Σάββατο, Δεκεμβρίου 08, 2018

Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» για 4η φορά στους δρόμους

«4η Πράξη»: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» προχωρούν σήμερα στην 4η μεγάλη διαμαρτυρία τους απ' άκρη σ' άκρη της Γαλλίας, ζητώντας «διαρκή αλλαγή» και απολαμβάνοντας τη στήριξη του 68% των Γάλλων. Το φόβο «επεισοδίων και ταραχών» αντιτάσσει η γαλλική κυβέρνηση, με 89.000 αστυνομικούς και τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και διαρκή προπαγάνδα για την ανάγκη απομόνωσης των «βίαιων». Σιωπή από τον Μακρόν, που αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική ως «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Η Γαλλία ζει μέρες τώρα στον παλμό της σημερινής, 4ης μεγάλης κινητοποίησης των «Κίτρινων Γιλέκων» που έχοντας ήδη πετύχει να ωθήσει σε υποχωρήσεις τη γαλλική κυβέρνηση, ξανακατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας «διαρκή αλλαγή».
Την επιρροή των «κίτρινων γιλέκων» επιβεβαίωσε και χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way: το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα αυτό, ενώ αντιπροσωπεία του συναντήθηκε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, δηλώνοντας κατόπιν πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Μπενζαμέν Κοσί.

Τηρώντας σιωπηλή στάση τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο γαλλικό λαό  με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προφανώς αναμένοντας να δει και τι θα συμβεί σήμερα.

macron-get-out.jpg

(Μακρόν φύγε! - πλακάτ σε δρόμο του Παρισιού)

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Κράνη, γκλομπ, τεθωρακισμένα και τρομολαγνεία απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα»

Η απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης ωστόσο, αποτυπώνεται καλύτερα στην πρωτοφανή κινητοποίηση της αστυνομίας, που εκτός από 89.000 ένστολους επιστρατεύει και τα τεθωρακισμένα οχήματα VBRG τα οποία φρόντισε να βγάλει ήδη από νωρίς το πρωί σήμερα, Σάββατο, σε κεντρικά σημεία του Παρισιού 
Περίπου 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τεθεί επί ποδός πολέμου, έχουν επιστρατευθεί τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα και το Παρίσι και όλη σχεδόν η Γαλλία έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ δήλωσε πως ένας «άνευ προηγουμένου» μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία, επικαλούμενος τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ που είπε «όλα τα στοιχεία μας επιτρέπουν να σκεφθούμε πως τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν» - ο ίδιος υπουργός που έσπευσε να δηλώσει σοκαρισμένος μεν από τη βίαιη και ντροπιαστική συμπεριφορά των αστυνομικών σε μαθητές και νέους που διαμαρτύρονταν, υπενθυμίζοντας όμως με νόημα πως είχαν προηγηθεί «βίαια επεισόδια».
Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλλίτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξείδι τους.

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση δεν έπαψε να εκφράζει την «ανησυχία» της για την επανάληψη βίαιων επεισοδίων, σε βαθμό που - σε συνδυασμό με την πρωτοφανή κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων - μπορεί να λειτουργήσει ως αυτο-εκπληρούμενη προφητεία. «Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε τη γέννηση ενός τέρατος, που ξέφυγε από τον έλεγχο των γενητόρων του», δήλωσε ο Καστανέρ, επενδύοντας σε έναν διχαστικό διαχωρισμό μεταξύ «βίαιων» και «ειρηνικών διαδηλωτών».

Τα σχετικά hashtag στο twitter: #giletsjaunes #8Décembre 
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: