Κυριακή, Νοεμβρίου 04, 2018

Σε πανικό η ΝΔ εν αναμονή του πορίσματος για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 5/11, θα δημοσιοποιηθούν τα τέσσερα κύρια κεφάλαια του πορίσματος για τα σκάνδαλα στην Υγεία και η Ολομέλεια θα αποφασίσει εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για περαιτέρω ενέργειες όπως η Προανακριτική Επιτροπή. 

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι υποθέσεις της πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν», του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων και της προμήθειας των αντιικών φαρμάκων και των εμβολίων κατά της γρίπης. Είναι οι τέσσερις υποθέσεις που ερευνήθηκαν επί 18 μήνες στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, η οποία ολοκληρώνει πλέον τις εργασίες της. 


«Θα συζητήσουμε τα σημεία του πορίσματος ένα ένα ενώπιον του ελληνικού λαού και σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα το παραδώσουμε στην Ολομέλεια, η οποία θα αποφασίσει αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή», δήλωσε την Παρασκευή 2/11ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής και βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Μπαλωμενάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ένας υπεύθυνος διάλογος θα βοηθήσει και το λαό να καταλάβει ότι καταρχήν δεν έγινε τσάμπα αυτή η δουλειά 18 μηνών και είναι και μια ευκαιρία να εντοπίσουμε παθογένειες ή να δούμε αν μπορούμε να διορθώσουμε και κάποια πράγματα», επισήμανε ο κ. Μπαλωμενάκης για το πόρισμα που συνέταξε η πλειοψηφία της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Είναι μία αποτύπωση 18 μηνών συζητήσεων, εξετάσεων μαρτύρων, εγγράφων, πληροφοριών που συλλέξαμε, δεν είναι μία έκθεση ιδεών, είναι μία προσπάθεια συλλογική, που έχει βάθος χρόνου πίσω και αποτυπώνει μία προσπάθεια γιγαντιαίων διαστάσεων». Διευκρίνισε, δε, ότι το πόρισμα είναι αρθρωτό, έχει τέσσερα κομμάτια και μία εισαγωγή και ξεκινάει με την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν που χρονολογικά ήταν η πρώτη που εξετάστηκε (διαβάστε αναλυτικά για το χρονοδιάγραμμα).

ΔΙAΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ το κύριο άρθρο της «Αυγής»: Ν.Δ.: Τώρα, εκνευρισμός και ανησυχία

Σε πανικό η ΝΔ, δεν στήρίζει την πρόταση της πλειοψηφίας το ΚΙΝΑΛ
Κληθείς να απαντήσει στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί βιομηχανίας διώξεων ενόψει των εκλογών ο κ. Μπαλωμενάκης απάντησε: «Όταν τεκμηριώνει κανείς με γεγονότα, με ημερομηνίες, έγγραφα, με συνδυασμό εγγράφων, με πράγματα που είναι υπεράνω πάσας αμφισβητήσεως, όπως εκθέσεις ελεγκτικών οργάνων, της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, του ίδιου του εισαγγελέα διαφθοράς, το να λέμε για σκευωρία, όποιος το λέει, υποβιβάζει τον εαυτό του. Ας δούμε τα στοιχεία, εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι και πολλά από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, ειδικά από τη ΝΔ, θα αισθανθούν την ανάγκη να συμφωνήσουμε στις βασικές τουλάχιστον παραδοχές, ότι αυτά τα λεφτά χαθήκαν, έγινε ανωμαλία, κακοδιαχείριση, σπατάλη, ρεμούλα, υπήρξε αδιαφάνεια. Αυτά θα πρέπει να σκεφτούν πρώτα και να μην εκτίθενται στον ελληνικό λαό και λένε για σκευωρίες και για γελοία πρόσωπα που βγάζουν γελοία πορίσματα. Νομίζω ότι αυτά πανικό δείχνουν, φόβο, αμετροέπεια».

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε το... άγχος του Αδ. Γεωριάδη, ο οποίος ζήτησε μόνος του να παρέμβει την Πέμπτη σε τηλεοπτική εκπομή.  Με τον γνωστό κυνισμό του και το υφάκι "δεν τρέχει  και τίποτα" επί τρίλεπτο μιλάει για την παραγραφή όλων των αδικημάτων που ενδεχομένως περιγράφονται και τελικά καταλήγει να πει το αμίμητο: Σιγά το σκάνδαλο για τους υπαλλήλους (του ΚΕΕΛΠΝΟ) των 800 ευρώ. Όταν οι δημοσιογράφοι πάνε να του πουν κάτι αρχίζει την επίθεση στην κυβέρνηση και τις ύβρεις στα μέλη της Εξεταστικής:



Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που εξέτασε η Επιτροπή, ο Αντ. Μπαλωμενάκης διευκρίνισε στην ίδια συνέντευξη: «Δεν εξετάσαμε όλα τα σκάνδαλα. Εξετάσαμε σκάνδαλα και ο τίτλος της εντολής που είχαμε πάρει είχε αυτή την έννοια ότι για όσα υπάρχουν στοιχεία, ενδεχομένως τα πιο χαρακτηριστικά. Φυσικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ αποδείχθηκε πάρα πολύ πιο εκτεταμένη η διαφθορά από ό,τι υπολογίζαμε στην αρχή, δεν είναι μόνο οι προσλήψεις των 23, όπως λέει τώρα ο κ.Γεωργιάδης, είναι ένα μεγάλο δάνειο που πήραν, από το κτίριο, από τη διαφημιστική δαπάνη, από τις θερμικές κάμερες. Καθένα από αυτά τα θέματα αναδεικνύονται και βλέπει κανείς μια βεντάλια ανωμαλίας, οικονομικών σκανδάλων, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, έχει και ρίζες οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ίσως θα αποκαλυφθούν από τη Δικαιοσύνη. Παραδείγματος χάρη, η έκθεση των ορκωτών που βάλαμε μέσα στο καλοκαίρι καταλήγει σε συμπεράσματα που είναι πηγή προβληματισμού, αν μη τι άλλο βρίσκει μία αρνητική διαφορά 89 εκατ. στη διαχείριση από το 2010 μέχρι το 2014 και δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για αυτό».

Ερωτηθείς εάν, εφόσον διαπιστωθούν πολιτικές ευθύνες, θα αναζητηθούν και στο επίπεδο του ξεπλύματος διευκρίνισε: «Δεν έχουμε να αναφερθούμε σε ξεπλύματα. Έχουμε να αναφερθούμε σε πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες οδηγήσανε αιτιωδώς - αποδεικνύεται η σχέση του αιτίου με το αιτιατό- σε οικονομικές ζημίες και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα στηρίξει πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική) για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ανέφερε την προγούμενη Τετάρτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης και το επικοινωνιακό επιτελείο στη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνάντησης με τους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Όπως τονίστηκε, είναι απαράδεκτες οι διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί ουσιαστικά παρεμβαίνει και υπαγορεύει αποφάσεις πριν συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή. «Δεν υπάρχουν στοιχεία για στελέχη μας. Πρόκειται για απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα της χώρας, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και από τις διενέξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης», επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας, Σταμάτης Μαλέλης, υποστήριξαν πως όση λάσπη κι αν επιχειρήσει η κυβέρνηση να ρίξει, δείχνει πανικό και δεν πρόκειται το Κίνημα Αλλαγής να επιτρέψει να γίνει αρένα η πολιτική ζωή ενόψει των εκλογών.


«Εάν οι ενδείξεις γίνουν αποδείξεις τότε καλώς η κυβέρνηση θα φέρει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής» σχολιάζει, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για θέματα υγείας και αφορούν πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Λεβέντης ξεκαθαρίζει, όμως, ότι «εάν όμως παραπεμφθούν πρόσωπα πολιτικά χωρίς ισχυρές αποδείξεις, τότε εύκολα κανείς μπορεί να μιλήσει για κατασκευή πολιτικών διώξεων. Η Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την συνδρομή της Δικαιοσύνης για να υπάρξει πλήρης έλεγχος και ατράνταχτα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην προανακριτική επιτροπή. Για τον λόγο αυτό η Ένωση Κεντρώων προτείνει σε όλες τις δημόσιες δαπάνες ή μεγάλες προμήθειες που υπερβαίνουν το 1 εκ. ευρώ να προΐσταται εισαγγελέας εφετών δια κληρώσεως. Εάν αυτό υπήρχε δεν θα φτάναμε στην σημερινή πραγματικότητα με τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια». 
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: