Τετάρτη, Νοεμβρίου 07, 2018

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπεγράφη συμφωνία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, αλλά υπάρχει πρόθεση

Δεν έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και κράτους ανέφερε η Ιερά Σύνοδος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξήγησε πως επιθυμεί τη συνεννόηση με το σύνολο των ιερέων.

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις κράτους — Εκκλησίας έδωσε την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

«Υπάρχει μία διαφορά: Άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.



Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τονίζεται, εξάλλου, πως «κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία "πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης"».

Όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η ανακοίνωση που βγήκε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μιλούσε για «πρόθεση» της Εκκλησίας και της Πολιτείας «να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα».

«Θέλουμε να συμφωνήσουμε», πρόσθεσε ο Ιερώνυμος. Ωστόσο, όπως τόνισε, «θα ακολουθηθεί μία διαδικασία. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση. Η ανακοίνωση μεταφέρθηκε στη Σύνοδο. Το εγκρίναμε».

Από δω και πέρα, θα ακολουθήσει ένας «μεγάλος αγώνας», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας πως η ηγεσία της Εκκλησίας επιθυμεί να έρθει σε συνεννόηση και συμφωνία με το σύνολο των ιερέων και του λαού. «Ότι ό,τι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «δε θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε να κατανοεί την αγωνία των κληρικών. «Και εγώ αν ήμουν ιερέα θα είχα την ίδια αγωνία. Γι' αυτό επαναλαμβάνω πως ό,τι θα κάνουμε — πώς θα γίνει το ταμείο, κ.τ.λ. — θα είναι μέσα οι ιερείς και χωρίς να υπογράψουν, χωρίς να είμαστε σύμφωνοι, δε θα γίνει απολύτως τίποτα».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, εκδόθηκε ανακοίνωση όπου σημειώνεται πως κατά τη συνάντηση μεταξύ Ιερωνύμου και Τσίπρα «δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία», αλλά εκφράζεται η πρόθεση για «μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

Τονίζεται, επίσης, ότι «θα συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις».

«Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ικανοποίησή της για σειρά ζητημάτων που πλέον ομολογούνται, όπως αναφέρεται, από τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα:

— Αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού

— Στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους

— Αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε

— Η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα»

— Η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί.

Καταλήγοντας, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τον πολιτικό κόσμο να «συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας», ενώ εκφράζει την ελπίδα πως ανάλογο πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.  https://sputniknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: