Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2019

ΝΔ - Χ.Α. μια μακροχρόνια σχέση: Όταν υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής ήταν δικηγόρος του ΟΝΝΕΔιτη Καλαμπόκα

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο είναι ακόμα άγνωστο αν πρόκειται για ένα απλό φλερτ ή για μία μακροχρόνια σχέση με γερά θεμέλια και ίσως με περισσότερα κοινά από όσα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 28 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα, από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, Ιωάννη Καλαμπόκα, στην Πάτρα.


Ο Καλαμπόκας ήταν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ στην περιοχή. Προσπαθώντας μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης να ανακαταλάβουν τα σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη - προκειμένου να υπερασπιστούν την κυβέρνηση -  εισέβαλαν στο σχολικό συγκρότημα με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του καθηγητή. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή, τέτοιες επιθέσεις και τραμπουκισμοί ήταν συνηθισμένοι από την πλευρά της γαλάζιας νεολαίας. 

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι η στάση της ΝΔ μετέπειτα, καθώς, παρότι επίσημα καταδίκασε το γεγονός, κάπου κάπου, εκεί που δεν προσέχει, εκεί που νομίζει ότι δεν ακούν, επευφημεί και εξυμνεί τον δολοφόνο του Νίκου Τεμπονέρα.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Το 1998, όπως διαβάζουμε στο Ιό της Ελευθεροτυπίας, τα συνθήματα που ακούστηκαν σε αμφιθέατρο μετά το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών ήταν κάτι παραπάνω από εμετικά. 

«Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 1998: Βράδυ των φοιτητικών εκλογών και τα αίματα στο αμφιθέατρο του Ανατομείου έχουν ανάψει. Ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων για το νέο ΔΣ της Ιατρικής και οι πανηγυρισμοί της ΔΑΠ και των περί αυτήν φουντώνουν: “Ο Καλαμπόκας γαμάει τις μάνες σας”, “γαμιέται ο Τεμπονέρας κι η μάνα του”, είναι τα ευφάνταστα συνθήματα που κυριαρχούν. Η ευθυμία των νικητών μετατρέπεται σε ντελίριο, όπως καταγγέλλει η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Ιατρικής, όταν στην αίθουσα κάνει τη θριαμβευτική της εμφάνιση η σημαία με το δικέφαλο, την οποία οι πιο θερμόαιμοι είχαν -κατά δήλωσή τους- προμηθευτεί από τον ναζιστικό “Στόχο”. Στο τσακίρ κέφι οι μέλλοντες γιατροί της ΔΑΠ, προσπαθούν να πείσουν ότι είναι σε θέση να αναβιώσουν τις παραδόσεις της ΕΚΟΦ…».

Το δεύτερο παράδειγμα τώρα έρχεται δέκα χρόνια μετά το 2008, όταν ο νεοδημοκράτης τότε βουλευτής Αχαϊας Νίκος Παπαδημάτος, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στην Πάτρα, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας είχε κόψει και αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι από τη βασιλόπιτα, στον Καλαμπόκα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: «η παράταξη, δεν πρέπει να ξεχνά τους αγωνιστές της όπως τον αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα».

Ο γνωστός ακροδεξιός Μιχάλης Αρβανίτης

Ένας από τους δικηγόρους του Ιωάννη Καλαμπόκα, ήταν ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης. Ο Αρβανίτης, ήταν ενεργός στον χώρο της ακροδεξιάς από τότε (η Χ.Α. είχε σημαντική δράση τη δεκαετία του '90) και περισσότερο γνωστός για τις αντισημιτικές του απόψεις. 

Ο ίδιος μάλιστα, πήρε πολύ ζεστά την υπόθεση Καλαμπόκα, υποστηρίζοντας τον μέχρι τέλους, αφού έφτασε στο σημείο να εκδώσει και βιβλίο με τίτλο «Ποιος σκότωσε τον Νίκο Τεμπονέρα», στο οποίο και σημειώνει:

«Η περίπτωσις του Ι. Καλαμπόκα είναι μια κλασσική περίπτωσις σκηνοθετημένου «ενόχου». Είναι ο αγωνιστής της πρώτης γραμμής, που ενοχλεί αφάνταστα το «προοδευτικό» και «σοσιαλκομμουνιστικό» κατεστημένο. Πρώτον, διότι δεν τους φοβάται και λέγει ελεύθερα τας ιδέας του και δεύτερον, διότι είναι λαϊκό παιδί. Παλληκάρι απλό και «άνθρωπος του λαού. Αυτό δεν του το συγχωρούν, διότι έχουν την ψευδαίσθηση, ότι μόνο αυτοί είναι «νόμιμοι εκπρόσωποι» του λαού. Αυτοί μάλιστα που όπου εκυριάρχησαν, επότισαν την γην με το αίμα του λαού και πριν και μετά την επικράτησιν…».

Extra tip

Τον Μάιο του 2012, σε γνωστό μαγαζί του Βόλου, δημιουργήθηκε ένταση, όταν μία ομάδα πολιτών επιτέθηκε και γιούχαρε τον χρυσαυγίτη βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλο. Στο ίδιο τραπέζι, παρέα του Ηλιόπουλου ήταν ο Καλαμπόκας.  

Δανάη Κισκήρα - Μπαρτσώκα  https://www.documentonews.gr/article/nd-xa-mia-makroxronia-sxesh-otan-ypodikos-boyleyths-ths-xryshs-ayghs-htan-dikhgoros-toy-onnedith-kalampoka

Δεν υπάρχουν σχόλια: