Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2018

Στενές επαφές με υπουργούς Σημίτη, Μητσοτάκη και Μπακογιάννη στα ημερολόγια Χριστοφοράκου

Στη διάθεση των κομμάτων βρίσκεται η δικογραφία για το C4i που διαβιβάστηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και ανακοινώθηκε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ο Γιάννος Παπαντωνίου πρέπει να ελεγχθεί για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας «κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση», στρεφόμενη κατά του Δημοσίου από την οποία, «το όφελος που επεδίωξε και επέτυχε και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατομμυρίων δραχμών ή 150.000 ευρώ».
Η ώθηση δόθηκε από την κατάθεση του τελευταίου εξεταζόμενου μάρτυρα, Ευάγγελου Βασιλάκου, ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη, στις 5/11/2018. Ο Ευάγγελος Βασιλάκος ήταν πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (από τον Απρίλιο του 2006).Το 2010, την κλήτευσή του ενώπιον της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή δηλώσεις του ότι διαθέτει στοιχεία για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων της τελευταίας 15ετίας,και τον ισχυρισμό του ότι συνεχίζονταν οι διεφθαρμένες πρακτικές στα εξοπλιστικά. Ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Βασιλάκος, δεν είχε αναφερθεί σε ονόματα, καθώς όπως είχε είπε, δεν καλύπτετο από βουλευτική ασυλία.

Ο Ευάγγελος Βασιλάκος διέτελεσε γγ Εξοπλισμών όταν υπουργοί ήταν οι κ.κ. Βενιζέλος και Μεϊμαράκης. Σ' αυτήν υπάρχουν όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη, μεταξύ αυτών οι αμέτρητες επικοινωνίες και επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου με υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη αλλά και μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη. 

Το Έθνος έχει στην κατοχή του ένα μεγάλο μέρος του ημερολογίου που κατατέθηκε από την κα. Τσάκαλου στη Δικαιοσύνη.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ημερολόγια τεσσάρων ετών που παρουσίασε ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή η γραμματέας του φυγόδικου πρώην πανίσχυρου άνδρα της Siemens. Τα ημερολόγια που διατήρησε ως αρχεία η κυρία Τσακάλου καταδεικνύουν τις στενές επαφές που είχε ο Χριστοφοράκος κατά την περίοδο 2000-2004 με πολλά μέλη της τότε κυβέρνησης Σημίτη αλλά και την τακτική επικοινωνία του με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη.

Την περίοδο 2001-2003 φαίνεται πως είναι πολύ τακτικές οι συναντήσεις του και οι τηλεφωνικές του επαφές με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή όπως και με το δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού Σημίτη, Θόδωρο Τσουκάτο ο οποίος ως γνωστόν έχει δηλώσει ότι είχε πάρει ένα εκατομμύριο μάρκα από την Siemens που κατέληξαν στα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση του κόμματος.

Στα ημερολόγια της κ. Τσακάλου καταγράφονται ωστόσο και άλλα ονόματα πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ σε σημειώσεις της γραμματέως όπως  «Χρυσοχοϊδης», «Γείτονας», «Σκανδαλίδης», «Παπαντωνίου».  Αναφορά υπάρχει και στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείουι Άμυνας Γιάννη Σμπώκο ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή κατηγορούμενος για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα.  Όμως οι πιο πυκνές επαφές γίνονταν με τον πρώην βουλευτή Θ. Τσουκάτο κάτι που σύμφωνα με δικαστικές πηγές σχετίζεται με την παραγγελία του συστήματος C4Iαπό την εταιρία SAIC, μέτοχος της οποίας ήταν η Siemens.  ΕΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: