίο, όπως τουλάχιστον διαμηνύεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, εξακολουθεί να περιλαμβάνει  ως ορόσημο η συμφωνία “ανακωχής” μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.

Εάν και η συμφωνία, και το χρονοδιάγραμμα αυτό τηρηθούν, η κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών θα σημάνει και την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, κι εκεί ανοίγει πλέον το πεδίο για τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει εάν θα πάει σε τριπλές εκλογές τον Μάιο – αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές – ή αν θα εξαντλήσει την τετραετία και οι κάλπες θα παραπεμφθούν στο φθινόπωρο του 2019.

Καθοριστικό ρόλο σ' αυτή την επιλογή βεβαίως θα έχουν παίξει οι δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου και ο ρυθμός με τον οποίο θα μειώνεται τότε η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους εξακολουθούν να δείχνουν ως πιθανότερο χρόνο εκλογών τον Μάιο, το Μαξίμου ωστόσο επισήμως επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας.

Το επιχείρημα όσων  συνηγορούν σε εκλογές τον Μάιο είναι διπλό: Αφενός θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ρισκάρει ένα δυσμενές αποτέλεσμα, με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές, που θα δημιουργούσε “ρεύμα” υπέρ της ΝΔ εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν τέσσερις μήνες αργότερα. Αφετέρου επισημαίνουν πως, εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή και ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει τον Μάρτιο, η κυβέρνηση “δεν μπορεί να πάει μακριά” ακόμη κι εάν συγκροτείται νέα πλειοψηφία από την Βουλή. “Δύσκολα αντέχει για έξι μήνες μια κυβέρνηση με πλειοψηφία κοινοβουλευτικών θραυσμάτων”, λέει χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικό κυβερνητικό στέλεχος, υποστηρίζοντας επίσης ότι είναι αμφίβολο εάν το όποιο πολιτικό κέρδος του ΣΥΡΙΖΑ από μια τέτοια πλειοψηφία θα είναι μεγαλύτερο του κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση όχι μόνον των δημοσκόπήσεων αλλά και πιθανών αστάθμητων παραγόντων και εξελίξεων το επόμενο διάστημα. Με πρώτο ερώτημα, την μορφή που θα έχει η τελική συμφωνία με τους θεσμούς για την μη περικοπή των συντάξεων κι εάν αυτή θα συνεπάγεται και “εκπτώσεις” στην εφαρμογή των θετικών οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ...
https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: