Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019

Αυριο Κυριακη στις 10:30 η συναντηση Τσιπρα - Καμμενου στο Μαξιμου | Ολα τα σεναρια ανοιχτα καθως δεν εχει συμφωνηθει τιποτε ακομη

Στις 10.30 το πρωί της Κυριακής "έκλεισε" σύμφωνα με πληροφορίες το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου, τις αποφάσεις του οποίου αναμένει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ανακοινώσει τις δικές του αποφάσεις.

Ο Π. Καμμένος έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πΓΔΜ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει δημοσίως από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ ρητή δήλωση περί στήριξης της κυβέρνησης και σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.


Ο Π. Καμμένος, ωστόσο, δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ο ίδιος μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες, θα τον ακολουθήσουν μόνο η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Νίκος Μαυραγάνης (εξωκοινοβουλευτικός), ενώ αναμένεται να παραμείνουν η Έλενα Κουντουρά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου και ο Βασίλης Κόκκαλης που χθες αντιστάθηκε στις πιέσεις στελεχών των ΑΝΕΛ προκειμένου να αποχωρήσει. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό στην επικείμενη συνάντησή τους να μη συμπεριλάβει στελέχη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση κατά τον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει, καθώς και να μη συμπεριλάβει στελέχη του κόμματος αυτού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αιτήματα που δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτά όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει την διάθεση να διευκολύνει το συγκυβερνών κόμμα σε συντεταγμένη αποχώρηση.

Ταυτόχρονα, αν ο πρωθυπουργός καταθέσει πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, ο Π. Καμμένος κινδυνεύει να μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Έλενα Κουντουρά και πιθανόν και ο Βασίλης Κόκκαλης θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η έως τώρα απόφαση του Π. Καμμένου για κατά συνείδηση ψήφο σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, καθώς ο Αλ. Τσίπρας θα εμείνει πιθανότατα σε μια καθαρή δήλωση από το συγκυβερνών κόμμα ότι ναι μεν αποχωρεί από την κυβέρνηση με την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πλην όμως δεν άρει την εμπιστοσύνη του σε αυτή.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7, εφόσον δεν χρειαστεί να προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση στα τέλη της επόμενης εβδομάδος ή στα μέσα της μεθεπόμενης. Δευτέρα ή-το πιθανότερο- Τρίτη η απόφαση της Βουλής της πΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βορείου πλέον Μακεδονίας και εν συνεχεία θα αποσταλεί με ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό να την αποστέλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι είτε προηγηθεί είτε όχι ψήφος εμπιστοσύνης θα επιτευχθεί στην ελληνική Βουλή -και μάλιστα με άνεση- πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών για την κύρωση της Συμφωνίας.

Αν ωστόσο απαιτηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όπως όλα δείχνουν την επόμενη εβδομάδα και εφόσον η κυβέρνηση λάβει την πλειοψηφία θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και το εάν η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση μομφής σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν καταθέσει ψήφο εμπιστοσύνης. Και σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το ενδιαφέρον, τέλος, επικεντρώνεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ η οποία και θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Βασίλης Σκουρής https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: