Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2018

Kαταγγελία ΟΙΕΛΕ: «Ιδεολογικός καταναγκασμός» σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των ιδιωτικών σχολείων η επέτειος του Πολυτεχνείου

Την αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων προκάλεσε η κίνηση της ΟΙΕΛΕ να καταγγείλει δημόσια ότι ορισμένα ιδιωτικά σχολεία δεν πραγματοποιούν αύριο καμιά εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου (δείτε ποια, παρακάτω), αντίθετα με την εγκύκλιο του υπ. Παιδείας που ορίζει - για όλα τα σχολεία - ότι τα προβλεπόμενα για την επέτειο του Πολυτεχνείου στα δημόσια σχολεία ισχύουν ακριβώς και για την ιδιωτική εκπαίδευση


Στην ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων αναφέρει επί παραδείγματι ότι τα ιδιωτικά σχολεία «τιμούν τις επετείους στην πραγματική, στην ιστορική και όχι στην φαντασιακή τους βάση», προσθέτοντας ότι... «δεν τις χρησιμοποιούν ως όχημα απλά για να χαθεί μάθημα»(!), και προσθέτει ότι «δεν υποτάσσονται στον ιδεολογικό καταναγκασμό και την ομοιομορφία του κεντρικού σχεδιασμού».

Προσθέτει μάλιστα ο ΣΙ, μεταξύ άλλων,  ότι τα ιδιωτικά σχολεία «δεν παραβιάζουν ούτε τη λογική ούτε την εμπιστοσύνη που οφείλουν στις οικογένειες των μαθητών τους : δεν ψάχνουν αφορμές να χαθεί εκπαιδευτικός χρόνος» και (με κεφαλαία) ότι «ΤΗΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ που προβλέπουν εορτασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας της 16ης Νοεμβρίου», ενώ «διαμορφώνουν ελεύθερους,  σκεπτόμενους,  μη στρατευμένους μαθητές». Διανθίζεται δε η ανακοίνωση με βολές κατά της ΟΙΕΛΕ επειδή δημοσιοποίησε τη σχετική λίστα με τα σχολεία που δεν τιμούν την επέτειο.

Πανηγυρίζει ο χρυσαυγίτης Λαγός

Να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική ορισμένων ιδιωτικών σχολείων έτυχε... συγχαρητηρίων από τον χρυσαυγίτη Λαγό μέσα στη Βουλή, όπου μέσα στο παραλήρημά του επανέλαβε το κατάφωρο ψέμα περί «μη ύπαρξης νεκρών» στο Πολυτεχνείο


Η απάντηση της ΟΙΕΛΕ 

Στην ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ, το απόγευμα της Πέμπτης, με τίτλο «κυνική ομολογία του συνδέσμου των σχολαρχών: ιδεολογική στράτευση και χάσιμο μαθήματος η επέτειος του πολυτεχνείου! – πανηγυρίζει η Χρυσή Αυγή για τα ιδ. σχολεία που δεν θα τιμήσουν την επέτειο!», καυτηριάζει την ανακοίνωση του ΣΙΣ, τονίζοντας:

Οι «άριστοι» ξαναχτύπησαν! Πανικόβλητοι από την εκτεταμένη δημοσιότητα που έλαβε η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για ορισμένα ιδιωτικά σχολεία που δεν σκοπεύουν να τιμήσουν καν την επέτειο του Πολυτεχνείου, ή που «στριμώχνουν» τις εκδηλώσεις το τελευταίο μισάωρο του προγράμματος, έτσι για να βγει η «υποχρέωση», εξέδωσαν ανακοίνωση για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, ο ιδεολογικός φανατισμός ορισμένων στελεχών του Συνδέσμου δεν κρύβεται.

Ειλικρινά απορούμε. Σε ποιον απευθύνονται, όταν χωρίς αιδώ χαρακτηρίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, τις επετειακές εκδηλώσεις «όχημα απλά για να χαθεί μάθημα»; Όταν θεωρούν ότι οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν στον «ιδεολογικό καταναγκασμό» (!) των «μη ιδεολογικά στρατευμένων» μαθητών; Όταν σε ένα κρεσέντο «πολιτικοποίησης» της επετείου μιλούν ακόμη και για «κεντρικό σχεδιασμό» επαναφέροντας τα γνωστά, φαιδρά επιχειρήματα περί «Σοβιετίας»; 

Πάντως υπάρχει κοινό που πανηγυρίζει με τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Είναι όσοι έχουν ως σημαία τους το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τη βία. Πριν από λίγο, ο Βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός σε αγόρευσή του στη Βουλή, ανέφερε κατά λέξη:

«Δεν υπήρξε ούτε ένας (νεκρός, ή βαριά τραυματίας από την εισβολή στο Πολυτεχνείο). Κι ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία, τα οποία αύριο δεν θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο.» 

Δεν μας εκπλήσσουν όμως οι συντάκτες της ανακοίνωσης. Πρόσφατα, σχεδόν ένα χρόνο πριν, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, επειδή ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει την ισότιμη εγγραφή και στα ιδιωτικά σχολεία παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία. Αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι θέλουν σχολεία ιδεολογικής καθαρότητας και κοινωνικού διχασμού, σχολεία «εκλεκτών» κι όχι όλων των πολιτών. 

Θα υπενθυμίσουμε στα ανιστόρητα στελέχη του Συνδέσμου που στην πολιτική τους τύφλωση ταυτίζουν την εκδήλωση μνήμης για το Πολυτεχνείο με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ότι η επέτειος αυτή δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, σε κανένα ιδεολογικό ρεύμα. Ήταν καθολική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού που ζήτησε τα αυτονόητα. Δημοκρατία, ελευθερία, Παιδεία για όλους. Ή μήπως αυτά είναι «σοβιετικά» και «μπολσεβίκικα», κύριοι του ΣΙΣ;

Κακώς μιλούν για τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία πράγματι φιλοξένησαν σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας αντιφρονούντες καθηγητές. Τα σχολεία αυτά τιμούσαν, τιμούν και θα εξακολουθούν να τιμούν το Πολυτεχνείο και τον αντιφασιστικό αγώνα της νέας γενιάς. Πολλά από τα ιδιωτικά αυτά σχολεία έχουν προετοιμάσει για αύριο με πρωτοβουλίες των συναδέλφων μας εξαιρετικές επετειακές εκδηλώσεις, διαθεματικές διδασκαλίες, παρουσιάσεις καινοτόμες με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

 Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως την εποχή που σε ολόκληρη την Ευρώπη η Ακροδεξιά επελαύνει, που οι ιδέες της ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά κυρίως στους νέους ανθρώπους, που σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τα ακροδεξιά κόμματα είναι είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο και πιο αναγκαίο να διδαχθεί από ποτέ. Κάποιοι όμως επιδιώκουν να ξεθωριάσουν οι μνήμες. Ίσως επειδή στην Αυστρία η κυβερνώσα Ακροδεξιά κατάργησε πρόσφατα το 8ωρο…. Ίσως επειδή ονειρεύονται ένα ζοφερό μέλλον πολιτικής καταπίεσης χωρίς εργασιακά δικαιώματα. 

Δεν θα τους περάσει. Δεν θα περάσει ούτε στους νοσταλγούς του φασισμού που σήμερα πανηγυρίζουν μαζί τους, γράφοντας από κοινού με τους συντάκτες της ανακοίνωσης μια μαύρη και ντροπιαστική σελίδα στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. «Δεν ξεχνώ, ποτέ πια φασισμός!»

Τα σχολεία που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα

Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, στη σχετική ανάρτησή της που ενημερώνεται συνεχώς:

Μετά τις χθεσινές αναρτήσεις της Ομοσπονδίας, δεκάδες ήταν οι αναφορές συναδέλφων, κυρίως από σχολεία της Αττικής, που δεν προτίθενται να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου, προφανώς για πολιτικούς/ιδεολογικούς λόγους. Η ΟΙΕΛΕ από σήμερα και μέχρι το βράδυ, βάσει των στοιχείων αυτών, θα ανακοινώνει δημόσια τα σχολεία που τηρούν το νόμο και αυτά που είτε δεν θα πραγματοποιήσουν καμία επετειακή εκδήλωση, είτε θα την «στριμώξουν» στην τελευταία ώρα μαθήματος για να βγει η «υποχρέωση».


Καλούμε τους συναδέλφους, έστω και με ένα μήνυμα ανώνυμο, να μας ενημερώνουν τι ακριβώς θα συμβεί στο σχολείο τους αύριο.

(Η παρακάτω λίστα θα ενημερώνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας)

Σχολεία που τηρούν την εγκύκλιο, σύμφωνα με πληροφορίες συναδέλφων:

Σχολεία Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια Σχολεία)

Εκπαιδευτήρια Πλάτων

Γείτονας Βάρης

Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Εκπαιδευτήρια Νέα Παιδεία

Ζαν Ντ’ Αρκ

Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα

Λεόντειος Νέας Σμύρνης

Μοντεσσοριανά Σχολεία/Παιδαγωγική Πρωτοπορία

Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη

Πρότυπη Παιδαγωγική (Χαϊδάρι)

Σύγχρονη Ελληνοαγγλική Αγωγή

Λεόντειος Πατησίων

Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη

Σχολεία που δεν τηρούν την εγκύκλιο (τα περισσότερα από αυτά είναι σχολεία εκπροσώπων του Συνδέσμου των ιδιοκτητών):

Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα-Σάββα

Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου

Εκπαιδευτήρια Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου

Παλλάδιο

Εκπαιδευτήρια Δούκα

Εκπαιδευτήρια Καίσαρη

Σχολή Μωραϊτη

Ιόνιος

Εκπαιδευτήρια Διαμαντόπουλου

Εκπαιδευτήρια Τσιαμούλη

Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: