Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2018

Το ανοιγμα των λογαριασμων του Κωστα Σημιτη και το τελος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Για το Κίνημα Αλλαγής το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη αποτελεί προϊόν οργανωμένου πολιτικού σχεδίου και συνιστά casus belli. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Σημίτη περί «περιστασιακών ενοίκων της εξουσίας» αποτελεί το έσχατο σύμπτωμα αλαζονείας ενός πολιτικού συστήματος που θεωρούσε – και θεωρεί – την διακυβέρνηση της χώρας ιδιοκτησία του. Και για τους δύο, η υπόθεση Σημίτη γίνεται η αφετηρία ενός μετωπικού πολέμου, με ορίζοντα τις κάλπες και με διακύβευμα την κυριαρχία στον χώρο της κεντροαριστεράς. Χωρίς καμία εγγύηση ότι οι όποιες απώλειες θα είναι, ολικώς ή μερικώς, αναστρέψιμες σε μετεκλογικό χρόνο.


Στο Κίνημα Αλλαγής η σύνδεση του Κώστα Σημίτη με τις έρευνες για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων εκλαμβάνεται ως το τελικό χτύπημα του ΣΥΡΙΖΑ στην βάση του «δόγματος Πολάκη». Και ερμηνεύεται ως ο στρατηγικός κρίκος σε ένα «οργανωμένο σχέδιο» διάλυσης και λεηλασίας του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την πεποίθηση αποτυπώνει η φράση «είστε αδίστακτοι» της Φώφης Γεννηματά στην Βουλή και εξ αυτής προήλθε ο γενικός συναγερμός αντεπίθεσης και ενότητας που σήμανε από την Χαριλάου Τρικούπη προς το «όλον» - ιστορικό, παλαιό και νέο – ΠΑΣΟΚ.

Στον εν λόγω συναγερμό ανταποκρίθηκαν, λιγότερο ή περισσότερο πρόθυμα, άπαντες. Από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ έως τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ήταν ο τελευταίος που επικοινώνησε – και, δη, κατόπιν έντονων εσωκομματικών διεργασιών - με τον Κώστα Σημίτη, ήταν όμως και ο πρώτος που, μέσω συνεργατών του, έκανε λόγο για επιχείρηση επανάληψης του «βρώμικου ‘89». Οι πληροφορίες μάλιστα τον φέρουν και ως ένθερμο υποστηρικτή της θεωρίας που θέλει ως οργανωτές του «σχεδίου λεηλασίας» της κεντροαριστεράς τόσο το Μαξίμου όσο και την «καραμανλική συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Την έτερη θεωρία, εκείνη της προσπάθειας επανάληψης του «βρώμικου ‘89», επανέφερε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνη ο οποίος παρενέβη με μια εκτενή ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Κύριος στόχος και στο «βρώμικο ‘89» ήταν η διάλυση και η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ από την «Αριστερά» μαζί με τη Δεξιά. Τώρα είναι η συνειδησιακή «εγκάθειρξη» των οπαδών του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν ως ψηφοφόροι και βρίσκονται σαν «προσωρινώς κρατούμενοι» στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην επιστρέψουν ελεύθεροι στο «σπίτι» τους». Πάνω σ’ αυτή την γραμμή θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες η αντεπίθεση του ΚΙΝΑΛ, με επόμενο βήμα την συνάντηση Γεννηματά – Σημίτη που ορίστηκε για την Δευτέρα και με, ανομολόγητη αγωνία, την δημοσκοπική καθήλωση του κόμματος εν μέσω της πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και στην σκιά της προφυλάκισης Παπαντωνίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγεται η εμπλοκή σε ευθεία αντιπαράθεση για την δικαστική πτυχή της υπόθεσης Σημίτη, άπαντες ωστόσο παραπέμπουν με νόημα στην προσθεχινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Βουλή: «Κανείς δεν λέει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, « ότι δεν κάνατε και σημαντικά πράγματα ως παράταξη ή ο κ. Σημίτης δεν έκανε έργα. Αυτό που λέμε είναι πως δεν γίνεται κάποιοι να θεωρούν τους εαυτούς τους ως μόνιμους ιδιοκτήτες της χώρας. Να θεωρείτε ότι όποιος έχει την εντολή του λαού και σήμερα βρίσκεται στην εξουσία αλλά δεν ανήκει σε εσάς και την ΝΔ είναι περιστασιακός ένοικος στην δική σας ιδιοκτησία».

Επεκτείνοντας, δε, το μήνυμα Τσίπρα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι «κάποιοι θεωρούν, ελέω Θεού, ιδιοκτησία τους και τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Κι ας είναι οι ίδιοι που έχρισαν, ερήμην τους, αυτούς τους ψηφοφόρους στυλοβάτες της πιο ακραίας δεξιάς». Είναι προφανές πως αυτήν ακριβώς την «ιδιοκτησία» σκοπεύει να αμφισβητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες, και η ένταση της αμφισβήτησης, όσο και της πίεσης, προς το ΚΙΝΑΛ διαγράφεται εξαιρετικά σκληρή…  tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: