Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2019

Απολύσεις μέσω εθελουσιας στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Η δρομολόγηση της εθελουσίας εξόδου του προσωπικού που εργάζεται στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη είναι ο βασικός παράγοντας για τη νέα παράταση του διαγωνισμού για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οι προσφορές των ενδιαφερόμενων ομίλων, μετά από προηγούμενη αναβολή, επρόκειτο να υποβληθούν χθες, αλλά το μεσημέρι δόθηκε η αναμενόμενη τέταρτη παράταση, τελικά για τις 23 Ιανουαρίου, παρά την αρχική πρόθεση για τις 15/1.



Στην πραγματικότητα, οι δυνητικοί επενδυτές ασκούν πιέσεις για αλλαγές στο «πακέτο», προβάλλοντας το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προσθέτουν σημαντικά βάρη στη λειτουργία των δύο ρυπογόνων μονάδων.

Διαφορετική είναι η αξιολόγηση των αρμόδιων υπηρεσιών των Βρυξελλών, που εκτιμούν ότι το προς πώληση χαρτοφυλάκιο αντιπροσωπεύει ποσοστό έως 35,6% της συνολικής προβλεπόμενης δυναμικότητας λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ για την περίοδο 2018-2035 και συγκαταλέγεται στις πιο ανταγωνιστικές μονάδες της ελληνικής αγοράς. Στην περίπτωση της Μεγαλόπολης αφορά τις μονάδες 3 και 4, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τα συνδεόμενα λιγνιτικά κοιτάσματα της Μεγαλόπολης και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.

Στο «πακέτο» της Φλώρινας αποτελείται από τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη 1, μαζί το δικαίωμα και τις σχετικές άδειες για κατασκευή συμπληρωματικής λιγνιτικής μονάδας, της Μελίτη 2, τα ορυχεία στη Βεύη, το Κλειδί και τον Λόφο Μελίτης, καθώς και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.

Στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης εργάζονται σήμερα 1.248 άτομα και οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι οι εγκαταστάσεις μπορούν να λειτουργήσουν με το μισό προσωπικό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη θεσμοθετήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο περιλαμβάνει και μετατάξεις προσωπικού σε μονάδες της ΔΕΗ που θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την επιχείρηση μέσα στις επόμενες ημέρες και από την υποβολή των δηλώσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη του διαγωνισμού.

Ενδιαφέρον για τις δύο μονάδες της ΔΕΗ έχουν εκδηλώσει οι ελληνικές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και ΧΑΛΚΟΡ, καθώς επίσης όμιλοι κινεζικών, τσεχικών και ουγγρικών συμφερόντων.
Χωρίς συμφωνία για ΛΑΡΚΟ

Το μεσημέρι, στα γραφεία της ΔΕΗ, θα γίνει η δεύτερη συνάντηση με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που υπερβαίνουν τα 280 εκατ. ευρώ.

Οι συζητήσεις σε επίπεδο διοικήσεων ξεκίνησαν χθες και, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, έγιναν σε καλό κλίμα αλλά χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

Απαράβατος όρος που έχει θέσει η ΔΕΗ για να υπογράψει νέα σύμβαση και να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ είναι να δώσει η επιχείρηση εγγυήσεις ότι θα πληρώνει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες καταναλώσεις της.

Να δεσμευτεί επίσης σε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον Απρίλιο του 2017, οπότε οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει συμφωνία αλλά δεν τηρήθηκε από τη ΛΑΡΚΟ.

Σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν θα αποδώσουν, η ΔΕΗ θα διακόψει την ηλεκτροδότηση, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί η παροχή ενέργειας σε επίπεδα που μπορούν να αποπληρώνονται από τη ΛΑΡΚΟ.  
Συντάκτης:
Χαρά Τζαναβάρα http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: